Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.14. 08:39

ENSZ-főtitkár: haladéktalan tűzszünet kell Gázában az emberiesség nevében (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció/ Egy nő részt vesz egy gyermekek állepel-testét ábrázoló installációban Irán fővárosában, Teheránban a Palesztina téren 2023. november 13-án

Forrás: AFP

Fotó: Atta kenareAFP

Ezt kéri a Hamász a túszokért cserébe

Hamász egyik vezetője azt állította:  

Bármikor készek vagyunk szabadon engedni az általunk fogva tartott nőket, gyerekeket és külföldieket, értük cserébe egy humanitárius fegyverszünet megkötését akarjuk, amely magában foglalja minden beutazás engedélyezését és a segélyek bejutását a Gázai övezet minden területén.

A terrorszervezet vezetője szerint azonban az izraeli vezetés eddig is halogatta és akadályozta a megegyezés elérését, holott a fegyverszünetről és a tűzszünetről már többször született megállapodás, egy olyan biztonsági környezet megteremtésével, amely lehetővé teszi a szabad mozgást a gázai térségben. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Aggályát fejezte ki a polgári áldozatok sokasága miatt az orosz és az egyiptomi elnök

Mélységes aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok számának példátlan növekedése miatt a Gázai övezetben Vlagyimir Putyin orosz és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök - közölte kedd este a Kreml sajtószolgálata a két államfő telefonbeszélgetéséről beszámolva.

A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megvitatta a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult rendkívül kiélezett helyzetet és mély aggodalmát fejezte ki az áldozatok számának példátlan növekedése miatt a polgári lakosság körében, beleértve több ezer nőt és gyereket.

Putyin megköszönte Egyiptom átfogó segítségét az orosz állampolgárok Gázai övezetből való evakuálásában.

A felek hangsúlyozták a vérontás mielőbbi beszüntetésének, a túszok szabadon bocsátásának és a gázai polgári lakosság akadálytalan humanitárius segélyezésének alapvető fontosságát. Egyetértettek abban, hogy a térségben kialakult helyzetet egy független, Izraellel békében és biztonságban együtt élő, független palesztin állam létrehozása révén kell megoldani, az általánosan elismert nemzetközi jog alapján. A két elnök megállapodott a kapcsolattartás folytatásában.

A rafahi határátkelőn vasárnap és hétfőn összesen 169 orosz állampolgár távozott a Gázai övezetből Egyiptomba, ahonnan repülőgéppel szállították őket tovább Oroszországba. Alekszandr Kurenkov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője kedden a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy a tárca egyiptomi munkacsoportja Rafahnál addig marad, amíg az utolsó orosz is el nem hagyja a Gázai övezetet.

Közölte, hogy jelenleg két orosz Il-76-os repülőgép van Kairóban, amelyek azonnal képesek legalább 300 embert hazaszállítani. Korábban Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy több mint ezer ember jelentkezett a Gázai övezetből való evakuálásra, zömmel orosz állampolgárok, köztük 300 kiskorú.

ENSZ-főtitkár: haladéktalan tűzszünet kell Gázában az emberiesség nevében

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az emberiesség nevében azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben – közölte kedden Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A portugál politikust mélyen felzaklatták „a drámai halálozások” a Gázai övezet kórházaiban – húzta alá Dujarric.

A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet legfrissebb összesítése szerint 11 320-ra emelkedett az izraeli erők ostromolta palesztin térségben a halálos áldozatok száma, akik között 4650 nő és 3145 gyermek van. A sebesültek száma 29 200-ra nőtt.

További nehézséget okoz a heves esőzés a sűrűn lakott térségben, ahol számos ember veszítette el otthonát az izraeli bombázás miatt, illetve a lakosság egy része hevenyészett sátrakban kénytelen élni. Az esős időszak beálltával félő, hogy elöntheti a víz a Gázai övezetet, illetve túlterhelődhet a megrongálódott helyi csatornahálózat.

Israel's attacks continue on its 39th day in Gaza
Egy palesztin nőt mentenek a romok alól, miközben csapatok kutatási és mentési műveleteket végeznek a lerombolt épületek törmelékei között az izraeli hadsereg légicsapásai után a gázai Deir al Balahban november 14-én
Fotó: Anadolu via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a múlt héten felhívta a figyelmet betegségek terjedésének veszélyére, miután az izraeli csapások komoly károkat okoztak az egészségügyi ellátórendszer működésében, korlátozták az ivóvízhez való hozzáférést és zsúfolt óvóhelyekre kényszerítették az embereket.

„Már most hasmenéses betegségek törtek ki” – mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben. Hozzátette: több mint 30 ezer ilyen esetet regisztráltak, míg rendes körülmények között a WHO rendszerint kétezerre szokott számítani.

Nagyon nagy károk keletkeztek az infrastruktúrában. Hiány van tiszta vízből. Az emberek nagyon zsúfoltan vannak. Ez újabb ok, ami miatt azonnali tűzszünetért esedezünk

– tette hozzá.

Washingtonban tízezrek gyűltek össze, hogy Izraelt biztosítsák támogatásukról

Az Egyesült Államok fővárosának központjában, a nemzeti emlékhelyen, a National Mallon izraeli zászlókkal vonultak fel a résztvevők, akik az ország minden részéből érkeztek.

Az izraeli és amerikai zászlókkal szegélyezett színpadon helyi idő szerint délután a tüntetésen szólal fel a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson, valamint a kisebbségben lévő demokraták vezetője, Hakeem Jeffries és szenátorok is pódiumra lépnek.

Izrael melletti demonstráció Washingtonban
Fotó:  Stefani Reynolds / Forrás:  AFP

A megmozdulást szigorú biztonsági előkészületek előzték meg, és a Nemzeti Gárda egységeit is kirendelték.

Az izraeli erők bevették a tengerparti Sáti menekülttábort

Az izraeli hadsereg egységei a tengerparti Sáti menekülttáborban felszámolták a Hamász erőit – tudatta a katonai szóvivő kedden.

A Gázai övezet északnyugati részén, a tengerpart közelében fekvő Sáti menekülttábor 

a Hamász egyik, jelentős terrorista infrastruktúrával rendelkező erőssége volt, többek közt a Sáti zászlóalj otthona, amely kulcsszerepet játszott az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban.

Az izraeli hadsereg 162-es hadosztálya eddig több mint 160 alagútlejáratot fedezett fel, mintegy 2800 terrorista célpontra támadt, és a Hamász mintegy ezer fegyveresét, köztük parancsnokokat öltek meg.

Ez a hadosztály vette be az iszlamista terrorszervezet több, stratégiai és létfontosságú erősségét, köztük a 17-es erődítményt, a Hamász biztonsági negyedét, a Rantiszi kórház környékének egységeit, – ahol a Hamász izraeli túszokat is fogva tartott,– és egyik legkiemelkedőbb területük a Sáti menekülttábor volt, ahol további egységekkel közösen harcoltak a Hamász kiszorításáért.

A Sátiban harcoló kommandós egységek a többi között rajtaütöttek egy iskola területén működő iszlamista csoporton, ahol páncéltörő rakéták indítóállásait és nagy mennyiségű fegyvert találtak.

Az elmúlt napokban az izraeli katonák átvették az irányítást emellett a Hamász katonai célokra használt kormányzati negyede felett Gázaváros Ejlin és Rimal körzetében is.

A Goláni kommandó harcosai razziát tartottak a kormányzati központ épületében, ahol a Hamász hadi és belügyi minisztériumai, katonai hírszerző irodái, a szervezet főhadiszállása és más erődítményei voltak, és olyan kiképző helyei is, melyeket az október 7-e támadás előkészítésére használt.

Az izraeli hadsereg értesítette Noa Marciano, 19 éves katonanő családját, hogy életét vesztette a Hamász fogságában. Az iszlamista szervezet hétfőn egy ezt bizonyító videofelvételt tett közzé róla. Marcianot az egyik övezet környéki izraeli támaszpontról rabolták el október 7-én.

A túszok kiszabadítása érdekében kedden családtagjaik tüntető menetbe kezdtek Tel-Avivból Jeruzsálembe. Várhatóan szombaton érnek a miniszterelnöki hivatalhoz, ahol a szűk hadikabinettől felvilágosítást követelnek a fogolycsere tárgyalásokon elfoglalt izraeli álláspontról. "

Mindannyian, az elraboltak és meggyilkoltak családjai egy nagy családdá váltunk. Válaszokat követelünk

– mondta egyik képviselőjük indulásuk előtt.

Eltelt 39 nap, és közben embereket, gyerekeket veszítünk. Követelem Benjámin Netanjahutól és az egész kabinettől, hogy tettekben adjon nekünk válaszokat. Nincs több erőnk. Hozzák haza a családjainkat!

– tette hozzá.

Izraeli külügyminiszter: António Guterres alkalmatlan az ENSZ vezetésére

António Guterres ENSZ-főtitkár nem alkalmas a világszervezet vezetésére, mert nem tett eleget, hogy elítélje a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadását, valamint túl közel áll Iránhoz – jelentette ki Eli Kohen izraeli külügyminiszter kedden Genfben.

Guterres nem érdemli meg, hogy az ENSZ vezetője legyen (.) Úgy gondolom, hogy mint minden szabad nemzetnek, Guterresnek is illene kimondania világosan és hangosan: Gázát fel kell szabadítani a Hamásztól, amely mindenki szerint rosszabb, mint az Iszlám Állam. Ő miért nem képes kimondani ezt?"

– fogalmazott az izraeli diplomácia vezetője a világszervezet genfi központjában, ahol a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok hozzátartozóival, valamint az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt vezetőivel találkozott.

GUTERRES, António
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár 
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli vezetés a gázai fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta többször illette éles kritikával az ENSZ főtitkárát. Legutóbb vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bírálta Guterrest, aki szerinte kizárólag Izraelt hibáztatja ahelyett, hogy a Hamásztól követelné az emberi jogok betartását.

Guterres reagálásában visszautasította Netanjahu szavait, és azt állította, hogy ő a válság kezdete óta elítélte a Hamászt, de azt hangoztatta, hogy a terrorszervezetet el kell választani a palesztin emberektől, és megjegyezte, hogy a palesztinoknak is vannak sérelmei az „56 éve tartó megszállás” miatt.

Az ENSZ dolgozói hétfőn egyperces gyászszünettel emlékeztek meg világszerte a gázai fegyveres konfliktusban eddig meghalt, több mint száz munkatársukról.

Az izraeli pénzügyminiszter szerint a palesztinoknak önként el kellene hagyniuk Gázát

Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a Gázai övezet nem képes fennmaradni független egységként, ezért az ott élő palesztinok jobban tennék, ha önként elhagynák a területet és más országokba távoznának.

Szmotrics azt mondta, hogy támogatja az izraeli parlament két képviselőjének felhívását, akik egy újságcikkben szólították fel a világ országait, hogy fogadják be a Gázai övezetből menekülni akaró palesztinokat.

SZMOTRICS, Becalel
Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter, a védelmi minisztérium minisztere
Fotó: Gil Cohen-Magen / Forrás: MTI/EPA/AFP / POOL

Danny Danon, az Izraelben kormányzó Likud, valamint Ram Ben Barak, az ellenzéki Van Jövő párt parlamenti képviselője nemrég közösen írt cikket a The Wall Street Journal című amerikai lapba.

Még a viszonylag csekély számú – akár csak tízezer – gázai befogadása is jelentősen javítana az övezetbeli humanitárius helyzeten. A nemzetközi közösségnek erkölcsi lehetősége és kötelessége, hogy együttérző legyen a gázai lakossággal, és közreműködjön a Közel-Kelet békéjének és stabilitásának, a gázaiak jobb életkörülményeinek megteremtésében

– írták a cikkükben a képviselők.

A pénzügyminiszter szerint egy olyan kis terület, mint a Gázai övezet természetes erőforrások nélkül nem tud fennmaradni, és hozzátette hogy

 „Izrael Állam többé nem lesz képes elfogadni egy független egység létezését a Gázai övezetben”.

„Üdvözlöm a gázai arabok önkéntes kivándorlási kezdeményezését a világ országaiba. Ez a megfelelő humanitárius megoldás a gázai lakosok és az egész régió számára 75 évnyi menekültválság, szegénység és veszély után” – közölte Szmotrics.

A jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke nem csak pénzügyminiszter, hanem a katonai igazgatás alatt álló Ciszjordánia ügyeiért is felel.
   Szmotrics a múlt héten írt levelet Benjámin Netanjahu kormányfőnek és Joáv Galant védelmi miniszternek, melyben kifejtette hogy 

„arabmentes biztonsági zónákat” akar a ciszjordániai zsidó telepek körül.

Levelében Szmotrics azt állította, hogy az elmúlt hetekben többször is felvetette Netanjahunak a „palesztinmentes” övezetek lehetőségét, és ő a kérdés megvizsgálására utasította Herci Halevit, a hadsereg vezérkari főnökét. Szmotrics szerint ennek ellenére nem történt előrelépés az ügyben.

A legfrissebb értesülések szerint 11 240-re növekedett a halálos áldozatok száma az izraeli erők ostromolta palesztin területen.

Franciaországban 1500 fölé emelkedett az antiszemita cselekmények száma a Hamász izraeli támadása óta

Franciaországban 1518 antiszemita cselekményt regisztráltak a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása óta – közölte kedden Gérald Darmanin belügyminiszter az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.

Ez a szám háromszor annyi, mint amennyi a tavaly egész évben elkövetett antiszemita cselekmények száma: 2022-ban 436 esetet jelentettek a hatóságoknak.

Az elmúlt hónapban 571 embert állítottak elő, s 330 eljárást indítottak antiszemita cselekményekkel kapcsolatban – jelezte a belügyminisztérium az AFP hírügynökségnek.

Történtek muszlimellenes cselekmények is, de ezek nem érik el azt a mértéket, amit az antiszemitizmus esetében tapasztalunk

– hangsúlyozta Darmanin.

Vannak mecsetek, amelyekbe halálos fenyegetéseket, merényletfenyegetések érkeztek, és nagyon sok az iszlámellenes megszólalás, a többi között a televíziós műsorokban

– tette hozzá, jelezve vagy az igazságszolgáltatás vagy a médiahatóság, az Arcom, már vizsgálja ezeket az ügyeket.

A tárcavezető az X-en azt is jelezte: az idei év kezdete óta 1762 antiszemita, 564 keresztényellenes és 131 muszlimellenes cselekményt regisztráltak a hatóságok.

A miniszter részletezte is a rögzített antiszemita cselekmények jellegét, miután Abdelali Mamoun, a párizsi nagymecset imámja kedden az RMC rádióban azt a kérdést tette fel, hogy hol van az a mintegy 1500 antiszemita cselekmény, amelyek Franciaországban történtek.

Szeretném, ha nyilvánosságra hoznák őket, hogy szolidaritást vállalhassunk a franciaországi zsidókkal

– fogalmazott a vallási vezető.

FRANCE. PARIS (75) (14TH DISTRICT) AT THE END OF OCTOBER 2023, STARS OF DAVID WERE PAINTED (BY STENCIL) ON PARISIAN RESIDENTIAL BUILDINGS. HERE IN THE 14TH ARRONDISSEMENT, DAREAU STREET
Dávid-csillag egy francia épületen, amit feltételezhetően antiszemita elkövető(k) festettek fel 
Fotó: Only France via AFP

A belügyminiszter elítélte a szerinte „nagyon megdöbbentő célozgatásokat”.

A tárca összesítése szerint az antiszemita cselekmények fele „feliratok, plakátok, transzparensek, egyebek mellett „halál a zsidókra” és a „horogkeresztek”, 22 százalékuk fenyegetések és sértegetések, 10 százalékuk terrorizmus dicsőítése, 8 százalékuk rongálás, 6 százalékuk gyanús viselkedés, 2 százalékuk testi sértés és 2 százalékuk közösségi helyek elleni támadás.

 A legtöbb esetet Párizsban jelentették.

A párizsi nagymecset rektora, Chems-Eddine Hafiz elhatárolódott az imám megjegyzésétől, szerinte a vallási vezető „saját nevében” beszélt.

A rektor hozzátette: az imám vele tudatta, „sajnálja, hogy nagyon félreérthetően fogalmazott”, s nem állt szándékában "megkérdőjelezni a riasztó számokat".

A párizsi nagymecset nem tagadja, nem bagatellizálja és nem relativizálja az elmúlt hetekben Franciaországban történt antiszemita cselekményeket, és teljes mértékben bízik a belügyminisztérium által közzétett adatokban

– olvasható a közleményben. 

Az intézmény „mélységesen sajnálja az antiszemita cselekmények növekedését, és teljes mértékben elítéli azokat” – tette hozzá a párizsi nagymecset.

Szeretnék köszönetet mondani a párizsi nagymecsetnek a tisztázásáért, és azért, hogy nem kívánja kisebbíteni a Franciaországot érintő antiszemita cselekményeket

– írta az X-en a belügyminiszter a közleményre reagálva.

 Franciaországban él Európában a legnagyobb - 500-600 ezresre becsült - zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

Vasárnap csaknem 200 ezren vettek részt országszerte az antiszemitizmus elleni tiltakozó meneteken, amelyeken több vallás képviselője is jelen volt, de a párizsi nagymecset és a Muzulmán Vallás Tanácsa képviselői nem csatlakoztak, és sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy az iszlamofóbia ellen nem emeltek szót a szervező

A jemeni lázadók további csapásokat helyeztek kilátásba Izrael ellen

A jemeni síita húszi lázadók vezetője további csapásokat helyezett kilátásba Izrael területe, illetve izraeli hajók ellen a Vörös-tengeren és a Báb al-Mandab szorosban.

Folyamatosan figyeljük a Vörös-tengert izraeli hajók után kutatva, különösen a Báb al-Mandab szorosban és a jemeni felségvizek közelében

– hangoztatta Abdulmalik al-Húszi, a felkelők vezetője. 

  Az Irán támogatását élvező felkelők az utóbbi hetekben több rakéta- és dróntámadást indítottak Izrael ellen.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció. A jelentős katonai tényezővé vált húszik harcosok tízezreivel és hatalmas rakéta- és drónarzenállal rendelkeznek, s a konfliktus során ellenőrzésük alá vonták Jemen északi részét és vörös-tengeri partvonalát.

A Gázai övezet északi részén már csak egy kórház képes fogadni betegeket

A Gázai övezet északi részén már csak egy kórház képes fogadni betegeket, a többi csak hajlékul szolgál a harcok elől menekülőknek – közölte kedden az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Már csak hajlékul tud szolgálni Gázaváros legnagyobb kórháza, a Sifa is, amelyet izraeli csapatok vesznek körül, és amelyben az orvosok szerint 36 koraszülött csecsemő van életveszélyben, mert nincs áram az inkubátorok működtetésléhez.

A Sifa kórház igazgatója közölte, hogy legkevesebb 179 holttestet temettek el kedden egy tömegsírban, a létesítmény udvarán.

Hozzátette, hogy hét koraszülött csecsemő az életben tartásukhoz szükséges áram hiánya miatt meghalt.

Kénytelenek voltunk tömegsírba temetni őket

– mondta Mohammed Abu Szalmija.

Holttestek hevernek a kórházkomplexum folyosóin, és a halottasházak hűtőkamráiban sincs már áram,

mert az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti háború október 7-i kezdete óta egyetlen csepp üzemanyag sem érkezett a Gázai övezetbe – tette hozzá.

Palestinians receive medical care outside as part of hospital damaged in Gaza
Sérült palesztinok orvosi ellátásban részesülnek az Al-Ahli Baptista Kórház udvarán az izraeli légicsapások után a Gázai övezetben 2023. november 14-én
Fotó: Anadolu via AFP

Kedden egy nő és egy férfi halt meg az intenzív osztályon – mondta Szalmija. Ezzel 29-re emelkedett az intenzív osztályon ápolt betegek száma, akik azóta haltak meg, hogy szombaton megszűnt az áramszolgáltatás a kórházban.

A nap folyamán az izraeli hadsereg közleményben arról tájékoztatott, hogy megkezdték az inkubátorok szállítását Izraelből a Sifába. Nem volt világos, hogy az inkubátorokat leszállították-e már, valamint hogy hogyan fogják ellátni őket energiával.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfőn megpróbált evakuálni mintegy hatezer beteget, dolgozót és kitelepített embert egy másik gázavárosi kórházból, az Al-Kudszból. A Vöröskereszt szerint azonban a konvojnak vissza kellett fordulnia a harcok miatt.

Az OCHA arról is beszámolt, hogy november 5. óta újabb kétszázezer ember menekült el Gáza északi részéből a délibe. Az ENSZ által működtetett óvóhelyek délen túlzsúfoltak, átlagosan 160 emberre jut egy WC. Az emberek órákig állnak sorba kenyérért és vízért. A szemét felhalmozódott, a szennyvíz elárasztja az utcákat, és a csapok kiszáradnak, mert nincs üzemanyag a szivattyúkhoz és szennyvíztisztítók működtetéséhez.

 Izrael a háború kezdete óta tiltja az üzemanyagimportot, mondván, hogy a Hamász katonai célokra használná.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA), amely azért küzd, hogy alapvető szolgáltatásokat tudjon nyújtani több mint hatszázezer embernek, akik iskolaépületekben vagy más déli létesítményekben találnak menedéket, közölte, hogy szerdára kifogyhat az üzemanyag, ami miatt leállhat a legtöbb segélyezési művelet. Az ügynökség nem tudja folytatni a korlátozott élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok importját sem az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül, amely a Gázai övezet egyetlen összeköttetése a külvilággal.

Andrea De Domenico, az ENSZ palesztin területekért felelős humanitárius koordinátora szerint

az üzemanyag és az orvosi ellátás elapadása miatt az emberi élet hajszálon múlik Gázában.

Azt is mondta, hogy azóta, hogy az izraeli csapatok öt nappal ezelőtt elértek Gázaváros központjába, túl veszélyes az ENSZ számára, hogy bármilyen műveletet koordináljon az északi részen.

Az üzemanyaghiány olyan drámai, hogy az Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül érkező segélyszállítmányokkal megrakott teherautókat keddtől kezdve nem lehet kirakodni, mert nincs üzemanyag a targoncákhoz, illetve a járművekhez, amelyekkel el tudnák szállítani az élelmiszereket, vizet és gyógyszereket a rászorulóknak – hangsúlyozta az ENSZ humanitárius tisztviselője.

Az izraeli hadsereg elfoglalta a Hamász katonai rendőrségének főhadiszállását

Az izraeli hadsereg egyik kommandója elfoglalta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai rendőrségének főhadiszállását, erről videofelvételt készített, és a hadsereg közzétette ezt – jelentette be kedden egy katonai szóvivő.

Egy másik egység feltárta a Hamász egyik alagútját, amelynek lejárata a Gázai övezet egyik mecsetjében található. Előtte a mecsetbe behatolni készülő katonákat a hamászosok páncéltörő rakétákkal támadták, mire a hadsereg segítségül hívta a légierőt, és így tudtak végezni velük – közölte egy másik katonai szóvivő.

A hadsereg kedd reggeli közleménye szerint a légierő az előző nap mintegy kétszáz olyan célpontot támadott, amelyet a Hamászhoz köthetőnek vélt: fegyveres osztagokat, fegyvergyártó műhelyeket, parancsnokságokat. Este az izraeli haditengerészet csapást mért egy katonai kiképzőtáborra és egy raktárra, amelyet a terrorszervezet „haditengerészeti” részlege használt.

Hétfőn két újabb izraeli katona esett el a Gázai övezetben: egy 21 éves sorkatona és egy 27 éves tartalékos. Ezzel negyvenhatra nőtt a gázai szárazföldi hadjárat október 28-i kezdete óta az ott elesett izraeli katonák száma. A Hamász Izrael elleni váratlan, október 7-i terrortámadásától számítva a szárazföldi offenzíváig háromszázhatvanöt katona vesztette életét.

A ciszjordániai palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint hat palesztin életét vesztette hétfőn este Túl-Karmban izraeli katonákkal történt összecsapásokban, valamint további tizenkettő megsebesült, négyen életveszélyesen. Szemtanúk szerint legkevesebb ketten tűzpárbajban haltak meg, vagyis ők is lőfegyvert használtak.

Szintén Ciszjordániában izraeli katonák hétfőn este agyonlőttek egy palesztint, aki egy útkereszteződésben megpróbált leszúrni egy katonát a Hebrontól északra található Anon helységben.

Az izraeli hadsereg inkubátorokat szállít a gázai Sifa kórházba

Az izraeli hadsereg megkezdte inkubátorok szállítását egy izraeli kórházból a gázai Sifa kórházba. 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megkíméljük a civil lakosságot, segítsünk evakuálásában, valamint megkönnyítsük az egészségügyi felszerelések és élelmiszerek bejuttatását az övezetbe. Nem a gázai lakosság ellen folytatunk háborút

– szögezte le X-oldalán az egyik katonai szóvivő.

A Hamász közzétett egy videót, amelyen egy izraeli laktanyából elhurcolt katona látható

A Hamász hétfőn este közzétett egy videót, amelyen a Nahal Oz izraeli laktanyából október 7-én az övezetbe elhurcolt Noa Marciano katona látható. A terrortámadás napján elvittek a Gázai övezetbe egy terhessége végén lévő nőt is, akinek a számítások szerint már szülnie kellett.

Izraeli szakértőknek sikerült azonosítaniuk a Hamász támadásában meggyilkolt Vivien Silver 72 éves békeaktivista földi maradványait. A Beri kibucban élő asszony önkéntes munkában éveken át saját autójával, saját költségén szállított gázai betegeket izraeli kórházakba ellátásra, gondoskodott róluk izraeli tartózkodásuk alatt, majd visszaszállította őket az erezi átkelőhelyhez.

Megérkezett Bukarestbe a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok újabb csoportja

Megérkezett Bukarestbe kedden hajnalban a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok és családtagjaik egy újabb, 86 tagú csoportja – közölte a román külügyminisztérium (MAE).

A menekültek szombaton lépték át a határt a rafahi átkelőnél, ahonnan a MAE válságstábjának mobil egységei Kairóba kísérték őket. A csoportot a Tarom nemzeti légitársaság egy különjárata szállította Egyiptomból Romániába.

A válságstáb folytatja a párbeszédet az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal annak érdekében, hogy megkönnyítse a többi román állampolgár és családtagjaik evakuálását a Gázai övezetből, a helyszíni fejlemények és az érintett felekkel kötött megállapodások függvényében – írta a MAE.

A tárca szerint eddig 220 menekültet juttattak a Gázai övezetből Romániába az evakuálásukat kérő román állampolgárok és családtagjaik közül.

Az első 93, Gázából menekült román állampolgár - akiket Marcel Ciolacu miniszterelnök személyesen kísért Egyiptomból Romániába - múlt szerdán, a második, 41 tagú csoport pedig szombaton érkezett Bukarestbe. A román hatóságok korábbi közlése szerint több mint 300 román állampolgár kért tőlük segítséget, hogy elhagyhassa a Gázai övezetet.

Egy gázai gyermekkórház pincéjében túszokat tarthattak fogva (videó)

Az izraeli hadsereg hétfőn videót és fényképeket osztott meg, amelyeken a Hamász által egy gázai gyermekkórház pincéjében tárolt fegyverek láthatóak, ahol a jelek szerint túszokat tartottak fogva.

Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy a csapatok egy parancsnoki központot találtak a Hamász harcosai által tárolt fegyverekkel, köztük gránátokkal, öngyilkos mellényekkel és más robbanóanyagokkal teli fegyverraktárral a Rantissi kórház alagsorában, amely egy rákos betegek kezelésére szakosodott gyermekkórház, hívja fel rá a figyelmet a Reuters hírügynökség. 

Olyan jeleket is találtunk, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász túszokat tartott itt

– mondta egy televíziós tájékoztatót követően. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Netanjahu: Győznünk kell a civilizált világ kedvéért

Borús jövőképet festett a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott interjújában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra az esetre, ha Izraelnek nem sikerül felszámolnia a Hamász palesztin terrorszervezetet. 

Nemcsak a mi érdekünkben kell győznünk, hanem a Közel-Kelet, arab szomszédaink érdekében is. Sőt tudják mit: a gázaiak érdekében is, akiket ez a sötét zsarnokság tart fogva, amely brutalizálta őket és nem hozott nekik mást, csak vérontást, szegénységet és nyomort

− mondta Netanjahu a hétfői interjúban.

NETANJAHU, Benjámin; BIDEN, Joe
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: Evan Vucci / Forrás: MTI/AP

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Az izraeli katonák elfoglalták azt az épületet, amely a gázai „parlamentnek” adott otthont

az izraeli fegyveres erők (IDF) a terveknek megfelelően haladnak a Gázai övezetben. Egy, a közösségi médiában közölt fotó szerint azt az épületet is elfoglalták, amely a gázai „parlamentnek” adott otthont.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában