Nagyvilág

2018.12.09. 19:56

Az emberi jogokról Finnországban

Nyíracsád – Ti magyarok vagytok? – tette fel a kérdést a nyíracsádiaknak egy diák a finn iskolában.

Nyíracsád – Ti magyarok vagytok? – tette fel a kérdést a nyíracsádiaknak egy diák a finn iskolában.

– A nyírségi település általános iskolája már negyedik alkalommal vesz részt az Erasmus+ programban, amelynek célja európai iskolák együttműködésének elősegítése és támogatása. A projekt programjai, melyben finn, észt, cseh, szlovén, spanyol és magyar diákok és pedagógusok két éven keresztül tartják a kapcsolatot, mindig egy adott téma köré csoportosulnak. Az első partnertalálkozónak nemrégiben a finn Kitee városának általános iskolája adott otthont, ahova Illés Gabriella és Demeter Ágnes angoltanárokon kívül Garda László, az iskola igazgatója és Büte Anita gazdasági vezető is ellátogatott. Két diák, Gugg Zsolt Hunor és Kiss Gergely is részt vett a találkozón, ők finn családoknál töltötték a hetet.

Menekülttáborban is jártak

Az első találkozó témája az emberi jogok köré épült, így nemcsak az ottani iskola életével, oktatási rendszerével, gazdasági vezetésével ismerkedtek meg, de ellátogattak többek között egy menekülttáborba, és jártak egy olyan iskolában is, ahol csak külföldi gyerekek tanulnak.

Kicsi a világ! – szokták mondani. Ez bizony beigazolódott a nyíracsádi delegáció útja során is, ugyanis az első nem angol nyelvű mondat, amit a finn iskolában meghallottak, a következő volt: – Ti magyarok vagytok? (Egy nemzetközi osztályban tanuló magyar diák tette fel a kérdést, aki nemrég települt ki családjával Finnországba.)

Nem ízlett a salmiakki

Hazatérés után a diákok képes beszámolót tartottak, ahol elmesélték az itthoniaknak a finnországi élményeket. Nagyon tetszett nekik a gyakorlatias oktatás, érdekesnek tartották, hogy minden házban van szauna, és rácsodálkoztak arra is, hogy a fogadó családok minden tagja – ahogy Kiss Gergő fogalmazott, még a nagymama is – beszélte a projekt közös nyelvét, az angolt. Furcsa volt számukra, hogy szinte minden főétkezésnél volt hal a menüben, és minden étkezéshez tejet ittak a finnek. A leves, és a finom magyar cukorka viszont nagyon hiányzott a fiúknak, mert a finnek jellegzetes nemzeti íze, a salmiakki, nem igazán nyerte el a tetszésüket. A következő találkozóra februárban Szlovéniában kerül sor, ahol a döntéshozatallal és annak politikai dimenzióival ismerkednek majd.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!