Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.12. 08:47

Jordánia: Izrael „háborús bűnei” felelősek a regionális feszültségért

Az izraeli–palesztin háború 98. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapás Gázában 2024. január 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Eltérően ítéli meg az izraeli hadsereg gázai hadműveleteit Németország és Törökország

A német kormány szerint Izrael nem követett el népirtást a palesztin többségi lakosságú Gázában, a török elnök szerint viszont konkrét, képi bizonyítékok vannak erre – derült ki a német kormány és a török elnök pénteken közzétett állásfoglalásából, amelyekben a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) csütörtökön megkezdődött per fejleményeit kommentálták.

A pert a Dél-afrikai Köztársaság kezdeményezte, mert úgy véli, hogy Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni, Gázai övezeti hadműveletével megsérti az ENSZ egy 1948-as egyezményét, amely a népirtás tilalmáról szól.

Ronald Lamola dél-afrikai igazságügyi miniszter (j) a hágai Nemzetközi Bíróság üléstermében 2024. január 11-én
Fotó: Remko De Waal / Forrás: MTI/EPA-ANP

A német kormány közleménye szerint „Németország határozottan visszautasítja a népirtás Izraellel szemben felhozott vádját, mert az minden alapot nélkülöz”. Berlin szerint „éppen a Hamász célja Izrael megsemmisítése”. Hozzátették, hogy „Németország a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei, azaz saját történelmi tapasztalatai okán is magáénak vallja a népirtás tilalmáról szóló egyezményt, amely a nemzetközi jog egyik eszközeként gondoskodik annak kinyilatkoztatásáról, hogy soha többé ne legyen népirtás a világon”. A közleményt azzal zárták, hogy a „német kormány tiltakozik az egyezmény politikai célokra történő felhasználása ellen”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök viszont azt mondta pénteki isztambuli sajtótájékoztatóján:

Törökország a nemzetközi bíróságnak bemutatott dokumentumokkal, elsősorban helyszíni képfelvételekkel támasztja alá a népirtás tényét abban bízva, hogy a bíróság igazságot szolgáltat, és el fogja ítélni Izraelt.

Erdogannak erre és korábbi nyilatkozataira reagálva Jiszráél Katz izraeli külügyminiszter „az örmények elleni népirtással terhelt ország vezetőjének” nevezte őt, és kijelentette, hogy alaptalan vádakkal illeti Izraelt.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotó: Necati Savas / Forrás:  MTI/EPA

A Gázai övezetet irányító Hamász fegyveresei Izrael elleni október 7-i támadásukban 1140 embert meggyilkoltak, további 203-at pedig elhurcoltak a Gázai övezetbe túsznak.

A gázai hatóságok legfrissebb közlése szerint a megtorló izraeli hadműveletnek már több mint 23 700 palesztin civil halálos áldozata van.

Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója a per pénteki tárgyalásán azzal védekezett, hogy

Dél-Afrika nagyon eltorzítja az eseményeket, mert Izrael gázai katonai akciói önvédelmi cselekmények, amelyek a szélsőséges palesztin szervezetek megsemmisítését célozzák.

Jordánia: Izrael „háborús bűnei” felelősek a regionális feszültségért

Az izraeli „háborús bűnök” a felelősek a megnövekedett regionális feszültségért és a Vörös-tengeri térségben tapasztalható erőszakért, amely szélesebb körű háború kirobbanásával fenyeget a Közel-Keleten – jelentette ki pénteken Ajmán Szafadi, Jordánia külügyminisztere.

Izrael, amely október óta harcol a Hamász ellen a Gázai övezetben, tagadja, hogy háborús bűncselekményeket követett volna el.

SZAFADI, Ajmán
Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter 
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

A jordániai külügyminiszter az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által a jemeni húszi lázadók állásaira éjszaka mért légicsapások után közölte, hogy a nemzetközi közösség nem tett semmit a palesztinok elleni izraeli „agresszió” megállítása érdekében, ez pedig veszélyezteti a régió biztonságát.

A Gáza elleni izraeli agresszió, a palesztinok ellen folyamatosan elkövetett háborús bűnök és a nemzetközi jog büntetlen megsértése a felelős a térségben egyre növekvő feszültségekért

– jelentette ki Szafadi.

A külügyminiszter szerint a régió stabilitása és biztonsága szorosan kapcsolódik egymáshoz.

„A nemzetközi közösség humanitárius, erkölcsi, jogi és biztonsági válaszút előtt áll. Vagy vállalja a felelősséget, véget vet Izrael agressziójának és megvédi a civileket, vagy hagyja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és szélsőséges minisztereinek, hogy egy olyan regionális háborúba rángassanak minket, amely a világbékét fenyegeti” – mondta a jordániai külügyminiszter.

Izrael közölte, hogy katonái betartják a nemzetközi jogot a Gázai övezetben, miközben a civilek által sűrűn lakott területeken tevékenykedő palesztin fegyveresek ellen harcolnak.

Iszlamista fegyveresek és fegyverek semlegesítésével folytatódott a háború Gázában

A gázai harcokban az elmúlt napon mintegy húsz iszlamista fegyverest öltek meg az al-Marazi menekülttáborban, és sok fegyvert találtak. A megölt terroristák között volt a Hamász Nukba nevű kommandójának egyik parancsnoka, aki részt vett az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban.   

Az izraeli kommandósok agyonlőttek három fegyveres terroristát, amint elhagyták a Hamász egyik alkalmazottjának házát az övezet déli részén, Hán-Junisz térségében. Az elmúlt napokban több gépkarabélyt és vállról indítható páncéltörő rakétát találtak, és megsemmisítettek egy katonai felszereléssel teli raktárat a térségben.   

ISRAEL - IDF RESERVE BRIGADE
Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai övezet közelében 2023. december 5-én
Fotó: Hans Lucas via AFP

Életét vesztette a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban egy légicsapásban Mohammed al-Adini volt palesztin biztonsági fogoly, akit a 2006-ban a Hamász fogságába esett Gilad Salit tizedes szabadon bocsájtásáért cserébe engedtek el. Adini tizenöt évből kilencet töltött le.   

Csütörtök este az IDF razziát hajtott végre Ciszjordániában, Túl-Karmben körözött személyek letartóztatására és fegyverek, robbanószerek felkutatására. A Túl-Karm melletti Núr as-Samsz menekülttáborban heves összecsapások törtek ki a helyi fiatalokkal.   

A helyiek beszámolói szerint az IDF mintegy nyolc órás rajtaütése során lezárták a kivezető utakat, jelentős károkat okoztak az izraeli munkagépek a helyi infrastruktúrában a település utcáin, és letartóztattak három palesztint.

ENSZ: nem jut elég segélyszállítmány Gázába

Huszonnégy, a Gázai övezet északi részébe szánt segélyszállítmányból csak öt ért célba 2024 első 11 napjában – jelentette be pénteken az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

A szervezet azt vetette az izraeli hatóságok szemére, hogy több, orvosi felszereléssel, élelmiszerrel és ivóvízzel megrakott szállítmányt nem engedtek át vagy túl sokáig feltartottak az ellenőrzőpontokon, más esetben pedig az előzőleg megbeszélt útvonalak bizonyultak használhatatlannak.   

Mindezek miatt az övezet északi részén lévő kórházaknak nincs megfelelő felszerelése, hogy ellássák a betegeket és a sebesülteket.   

Minden nap, amikor nem érkezik segítség, újabb elvesztett életeket jelent, és százezrek szenvedését eredményezi a Gázai övezet északi részében

– közölte az OCHA.   

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) becslései szerint mintegy 3-400 ezer közé tehető azok száma, akik jelenleg is ebben a térségben élnek.

Izrael visszautasította Dél-Afrika népirtásra vonatkozó vádjait a Nemzetközi Bíróságon

Izrael visszautasította és alaptalannak nevezte pénteken a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Dél-Afrika vádjait, amelyek szerint a közel-keleti ország népirtást követ el a Gázai övezetben.

A csütörtökön kezdődött meghallgatáson a Dél-afrikai Köztársaság annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.   

A hágai Nemzetközi Bíróság ülésterme 2024. január 12-én, a Dél-Afrika Izrael elleni keresetének ügyében tartott meghallgatás második napján
Fotó: Patrick Post / Forrás: MTI/AP

Dél-Afrika „nagyon eltorzítja” a történteket.

 Izrael él önvédelemhez való jogával. Gázai katonai akciói önvédelmi cselekmények a Hamász és más terrorszervezetek ellen. A jelenleg is folyó támadások a szélsőséges palesztin szervezetek megsemmisítését célozzák

 – jelentette ki Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója a meghallgatás második napján.

A Hamász elleni harc a Gázai övezetben „teljes mértékben megfelel a nemzetközi jognak” – tette hozzá. Kijelentette továbbá: a Dél-Afrika az iszlamista Hamász szócsöveként szolgál, amely Izrael állam elpusztítására törekszik.

Ha voltak népirtási cselekmények, akkor azokat Izrael ellen követték el

– fogalmazott Becker, hozzátéve: a nagyüzemi mészárlás, a csonkítás, az erőszak és az elrablás bűntettei a Hamászt terhelik.   

„Olyan időket élünk, amikor a szavak értéke lecsökken. Sokak számára ellenállhatatlan a kísértés, hogy a legfelháborítóbb kifejezéshez nyúljanak, hogy rágalmazzanak és démonizáljanak” – fogalmazott, majd úgy folytatta: a népirtás kulcseleme egy nép teljes vagy részleges elpusztításának szándékát jelenti, ez pedig Izrael esetében „teljesen hiányzik”. Izrael nem arra törekszik, hogy elpusztítson egy népet, hanem hogy megvédje a népét, és ezt a törvénynek megfelelően teszi még akkor is, ha egy szívtelen ellenséggel áll szemben – mondta.   

Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója, nemzetközi jogász (b) és Malcolm Shaw brit ügyvéd a hágai Nemzetközi Bíróság üléstermében 2024. január 12-én
Fotó: Patrick Post / Forrás: MTI/AP

Becker hozzátette, Dél-Afrika „sajnálatos módon mélyen torz és tényszerűtlen” jogi képet mutatott a bíróságnak. Az ügy egésze a jelenlegi ellenségeskedések valóságának szándékosan manipulatív leírását jelenti – hívta fel a figyelmet.   

„Ha a kérelmező azt állítja, hogy Izraeltől meg kell tagadni a védelem képességét, akkor az abszurd végeredmény az lesz, hogy a népirtás címszó álcája alatt a bíróság megpróbálja megakadályozni, hogy Izrael megvédje állampolgárait egy olyan szervezettel szemben, amely nyílt népirtást folytat ellenük” – fogalmazott.   

A dél-afrikai vádak nem szolgálnak bizonyítékul a népirtó szándékra vonatkozó állítások alátámasztására, ezért a keresetet el kell utasítani 

– zárta beszédét Becker.   

Malcolm Shaw brit ügyvéd azzal védte Izraelt a népirtás vádjával szemben, hogy a gázai elleni támadások a fegyveres erő önvédelmi célú jogszerű alkalmazását jelentik. Az izraeli cselekmények semmiben sem felelnek meg a népirtás bűnének – jelentette ki az ügyvéd, majd hozzátette: nem minden fegyveres konfliktus népirtás.   

Az Izraeli Védelmi Erők a törvényeknek megfelelően cselekszenek, a Hamász terroristáit veszik célba, nem palesztin civileket. A civil áldozatok azonban elkerülhetetlenek a harcok során, mivel a terroristák a lakosság soraiban bujkálnak. A civil halálos áldozatok magas száma egy háború során nem jelent népirtást – hívta fel a figyelmet Malcolm Shaw. 

Az ügyvéd végezetül azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy kijelentéseivel „elkoptatja” a népirtás vádját, amit Shaw bűncselekménynek nevezett, mivel az afrikai ország azt az izraeli offenzívára alkalmazza. „Igazi népirtás” akkor történt, amikor a Hamász fegyveresei megtámadták Izraelt október 7-én, és mintegy 1200 embert öltek meg – húzta alá.   

Christopher Staker ügyvéd a meghallgatáson azzal érvelt, hogy az izraeli katonai művelet leállítását szorgalmazó, ideiglenes intézkedésekre vonatkozó kereset azt a célt szolgálja, hogy megvédje a Hamászt az izraeli válaszcsapástól. Véleménye szerint egy ilyen bírósági döntés arra ösztönözné a terrorszervezetett, hogy ismét támadást intézzen.   

Az ideiglenes intézkedések megakadályoznák, hogy Izrael megvédje polgárait. A Hamász még több izraelit támadhatna meg, erőszakolhatna meg és kínozhatna meg

– fogalmazott.   

Szavai szerint egy ilyen intézkedés meghozatala azt eredményezné, hogy amikor egy terrorszervezet támadást követ el, egy ideiglenes intézkedéseket kérő harmadik fél megakadályozhatná a megtámadott országot abban, hogy megvédje magát – figyelmeztetett Staker.   

Galit Raguan ügyvéd Izrael védelmében elmondott beszédében hangsúlyozta: nem nevezhető népirtónak az a politika, mely a háborús övezet elhagyására figyelmeztet civileket, és amely humanitárius segítséget nyújt az érintetteknek. Mindez mutatja, hogy nem hiteles a népirtásra vonatkozó állítás – jelentette ki.

Azzal kapcsolatos bizonyítékokat bemutatva, hogy a Hamász miként használja a polgári infrastruktúrát és a polgári lakosságot céljai elérésére, Raguan azt mondta: a Hamász „szándékos katonai stratégiája” okozza a polgári károkat Gázában.   

A tények cáfolják, hogy Izrael a palesztin nép elpusztítására törekedne Gázában. A népirtás vádjai alaptalanok

– tette hozzá.   

A Dél-afrikai Köztársaság december 29-én kért rendkívüli végzést a Nemzetközi Bíróságtól a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségek Izrael általi megsértéséről a gázai katonai fellépésével kapcsolatban.   

A rendkívüli intézkedésekről szóló határozat még ebben a hónapban várható, noha a bíróság akkor még nem dönt a népirtással kapcsolatos vádakról.   

A kétnapos tárgyalás első, csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát hallgatta meg a bíróság.   

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

Húszi szóvivő: a lázadók folytatják támadásaikat a Vörös-tengeren Izrael felé haladó hajók ellen

Semmivel nem lehet igazolni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Jemen elleni támadását, a húszik pedig folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat - jelentette ki pénteken Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szóvivője.

A húszik azt közölték, hogy csapások érték a fővárost, Szanaát, továbbá az északnyugati Szaada, illetve a Vörös-tenger mentén lévő Hodeida tartományt. Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet, melyben Jahja Szarí, a lázadok másik szóvivője szerint legalább öten meghaltak, hatan megsebesültek.   

Videóüzenetében Szarí azt közölte, hogy öt, húszi ellenőrzés alatt álló körzetet összesen 73 légicsapás ért.   

Abdulmalik al-Húszi, a felkelők vezetője válaszlépéseket helyezett kilátásba, hangsúlyozva, hogy „egyetlen amerikai agresszió sem marad megtorlatlanul”. Kiemelte: az Egyesült Államok vezette, a Vörös-tengeren aktív katonai misszió támadására adandó húszi válasza a felkelők „minden eddiginél nagyobb” művelete lesz. Egyúttal felszólította a nagyobb városokban, köztük a fővárosban, Szanaában élőket, vonuljanak utcára pénteken.    

Helyszíni beszámolók szerint máris százak gyűltek össze a húszik egyik fellegvárának tartott Szaadában, az emberek a többi között azt skandálták, hogy „halál Amerikára” és „halál Izraelre”.   

Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

Husszein el-Ezzí, a húszik külügyminisztériumának egyik tisztségviselője azt mondta, hadihajók, tengeralattjárók és harci repülőgépek is részt vettek a támadásban.   

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a brit királyi légierő (RAF) és az amerikai erők által a húszi lázadók katonai létesítményei ellen az éjszaka folyamán végrehajtott csapásokat, melyekkel szerinte az Egyesült Államok és partnerei „világos üzenetet küldtek”, hogy nem fogják eltűrni a húszik támadásait és a szabad hajózás veszélyeztetését.   

A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.   

A lázadók ezeket a támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.  

 Richard Marles ausztrál védelmi miniszter pénteken azt közölte, Canberra kiszolgáló személyzettel támogatta a brit-amerikai akciót.   

„Ausztrália továbbra is támogat minden, a szabályokon alapuló világrendet erősítő műveletet” – szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető.   

Az akció ellen Irán máris tiltakozott, figyelmeztetve, hogy a nemzetközi művelet „szítja a régiós feszültséget”, megsérti Jemen szuverenitását és a nemzetközi jogba ütközik.   

Szaúd-Arábia közölte, követi a helyzet alakulását és a Vörös-tenger térsége biztonságát, valamint a hajózási szabadság fontosságát hangoztatta, az utóbbit nemzetközi elvárásnak nevezve.   

Az iraki miniszterelnök tanácsadója, Fádi es-Simmari – akit az INA iraki hírügynökség idézett -–arra figyelmeztetett, hogy a csapásokkal „a Nyugat kiszélesítheti az Izrael és a Hamász közötti konfliktust”.

A Hamász és a Hezbollah elítélte a brit légierő támadásait a jemeni húszi lázadók állásai ellen

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet és a libanoni síita Hezbollah elítélte pénteken a brit légierő támadásait a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

A brit védelmi minisztérium által közzétett felvételen a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolójának legénysége Sea Viper típusú rakétákkal hárítja a jemeni húszi lázadók dróntámadását a Vörös-tengeren 2024. január 10-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

Közleményeikben az Irán politikáját támogató Hamász és a Hezbollah elítélte, és Izrael gázai, a Hamász ellen vívott háborújával hozta összefüggésbe a brit királyi légierő (RAF) Egyesült Államokkal közösen indított katonai műveletét a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

Egy amerikai orvos szerint katasztrofális a helyzet a gázai kórházakban, nincs morfium

Katasztrofálisak a körülmények a Gázai övezet még működő néhány kórházában, miután Izrael csaknem száz napja folyamatosan bombázza a területet – mondta el egy amerikai orvos a helyszínről.

„Nem maradt morfium” – mondta Seema Jilani amerikai orvosnő egy hangüzenetben, amelyet a Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) nevű segélyszervezet tett közzé csütörtökön. Jilani nemrég tért vissza egy kéthetes misszióból, amelyet az IRC számára a Gázai övezet központjában lévő Al-Aksza kórházban végzett.   

„A halál küszöbén lévő betegeket kezelünk, akiknek midazolamot adunk, amely szorongásoldó, de nem csillapítja a fájdalmat” – mondta az orvos.   

Nincs méltóságteljes halál, ha az ember a földön fekszik egy gázai sürgősségi osztályon, és nincs morfium, nincs mobil oxigénpalack a kórházban

– mondta.   

Jilani szerint csak a „teljes mértékben hősöknek nevezhető ápolóknak, önkéntes orvosoknak” köszönhető az, hogy az Al-Aksza kórház egyáltalán még működik. De még így is csak néhány napig lesz képes működni – tette hozzá az amerikai doktor.   

A Hamász által ellenőrzött egészségügyi hatóság legfrissebb adatai szerint a háború kezdete óta 23 469 ember halt meg és további 59 604 sebesült meg az izraeli katonai műveletek következtében.   

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában