Költségvetés

2020.02.10. 18:30

Folytatódnak a munkálatok a cívisvárosban

Új bölcsöde épül a Postakert utcában, másik négyet pedig felújítanak.

Fotó: Matey István

Idén 3,2 milliárd forintot költ a város szociális és egészségügyi fejlesztésekre – derült ki Széles Diána alpolgármester hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

A Városi Szociális Szolgálat telephelyei közül ebben az évben megújul a Fogyatékos Személyek Ifjúság utcai Intézménye, valamint a Csapó, a Pósa, és a Thomas Mann utcai telephely, de fejlesztik a Thomas Mann utcai nyugdíjasházat, és a Pallagi úti Idősek Otthonát is.

A tervek alapján megszépül a Karácsony György utcai, Károlyi Mihály utcai, a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai, valamint a Görgey utcai bölcsőde. Vadonatúj létesül a Postakert utcában, a munkálatokból kimaradó intézményekben pedig 73 milliónyi eszközbeszerzést hajtanak végre.

Folytatódik a háziorvosi rendelők felújítása: a jövőben modern környezetben fogadhatják a betegeket a Sas, az Epreskert, valamint a Darabos utcai rendelőkben.

Széles Diána alpolgármester és Papp Csaba, a DAEFI igazgatója / Fotó: Matey István

Megtanítanák őket halászni

Bevezetőjében Széles Diána úgy fogalmazott, szeretné, ha a szociális területen szemléletváltás következne be, és egyre inkább az egyéni mentorálás irányába mozdulna el a segítségnyújtás.

„Azt szeretném, ha a rászorulóknak úgymond nem csak halat adnánk, hanem megtanítanánk őket halászni.”

– A szociális intézményrendszer működtetése 3,8 milliárd forintot ölel fel, plusz ehhez jön 400 millió forintnyi szociális támogatás. Az Új Főnix Terv keretében elkezdjük a Városi Szociális Szolgálat telephelyeinek felújítását, ebből a legfontosabb projekt a Fogyatékos Személyek Ifjúság utcai Nappali Intézménye. A Postakert utcában új bölcsödét építünk, mellette másik négyet pedig felújítunk – ismertette az alpolgármester.

A sajtótájékoztatón kiderült, folytatódnak az egészségügyi beruházások: még idén elindul három orvosi rendelő megújítása. A DAEFI-nek 60 millió jut az alapellátás és az intézmény működtetésére, az anyatejellátót pedig 10 millióval támogatják. Az ifjúságpolitika legfontosabb pillére továbbra is az Ifjúsági Ház, melyet tavaly 120 ezren látogattak, ami ugrásszerű növekedés az elmúlt esztendők viszonylatában.

Fotó: Matey István

Bakancslistás hely

A turizmus kapcsán Széles Diána elmondta, szeretnék bakancslistás hellyé tenni a cívisvárost, melynek egyik fő eleme az épülő Nagyerdei Strand lehet.

– Debrecen évek óta ott van a hazai turisztikai piacon a top tízben – hívta fel a figyelmet. – A gazdasági fejlesztéseknek köszönhetően erősödött az üzleti turizmus, a külföldi piacon pedig célzottan azokat a szegmenseket keressük, amelyekben lehetőséget látunk. Olyan tour-operátorokkal működünk együtt, akik Debrecent beleveszik a programjukba, ennek köszönhetően immár Spanyolországban, Oroszországban, Izraelben is vannak kapcsolataink. A további növekedésnek a szálláshelyek minősége szab korlátot, ha ebben is tudunk előre lépni, még számottevőbb lehet a fellendülés – mondta el Széles Diána.

Az idei költségvetésről a csütörtöki ülésén dönt a városi közgyűlés.

MSZ

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában