Hobbija a kertészkedés, a virágozás

Jónás Éva szeretett kertjében, ahol szinte minden szabadidejét tölti
Jónás Éva szeretett kertjében, ahol szinte minden szabadidejét tölti - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj – A számát sem tudni annak a rengeteg virágnak, amely Jónás Éva kertjét díszíti.

Csodálatos kertje van a Pocsajban élő asszonynak. A több mint negyven amarillisz, közel ugyanennyi leander, muskátli, hibiszkusz, büdöske, díszfüvek, liliom, tulipán, íriszek – többféle színben – mindegyike pompázik a kavicsos kiskertben.

Éva nagy gondot fordít rájuk, már a munkából hazajövet szinte egyenest ide vezet az útja, mert annyira szereti a növényeit.

Két sziklakert

– Mindenféle virágot nagyon szeretek. Hobbim a gondozásuk, ha tehetem, összegyűjtöm az esővizet, azzal öntözöm őket. Hálásak, mert ontják a virágokat, nőnek, fejlődnek. A növényeim között vannak olyanok, amelyeket vásároltam, illetve vannak, amiket ismerőseimtől, rokonoktól kaptam. Mindennap köztük kell lenni és valamit tevékenykedni velük, hogy ilyen szépek is maradjanak a virágok. Számomra ez a csend jólesik, amíg velük foglalatoskodom, a mindennapi munka után ez kikapcsolódás – beszél ekképpen Jónás Éva saját kertjéről.

Egy különleges, mediterrán fajta, a neve buoggalinvillea, magyarul murvafürt, nemrég ékesíti a kertet, de már virágzik is. Hátul és elöl is sziklakert díszíti az udvart, a virágok nagy része az udvar közepén, a cseresznyefa árnyékában van. A virágokat kamrában, pincében és szobában telelteti, majd a tavasz közeledtével ismét kikerülnek a szabadba.

– Nagyné Kelemen Mónika –Pocsaj.
HAON.HU


hirdetés