Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.15. 06:54

Terrorista államnak nevezte Izraelt a török elnök (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2023. október elsején

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Necati Savas

Izraeli-palesztin - Sürgős "humanitárius szünetekre" szólított fel az ENSZ BT határozatában

Sürgős humanitárius szünetekre, lényegében időszakos fegyvernyugvásra szólított fel a Gázai övezetben dúló harcokban az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén elfogadott határozatában.

A dokumentum hosszabb szünetekről tesz említést, elegendő számú napot biztosítva így a segélyek bejuttatására a tenger menti palesztin térségbe. Mindazonáltal a szöveg nem tesz említést hivatalos tűzszünetről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott rendkívüli ülése a világszervezet New York-i székházában 2023. november 15-én
Fotó: Sarah Yenesel / Forrás: MTI/EPA

Az ENSZ BT egyben a Hamász és más szélsőséges palesztin szervezetek által elhurcolt túszok haladéktalan, feltétel nélküli szabadon engedését sürgette.

Az ENSZ BT határozatában felhívta a konfliktus szereplőit a nemzetközi jog betartására, egyben elutasította "a civil lakosság kényszerű áttelepítését", és hangsúlyozta, hogy a létszükségleti szolgáltatásokat nem szabad megtagadni a Gázai övezet lakóitól. Diplomaták szerint e rendelkezések Izrael Hamász ellen indított műveletére tekintettel kerültek a szövegbe, amely azonban egyetlen említést sem tesz Izraelről.

A világszervezet vezető testületében négy korábbi próbálkozás kudarcot vallott egy határozat elfogadására. A patthelyzet javarészt a tűzszünet, illetve humanitárius szünet iránti követelés körül alakult ki. Izrael ugyanis ellenzi a tűzszünetet, mondván, hogy azzal csak a Hamász járna jól. Szövetségese, az Egyesült Államok egyetért ezzel, azonban támogatja a kevésbé formális és rövidebb szüneteket a harctevékenységben. Oroszország ugyanakkor hivatalos fegyvernyugvást követelt.

A szerdán elfogadott határozat mindemellett nem ítélte el a Hamász cselekményeit, ami szintén vitás pontnak számított Washington és London részéről.

A Málta által beterjesztett határozattervezetet az ENSZ BT 12 tagja támogatta három tartózkodás mellett. Izrael legfőbb szövetségese, a vétó joggal rendelkező Egyesült Államok tartózkodott, ahogy Oroszország és Nagy-Britannia is.

Az ENSZ BT határozatai kötelező erejűek.

Az izraeli offenzívát a Gázai övezetben a Hamász összehangolt október 7-i támadása előzte meg Izrael déli része ellen, amelynek során a legfrissebb értesülések szerint 1200-an haltak meg.

IDF: fegyvereket és katonai felszerelést talált az izraeli hadsereg a gázai es-Sifá kórházban

Az izraeli hadsereg (IDF) katonái fegyvereket, katonai felszereléseket és műszaki berendezéseket találtak a Gázai övezetben található es-Sifá kórházban - közölte szerdán az izraeli hadsereg szóvivője.

A hadsereg által kiadott videofelvételen a kórház egyik rejtett épületében talált tárgyak, továbbá automata fegyverek, gránátok, lőszerek és golyóálló mellények láthatók.

A Hamász palesztin terrorszervezet "hazugságnak és olcsó propagandának" minősítette a fegyverek megtalálásáról szóló bejelentést.

Izrael hetek óta állítja, hogy a Hamász "kórházakból háborúzik", a többi között az egészségügyi intézmények alá rejtette el infrastruktúráját, és élő pajzsként használja a civileket.

Az izraeli csapatok kedd éjjel hatoltak be az es-Sifá kórházba, a szerdai nap folyamán pedig konkrét helyszíneket vizsgáltak át az épületkomplexumban.

Daniel Hagari katonai szóvivő hangsúlyozta, hogy az es-Sifá kórházban talált tárgyak bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kórházakat a nemzetközi joggal ellentétesen katonai, terrorista célokra használják.

A Hamász bizonyítékok meghamisításával vádolta meg Izraelt, a palesztin terrorszervezet szerint Izrael így próbálja igazolni a gázai egészségügyi létesítmények elpusztítását, ami népirtással ér fel.

Benjámin Netanjahu a terrorizmus támogatásával vádolta meg a török elnököt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán a terrorizmus támogatásával vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki a nap folyamán terrorista államnak nevezte Izraelt.

Izraelt terrorista államnak nevezi, valójában pedig a Hamász +terrorállamát+ támogatja

 - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Franklin Grahammel, Samaritan's Purse amerikai keresztény segélyszervezet elnökével tartott megbeszélése után.

Erdogan a nap folyamán úgy fogalmazott, hogy "az Egyesült Államok és a nyugati országok feltétlen támogatásával" Izrael 40 napja követ el "szünet nélkül mészárlásokat" a Gázai övezetben. A török elnök állami terrorizmussal vádolta Izraelt.

A Hamászt a török elnök már többször is szabadságharcos, ellenálló mozgalomnak nevezte. Az iszlamista szervezetet az EU és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter szerdán úgy reagált, hogy Izrael nem hagyja magát kioktatni olyasvalakitől, "aki ádáz terroristákat lát vendégül és terrorszervezeteket támogat". Mint mondta, a török elnök eltorzítva mutatja be a valóságot és "újfent a történelem rossz oldalán áll".

Kohen szerint Erdogan azok pártját fogja, akik Iránban, Libanonban, Szíriában és Jemenben üdvözölték a Hamász október 7-i támadását izraeli civilek ellen. Izrael jogállam és folytatni fogja harcát a Hamász ellen - húzta alá az izraeli diplomácia vezetője az X-en.

Románia sátrakból és matracokból álló segélyszállítmányt küldött a gázai civil lakosságnak

Románia útnak indította a sátrakból, tábori ágyakból, matracokból és ágyneműből álló első segélyszállítmányát szerdán a Gázai övezet rászoruló civil lakossága számára – jelentette az Agerpres hírügynökség.

Az állami tartalékokból kivont tábori felszereléseket az Európai Bizottság által biztosított teherszállító repülőgép szállítja a bukaresti nemzetközi repülőtérről Egyiptomba, a Gázai-övezettel határos térségbe

 – tudatta Bogdan Toma, a román katasztrófavédelem szóvivője.

A bukaresti kormány október 19-én fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében Románia ingyenes, élelmiszerekből és tábori felszerelésből álló nemzetközi segélyt küld a Gázai övezetbe. A határozat szerint a segélyszállítmányt a védelmi minisztérium támogatásával, légi úton, az európai humanitárius segítségnyújtás keretében, nemzetközi szervezeteken keresztül juttatják el a háborús övezetbe.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) határozata értelmében Románia 30 tonna zöldségkonzervet, 10 tonna napraforgóolajat, 20 tonna cukrot, 10 tonna rizst, 20 tonna lisztet, 20 tonna ásványvizet, 500 sátrat, 2000 tábori ágyat, 2000 matracot, 2000 takarót, 4000 lepedőt, 2000 párnát, 4000 párnahuzatot, 2000 hálózsákot küld a Gázai övezetbe.

Finn elnök: Izraelnek tiszteletben kell tartania az arányosság elvét

Izraelnek tiszteletben kell tartania az arányosság elvét a Gázai övezetben folytatott hadviselésben – jelentette ki szerdán Sauli Niinistö finn elnök.

Német hivatali partnerével, Frank-Walter Steinmeierrel Bonnban tartott találkozóját követő közös sajtótájékoztatójukon Niinistö hangsúlyozta azt is, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

Azonban mindig, ha önvédelemről beszélünk, figyelemmel kell lenni az arányosság elvére is

– húzta alá Niinistö elismerve, hogy nehéz kijelölni az önvédelem és az arányosság határait.

Steinmeier közölte, hogy a német kormány éppen azért foglalt állást a gázai vezeti kórházak és civil lakosság ellátását lehetővé tevő humanitárius szünetek mellett, mert tiszteletben kell tartani a háborús helyzetre vonatkozó nemzetközi szabályokat.

Steinmeier hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász nem a palesztin nép érdekeit képviselő szervezet.

A Hamász egy olyan szervezet, amely a gázai övezeti lakosságot belesodorta ebbe a háborúba

– mondta.

Izraeli tűzszerészek felrobbantották a Hamász parlamentjét

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották az Hamász iszlamista terrorszervezet törvényhozásának otthont adó épületet a Gázai övezet északi részén – jelentette a helyi média szerdán.

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász törvényhozó tanácsának épületét – a gázai parlamentet, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta.

A parlament üléstermében készített, majd az izraeli médiában nyilvánosságra hozott képen annak a Goláni zászlóaljnak a katonái láthatók izraeli zászlókkal a plenáris ülésteremben, akik negyvenegy harcosukat veszítették el az október 7-i Hamász terrortámadásban, és az azt követő napokban, amikor kiszorították a terroristákat Izrael területéről.

Múlt csütörtök óta újabb tizennégy halottat azonosítottak a rendőrség különleges állomásán, ahol az áldozatok személyazonosságát földi maradványaik alapján próbálják megállapítani. Október 7. óta 859 civil áldozat nevét hozták nyilvánosságra.

Autóbalesetben megsérült az UNICEF főigazgatója úton a Gázai övezet felé

Catherine Russell a kedden történt baleset miatt kénytelen volt elhalasztani izraeli látogatását.

UNICEF Executive Director Catherine Russell
Catherine Russel
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A szóvivő elmondása szerint az UNICEF vezetője épp a rafahi határátkelő felé tartott, amikor az autója kátyúba hajtott, vagy talán azt próbálta elkerülni, majd emiatt a jármű egy mély árokba futott, és az oldalára borult. Russell zúzódásokat szenvedett a balesetben, és bár sérülései nem súlyosak, az orvosok tanácsára inkább későbbre halasztotta izraeli látogatását, amelynek során a Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt gyerekek családtagjaival találkozott volna.

Háromnapos tűzszünetről és túszok elengedéséről szóló egyezségen munkálkodnak a katari közvetítők

Katari közvetítők a Hamász iszlamista terrorszervezet és Izrael közötti új egyezség megkötéséről folytattak tárgyalásokat szerdán, és háromnapos tűzszünetért cserébe a Hamász által elhurcolt ötven túsz szabadon engedését javasolták – közölte a Reuters hírügynökséggel a tárgyalásokat ismerő illetékes.

Az Egyesült Államokkal egyeztetett, tárgyalás alatt álló megállapodás Izraelben fogvatartott nők és gyerekek elengedése mellett a Gázai övezetbe szállítandó humanitárius segélyszállítmányok növelését is tartalmazza.

 Egyelőre még nem tisztázott, Izrael pontosan hány fogva tartott palesztin nőt és gyereket engedne szabadon az egyezség értelmében.

Katar kapcsolatban áll Izraellel és a Hamásszal is. Doha közbenjárásával jelentős előrelépéseket értek el az elmúlt hetek tűzszüneti tárgyalásain.

Az egyezség elfogadásával a Hamász Izrael rendelkezésére bocsátaná a Gázában tartott túszairól összeállított listáját is.    

Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztet az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete Gázában

A nap végéig a gázai övezeti lakosság mintegy 70 százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez

– jelentette ki Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa. Leálltak az olyan közszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, mint a sótalanító és víztisztító üzemek – tette hozzá.

Lazzarini egyben említést tett az Izrael által engedélyezett, Gázai övezetnek szánt – mintegy 23 ezer literes – üzemanyagszállítmányról is.

Hangsúlyozta, hogy ezt csak az ENSZ teherautóinak üzemeltetésére fogják fordítani, s nem egyéb célokra, mint például a víztisztító üzemek működtetésére.

LAZZARINI, Philippe
Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója
Fotó: Ludovic Marin / Forrás: MTI/EPA/AFP / POOL

A radikális iszlamista Hamász október 7-i terrortámadására adott izraeli válaszcsapások kezdete óta a hozzávetőleg 2,3 milliós Gázai övezet csaknem 1,6 millió lakója volt kénytelen elmenekülni otthonából. A terrortámadás után Izrael bejelentette az övezet teljes blokádját, és egyáltalán nem engedett be üzemanyagot az övezetbe arra hivatkozva, hogy a Hamász katonai célokra használhatja.

 A harcok azonnali leállítására és humanitárius tűzszünetre szólított fel az OCHA 

A Gázai övezetben zajló harcok azonnali leállítására és humanitárius tűzszünetre szólított fel szerdán Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának vezetője  (OCHA), aki egyúttal tízpontos humanitárius tervet is bemutatott.

Az öldöklés Gázában minden egyes nap újabb borzalmakat hoz. A világ még mindig döbbenten nézi, ahogy kórházak kerülnek tűz alá, koraszülött csecsemők halnak meg és egy egész népet fosztanak meg a legalapvetőbb megélhetési szükségleteitől. Ez nem mehet így tovább

– áll a Griffiths által jegyzett közleményben.

Felszólította emellett a szemben álló feleket, tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, egyezzenek meg a humanitárius tűzszünetről és hagyjanak fel a harcokkal.

Griffiths emellett bemutatta tíz pontból álló humanitárius programját is, melynek részeként a gázai belső menekültek számára – elsősorban iskolaépületekben – „biztonságos helyeket” alakítanának ki, valamint további, az övezetbe vezető átkelőket nyitnának meg.

A világnak cselekednie kell, mielőtt túl késő

– jelentette ki.

Martin Griffiths
Fotó: Jean-Guy Python / Forrás:  AFP

Ugyancsak szerdán Irán felszólította a világszervezetet, haladéktalanul tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok eljussanak a Gázai övezetbe, ahol egyre erősödnek a harcok az övezetet irányító Hamász terrorszervezet és az izraeli hadsereg között.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter szerdán Genfbe utazott, hogy ENSZ-tisztségviselőkkel és a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársaival egyeztessen a Gázába szánt segélyszállítmányokról, Griffithsszel folytatott megbeszélésén pedig kiemelte, hogy még mindig rendkívül kevés segélyszállítmány érkezik az övezetbe.

  A Hamász Izrael ellen intézett október 7-i támadása előtt mintegy 500 kamion érkezett Gázába segéllyel naponta.

Amirabdollahián emellett felszólította az ENSZ-t, „teljesen nyissa meg” a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő, az egyiptomi hattóságok által ellenőrzött rafahi ellenőrzőpontot.

AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein
Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

A miniszter továbbá emlékeztetett arra is, hogy a múlt hónapban Dohában egyeztetett a Hamász több tisztségviselőjével és azt mondta, a szervezet kész elengedni a dzsihadisták által Izraelből elhurcolt civil túszokat.

Ha Izrael felhagy a gázaiak mészárlásával, az ellenálló erők is felhagynak a válaszcsapásokkal

– jelentette ki Amirabdollahián.

 Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója azt közölte, a szervezet elvesztette a kapcsolatot a gázai es-Sifá kórházzal – amely az övezet legnagyobb egészségügyi létesítménye –, miután az izraeli hadsereg megrohamozta az épületet.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X-en teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kórház elleni támadást és aláhúzta, hogy mind az ott dolgozók, mind a betegek biztonságáért aggódnak.

A főigazgató emlékeztetett arra is, hogy az utóbbi három napban már nem tudtak adatokat gyűjteni a halálos áldozatok és sebesültek számáról Gázában.

A harcok kezdete előtt körülbelül 3500 kórházi ágy volt Gázában, ma ezt a számot 1400-ra lehet becsülni

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz genfi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a kórházak területe nem lehet harctér.

Terrorista államnak nevezte Izraelt a török elnök

Terrorista államnak nevezte szerdán a török elnök Izraelt, mely szerinte háborús bűncselekményeket követ el a Gázai övezetben, és ismét azt hangoztatta, hogy nem tartja terrorszervezetnek az övezetet irányító Hamászt.

A parlamentben elmondott beszédében Recep Tayyip Erdogan népirtásnak nevezte a gázai háborút, és aláhúzta: Törökország nemzetközi szinten is lépéseket tesz, hogy véget vessen az atrocitásoknak, valamint azon lesz, hogy terroristának minősítsék az izraeli telepeseket is.

Ha Izrael folytatja a mészárlást, az egész világ szemében terrorista állammá válik

– jelentette ki török elnök.

ERDOGAN, Recep Tayyip
A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

Egyúttal felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, közölje, rendelkezik-e a zsidó állam nukleáris fegyverrel, valamint „bukott embernek” minősítette Netanjahut.

Emellett azzal vádolta Izraelt, hogy „az emberiség történelmének legaljasabb támadását” követte el a palesztinok ellen, mégpedig a nyugati országok „feltétel nélküli támogatásával”, és kijelentette: az izraeli vezetőknek a hágai bíróságon a helyük.

Nyugodt szívvel ki merem mondani: Izrael terrorista állam

– fogalmazott az államfő.

Az elnök az Izrael és a palesztinok közötti konfliktust a keresztény és az iszlám világ közötti háborúhoz is hasonlította.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamásszal kapcsolatban Erdogan megismételte korábbi álláspontját, mely szerint a csoportot egy, a palesztin nép által demokratikusan megválasztott politikai pártnak tartja, mely „védi a palesztinok földjét, becsületét és életét”.

Izrael engedélyezte üzemanyag bejuttatását a Gázai övezet déli részébe

Izrael engedélyezte teherautók megtankolását az egyiptomi határátkelőnél, Rafahnál, és ezzel üzemanyag bejuttatását a Gázai övezetbe – jelentette a helyi média kedden.

Izrael a háború kezdete óta először engedélyezte az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) teherautóinak üzemanyag beszállítását a Gázai övezetbe, teljesítve az Egyesült Államok kérését.

A rafahi átkelőnél teletankolják az onnan a Gázai övezet déli részébe humanitárius felszerelést szállító ENSZ teherautókat az amerikai kormány kérésére. Ezt a lépést egyeztették az ügyben illetékes biztonsági tisztviselőkkel

– közölte az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora a palesztin területeken.

Humanitárius segélyszállítmánnyal megrakott teherautó érkezik a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelő palesztin oldalára 2023. október 26-án
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Korábban az UNWRA szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben két napon belül elfogy az üzemanyag-tartaléka. A szervezet olyan létfontosságú rendszerek működtetésére használja az üzemanyagot, mint a tengervíz-sótalanító, a szennyvíztisztító telepek, valamint a Gázai övezet déli részén fekvő kórházak.

Hitlert éltette egy fekete férfi az Izrael mellett tüntetőknek (videó)

Washingtonban tízezrek gyűltek össze, hogy Izraelt biztosítsák támogatásukról. A megmozdulást szigorú biztonsági előkészületek előzték meg, a Nemzeti Gárda egységeit is kirendelték – írja a Mandiner.

Nem alaptalanul. A Visegrád24 osztott meg arról egy videót X-oldalán, hogy a szimpátiatüntetésen megjelent többek között egy fekete férfi, aki a jelenlévőknek azt kiabálta:

Heil Hitler! Mindnyájatokkal végeznie kellett volna!

Hét gránátot visszadobott az izraeli katona, a nyolcadik halálosan megsebesítette (videó)

Új felvételek láttak napvilágot a Hamász terroristáinak október 7-i, Izrael elleni akciójáról. A videót egy közelben álló autó műszerfali kamerája rögzítette, és a South First Responders csoport tette közzé a Telegramon – adta hírül a Mandiner.

Az egyik videón többek között az látható, ahogy a terroristák egy zsúfolásig megtelt nyilvános óvóhelyre, – amely a Re'im melletti Nova fesztivál közelében állt – , gránátokat dobtak a menedéket kereső fiatalokra – számolt be a Times of Israel.

Sok fesztiválozó életét egy fegyvertelen és szolgálaton kívüli katona, Aner Elyakim Shapiro törzsőrmester mentette meg, aki nem mindennapi lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, és hét gránátot is visszadobott. A nyolcadik azonban halálosan megsebesítette. Az óvóhelyen tartózkodók közül végül heten túlélték a támadást. 

Azonban nem mindenki volt ilyen szerencsés. A videón az is látható, ahogy egy izraeli civil menekülni próbál a helyszínről, azonban a terroristák lelövik.

A megrázó videót alább tekinthető meg:

Német rendőrök a Hamász által elrabolt gyerekek plakátjait tépkedik le (videó)

Nemrég megjelent a közösségi médiában egy videó, melyen az látható, hogy német rendőrök a Hamász által elrabolt gyerekek plakátjait tépkedik le egy köztéri hirdetőoszlopról.

Azt nem tudni, hogy a rendőröket ki utasította erre – írja a Mandiner. 

A rendőrök „akciójáról” készült videót alább tekinthetik meg:

Az izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája bírálatát

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája, Justin Trudeau bírálatát az izraeli hadsereg gázai akcióival kapcsolatban, és ismét az izraeli terrorellenes művelet támogatására szólított fel az X közösségi hálózaton szerdán hajnalban közzétett üzenetében.

Nem Izrael vesz célba szándékosan civileket, hanem a Hamász fejez le, éget el, és mészárol le polgári személyeket a zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett  legszörnyűbb borzalom során

– írta az izraeli kormányfő. 

A civilizáció erőinek támogatnia kell Izraelt a Hamász barbársága ellen folytatott küzdelmében

– követelte Netanjahu.

Az izraeli kormányfő üzenete válasz volt Trudeau-nak egy, a kanadai Brit Columbia tartományban tartott sajtóértekezletére, melynek keretében „sürgősen” felszólította Izraelt, hogy gyakoroljon „maximális önmérsékletet”, és hirdessen humanitárius szünetet gázai hadművelete során. A világ figyel, a televízióban és a közösségi médiában orvosok, családtagok, túlélők, szüleiket elveszítő gyerekek beszámolóit lehet hallani, olvasni - mondta Trudeau. 

A világ nők, gyerekek, csecsemők meggyilkolásának tanúja. Ennek véget kell vetni

– jelentette ki.

Netanjahu szerint viszont, miközben „Izrael mindent megtesz, hogy a civileket távol tartsa a veszélyzónától, a Hamász minden erővel azon van, hogy ott tartsa őket”. Izrael humanitárius folyosókat és biztonságos övezeteket biztosít számukra, miközben a Hamász fegyveres erővel akadályozza meg, hogy a harci övezetet elhagyhassák. Nem Izraelt, hanem a Hamászt kellene felelősségre vonni kettős háborús bűncselekményért - a civilek elleni támadásokért és a hátuk mögé rejtőzésért – írta.

Trudeau előzőleg Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetése után azt írta az X-en, hogy mély aggodalmat kelt a gázai súlyos humanitárius válság és a palesztin civil lakosság szenvedésének mértéke, valamint a polgári életek elvesztése. Emellett az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátására szólította fel a palesztin terrorszervezetet.

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg a Hamászt, hogy katonai műveletekre használja a gázai kórházakat

A kórházak és a betegek megvédésére szólított fel a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a gázai Sífa kórháznál kedd este indított izraeli hadművelettel kapcsolatban.

Nem fogunk részletesen kommentálni egy folyamatban lévő izraeli katonai műveletet. Mint már korábban is mondtuk, nem támogatjuk a kórház elleni légicsapásokat, és nem akarunk tűzváltást látni egy kórházban, ahol ártatlan, nincstelen, beteg, ellátást kereső emberek kerülnek kereszttűzbe. A kórházakat és a betegeket meg kell védeni

– áll a nyilatkozatban.

Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este tárgyalt a helyzetről, mielőtt Izrael bejelentette volna a hadműveletet. A két vezető „hosszasan megvitatta a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében tett erőfeszítéseket” – jelentette be a Fehér Ház sajtóközleményében. 

A Fehér Ház az amerikai hírszerzés alapján azzal vádolta meg a Hamászt, hogy katonai műveletekre használja a gázai kórházakat, különösen a Sífa kórházat. Az ottani izraeli hadművelet bejelentése után a Hamász azzal vádolta meg Joe Bident, hogy „teljes mértékben felelős” a történtekért.

Szemtanúk szerint több ezer ember, köztük betegek, személyzet és az október 7. óta dúló háború miatt kitelepített civilek zsúfolódtak össze a kórház területén.

Megadásra szólították fel a kórházban rejtőzködő Hamász-terroristákat

Az izraeli hadsereg (IDF) megadásra szólítja fel az Al-Shifában tartózkodó Hamász-terroristákat – írta a BBC. 

Az IDF korábban megerősítette, hogy hírszerzési információk alapján pontos és célzott műveleteket hajt végre a Hamász ellen az Al-Shifa kórház egy meghatározott területén. Az Al-Shifa a legnagyobb kórház Gázában, és mind Izrael, mind az Egyesült Államok azt állítja, hogy a Hamásznak parancsnoki bázisa van alatta – amit a Hamász tagad.

Lerohanta az izraeli hadsereg a gázai kórházat

Az izraeli hadsereg erői éjjel behatoltak a Hamász irányítóközpontjaként meghatározott Sífa Kórházba a Gázai övezet északi részén - jelentette be a hadsereg katonai szóvivője szerdán.

Az izraeli erők a Sífa kórházban megadásra szólították fel a Hamász összes ott tartózkodó terroristáját. Az épületegyüttes alatt hírszerzési információk szerint a Hamász ellenőrző központja és rejtőzködési helye van.

A hadsereg nem sokkal megérkezése előtt tájékoztatta a kórház vezetőségét a razzia időpontjáról. A hadsereg külföldi szóvivője, Peter Lerner azt mondta, hogy a hadsereg célja a Hamász legyőzése és esetleg túszok kiszabadítása.

Felszólították őket, hogy adják meg magukat. Ellenállásba már nem ütköztek. Találtak fegyvereket és arra utaló infrastruktúrát, hogy ott a terrorista tevékenység irányítása folyt 

– mondta a szóvivő.

Monir Al-Baras, a gázai kórházak igazgatója azt mondta: a katonák a sürgősségi és a sebészeti osztályon, valamint a kórház pincéiben keresik a Hamász fegyvereseit.

A hadsereg azt remélte, hogy látványos képeket tud majd készíteni a hamászosok tűzpárbajban való elfogásáról, de nem volt ellenállás, és egyetlen lövés sem dördült el

– mondta.

Izraelben és Gázában úgy becsülik, hogy 1000-1500 ember lehet az épületegyüttesben. Aszraf Al-Kadra, a Hamász egészségügyi minisztériumának szóvivője szerint csak öt-hatszáz orvos és ápoló, az egészségügyi személyzet tíz százaléka lehet még ott.

Izrael hazugságot terjeszt a kórházról, úgy tünteti fel propagandájában, mintha a Hamász számára fontos hely lenne. Ha a hadsereg be akar hatolni, akkor jöjjön, majd látni fogják, hogy a Sifa nem más, mint egy egészségi intézmény

– mondta Al-Kadra, és a kórházban lévők életének veszélyeztetésével vádolta meg Izraelt.

Az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételt tett közzé a kórház igazgatója és egy izraeli tiszt közötti beszélgetésről, és ebben az igazgató a különböző részlegek elhelyezkedéséről és arról beszélt, hogy a kórházban tartózkodók félnek. Arra kérte a tisztet, hogy kíméljék meg a betegeket és az épületekbe menekült civileket.

„Az akciónak nem célja ártani a betegeknek, az egészségügyi személyzetnek vagy a menekült civileknek” – hangsúlyozta az izraeli hadsereg közleményében.

„A fokozottan veszélyes terepen és körülmények között folyó hadműveletben egészégügyi, illetve olyan katonák is részt vesznek, akik beszélnek arabul vagy valamilyen szempontból különleges kiképzést kaptak. Céljuk, hogy ne ártsanak a Hamász által élő pajzsként használt civileknek. A hadsereg a kórházkomplexumba való behatolás után orvosi felszereléseket, inkubátorokat, bébitápszert és élelmiszert vitt oda” – közölték.
Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában