Nőknek

2012.09.14. 14:34

Hogyan készítsünk krémet házilag?

Hát ez természetesen attól függ, mire szeretnénk majd használni. Mindegyik krémtípusnak megvannak az előnyei és hátrányai.

Hát ez természetesen attól függ, mire szeretnénk majd használni. Mindegyik krémtípusnak megvannak az előnyei és hátrányai.

A csak zsiradékokból álló készítmények csak természetes anyagot tartalmaznak, nem kell őket tartósítani, de lassabban szívódnak fel. A vizes alapú géles kencék gyorsan felszívódnak, de tartósítani kell őket, mert nemcsak a bőrünket, de a penészgombákat is jól tartják. Az emulziós krémek összetevőik szempontjából a leginkább mesterséges készítmények: emulgeátorból és tartósítószerből is rá vannak utalva a vegyipar vívmányaira, cserébe viszont gyorsan felszívódnak, és komplex módon zsírban és vízben oldódó hatóanyagokkal egyszerre táplálják a bőrünket.

A krémek alapvető típusai

Miből keverjünk hát kencét? Ez természetesen attól függ, mire szeretnénk használni. A kérdés tehát valószínűleg úgy pontosabb: mikor, milyen célra, miből keverjek krémet?

Hogy ezt sorra vehessük, lássuk először a krémek alapvető típusait, és azok legfontosabb tulajdonságait. Kezdjük a legtermészetesebbel!

Olajokból és zsiradékokból álló krémek

A csak olajokból és zsiradékokból álló kencéket véleményem szerint leginkább gyógyításra lehet használni. Ezek azok a krémek, amik tényleg kizárólag természetes, növényi anyagokból állnak. Egyetlen hátrányuk, hogy lassan szívódnak fel, emiatt ha szálló por a zsíros bőrünkre kerül, az eltömheti a bőr pórusait. Mégis! a beteg, vagy nagyon beteg bőr ápolását mindig ilyen termékekkel kell elkezdeni! Jó szappanos mosakodás után irány a shea vajas tégely, vagy a testápoló tömb!

Vizes alapú krémek

A vizes alapú készítmények leginkább mosakodásra valók. Helyi ecsetelők (pl pattanásokra) készülhetnek ilyen termékekből, vagy testünk olyan részének ápolására, lemosására használhatók, ahol szükség van a savas kémhatásra. Ilyen termékek tehát a legjobb hajbalzsamok, és intim mosakodók. Egyes vizes alapú készítmények kiváló bőrgyógyászati hatásuk miatt hidratáló krémek alapanyagai is lehetnek. A legfontosabb ilyenek a pektinnel, agar-agarral, szentjánoskenyérliszttel vagy keményítővel készült géles krémek. Régebben ezeket főként kézkrémekként használták, de újabban arcápolókba is beleteszik.

Porokat tartalmazó krémek

A porokat tartalmazó kencék kétfázisú rendszerek, azaz a krémes állagú alap mellett szilárd komponenseket is tartalmaznak. Ennek legjobban ismert változata a fogkrém, ami tulajdonképpen egy vizes alapú géles kence, amibe sok dörzsanyagot, vagy szódabikarbónát teszünk, fogaink tisztán tartására. De hasonló készítmény a sós testápoló vaj is, hogy az olajos alapú kencék köréből is hozzunk példát, vagy a házi készítésű napvédő krém is. Ez utóbbi hatóanyaga a fényvisszaverő titán-dioxid, ami fizikai védelmet biztosít a nap túl erős sugárzása ellen.

Emulziós krémek

És végül a kencék királynői, az emulziós krémek. Ők tartalmaznak vizes, és olajos fázist is, jó alaposan összekeverve. Emiatt vízben és zsírban oldódó hatóanyagokkal egyszerre táplálják bőrünket. Egyszerre juttathatunk szervezetünkbe aloé kivonatot és mangóvajat, mindkét növény jótékony hatásait egyesítve, a szinergia törvényét minél jobban kihasználva. Ezért persze fizetni kell: nincs az a természetben előforduló emulgeátor, ami egybe tudna tartani egy emulziós krémet. Bizony ezért mindig trükközni kell! Az emulgeátorok között persze akad majdnem természetes: pl a szappan, vagy a Na-sztearát, és persze kevésbé természetbarát is. És vannak olyanok, amik egy természetes anyag és egy szappanmolekula kémiai összekapcsolásával keletkeznek: ezek nagy részét használja a biokozmetika a saját kencéibe.

Miből keverjük tehát a kencéinket? Mindenből, amit csak otthon találunk. Ahogy táplálkozásunknál is, úgy a kozmetikumaink esetében is fontos, hogy az alapanyagokat ellenőrzött, ismert, megbízható helyről szerezzük be, és jól válogassuk össze őket. Bőrünkre tehát lehetőség szerint a saját kertünkben termő, vagy ellenőrzött bio gazdálkodásból származó zöldséget, gyümölcsöt kenjünk, és vigyázzunk a tisztaságra.

És hogy milyenfajta krémet használjunk? Mindenfajtát! Az én saját kombinációm: Hajbalzsamnak vizeset, fogkrémnek porosat, testápolónak testápoló tömböt, arckrémnek emulziósat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!