Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.13. 10:07

Ciszjordániai zsidó települést megtámadó három palesztint ölt meg az izraeli hadsereg

Az izraeli–palesztin háború 99. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Túlélőket és áldozatokat keresnek a romok között palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. január 12-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Mohammed Dahman

Sokan meghaltak a gázai övezetet ért légicsapásokban

Több mint 30 palesztin, köztük gyerekek veszítették életüket a Gázai övezetet szombatra virradóra ért izraeli légicsapásokban gázai palesztin bejelentés szerint. 

A gázai egészségügyi minisztérium szombaton azt közölte, hogy 

az elmúlt 24 órában 135 palesztin halt meg a bombázásokban, és ezzel a háború kezdete óta a halálos áldozatok száma 23 843-ra nőtt. 

A minisztérium nem részletezte, hogy hányan vannak köztük fegyveresek és hányan polgári személyek, csak annyit közöltek, hogy nagyjából kétharmaduk nő és gyerek. 

A sebesültek száma a tárca szerint meghaladja a 60 ezret. 

Izrael az övezetet irányító Hamászt teszi felelőssé a civil áldozatok magas számáért, azt állítja, hogy a terrorszervezet harcosai polgári épületeket katonai célokra használnak, és sűrűn lakott városi övezetekből indítják támadásaikat. 

Az izraeli hadsereg közlése szerint a szárazföldi hadművelet október végi kezdete óta a gázai harcokban 186 izraeli katona halt meg és 1099 a sebesültek száma. 

Az övezet lakosságának több mint 85 százaléka otthonának elhagyására kényszerült, és nagy lakott területek a földdel lettek egyenlővé. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a vasárnap 100. napjába lépő gázai háború következtében az övezet kórházai közül már csak 15 működik részlegesen.

Ciszjordániai zsidó települést megtámadó három palesztint ölt meg az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) megölt három palesztin fegyverest, akik pénteken megtámadtak egy zsidó települést a megszállt Ciszjordániában.

A hadsereg közleménye szerint "terrorista beszivárgás" történt a Hebron városától mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Adora településen, és izraeli katonák kerültek tűz alá. A katonák átkutatták a környéket és megöltek három támadót, egyikük 19 éves volt, ketten pedig 16 évesek.

Ciszjordániában az amúgy is feszült helyzet tovább fokozódott október 7-e után, amikor a Hamász szélsőséges palesztin szervezet támadást indított Izrael déli részén, ami komoly konfliktust robbantott ki a Gázai övezetben. Azóta 338 embert öltek meg Ciszjordániában.

Az Izrael által az 1967-es hatnapos háborúban Jordániától elfoglalt Ciszjordániában mintegy hárommillió palesztin él.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában