Nagyvilág

2018.10.11. 16:53

10 ember, aki egyetlen ötlettel kaszált óriásit

Nincs univerzális recept arra, hogyan gazdagodhat meg az ember. Néha a legőrültebb ötletből is óriási siker lehet, és ugyanígy egy zseniális terv is simán beleállhat a földbe. A BrightSide bemutatott 13 olyan embert, aki a vagyonát kreativitásának, jó megfigyelőképességének vagy egyszerűen csak a vakszerencsének köszönheti.

Nincs univerzális recept arra, hogyan gazdagodhat meg az ember. Néha a legőrültebb ötletből is óriási siker lehet, és ugyanígy egy zseniális terv is simán beleállhat a földbe. A BrightSide bemutatott 13 olyan embert, aki a vagyonát kreativitásának, jó megfigyelőképességének vagy egyszerűen csak a vakszerencsének köszönheti.

1. Joy Mangano, The Miracle Mop

" data-instgrm-version="12">

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Joy Mangano Official (@joymangano) által megosztott bejegyzés,

A Miracle Mop nevű önfacsaró felmosót Joy Mangano találta fel. A terméket aztán különféle termékbemutatókon ismertette meg a nagyközönséggel, és 1995-re már megvolt az első dollármilliója. Az azóta eltelt időben több mint 100 különböző hasznos holmit álmodott meg és szabadalmaztatott, többek között vállfát, parfümöt és egy különleges, tárolószekrénnyé alakítható bőröndöt is. Életéről 2015-ben jelent meg film Jennifer Lawrence főszereplésével.

2. Guy Laliberté, Cirque du Soleil

Guy Laliberté egykor utcai művész volt. Egy nap megfogadta, hogy létrehozza saját cirkuszát: így alakult meg 1984-ben a formabontó előadásairól híres Cirque du Soleil. Ez az ötlet azóta dollármilliárdokat hozott neki, és ezzel együtt a lehetőséget, hogy ő legyen az első űrturisták egyike.

3. Richard T. James, a slinky (vagy lépegető rugó)

A kilencvenes évek szivárványszínű slinky nélkül nem lett volna az igazi. A játékot Richard T. James találta fel 1943-ban. James haditengerészeti mérnökként dolgozott, hajókba gyártott mindenféle eszközt. A slinkyhez egy véletlenül leeső rugó adta az ötletet, mivel az alkatrész földet érés után is tovább lépegetett. Eleinte csak feketében, fémből gyártották, de később a szivárványszínű, műanyag változat terjedt el.

4. Gary Dahl, Pet Rock

" data-instgrm-version="12">

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Crystal⭐️ (@cstarh) által megosztott bejegyzés,

A Pet Rock sikerének alapja egy egyszerű vicc volt. A későbbi alapító úgy gondolta, vicces lenne egy olyan kődarab, amit háziállatként is lehetne tartani. Az ötletből 1975-ben lett átütő siker, és dollármilliókat hozott Dahlnak. A köveket kilyukasztott kartondobozokban árulták, és szalmából készült fészkekben vártak leendő gazdijukra. A hozzájuk csomagolt használati útmutató arra is kitért, hogy gondozza őket a vásárló, hogy vigye sétáltatni, és mi a teendő, ha a kő megbetegszik, vagy meghal. A Pet Rock 2012-ben lett ismét széles körben népszerű.

5. Byron Reese, SantaMail (levél a Télapótól)

Reese 2001-ben alapította meg a vállalatot, ami a szülők kérésére levelet küld a gyerekeknek egy északi-sarki címről. A levélen lévő bélyeg még a legszkeptikusabb embereket is meggyőzi arról, hogy az valóban a Télapótól jött. A szolgáltatás 10 dollárba, azaz majdnem 3 ezer forintba kerül.

6. Roni Di Lullo, Doggles

Di Lulló fejében 1997-ben ütött szöget a kutyanapszemüveg ötlete, amikor meglátja saját kutyáját erős fényben hunyorogni. Kicsit kutatgatott, aztán végül megalkotott egy anatómiailag tökéletes eszközt, ami pont ráillik az állat fejére, és megvédi a szemeket. Roni Di Lullo dollármilliókat keres az ötlettel, és továbbra is fejleszt kisállatoknak készült hasznos holmikat.

7. Ken Ahroni, Lucky Break Wishbone

Az Egyesült Államokban hálaadáskor igen nagy hagyománya van annak, hogy eltörik a pulyka villacsontját. Akinek a nagyobb darab jut, annak állítólag valóra válik egy álma. Ken Abroni rájött, hogy az ünneplés közben mindenki szeretne kívánni egyet, ezért elkezdett mesterséges villacsontokat árulni, darabját 3 dollárért. Ez a húzás 2006-ra milliókat hozott neki.

8. Joe Pellettieri, Big Mouth Billy Bass

Ezt a halas fali dekorációt 1998-ban találta fel Joe Pellettieri. Gombnyomásra mozog, és mellé még énekel is. Egyből a popkultúra egyik fontos eleme lett belőle, több filmből is emlékezhetünk rá.

9. Gary Clegg, takaró ujjakkal

Clegg megoldotta azoknak a problémáját, akik gyűlölik kivenni a kezüket a meleg takaró alól: így jött létre 2005-ben a Slanket nevű cég. A mai napig takarók millióit adták el, darabját 35 dollárért.

10. Philip Ozersky, baseball-labda

Philip Ozersky jókor volt jó helyen: egy baseballmeccsen ült, amikor Mark McGwire éppen hetvenedik hazafutását érte el a szezonban, amivel beállította az egy idény alatti legtöbb hazafutás rekordját. A szóban forgó ütés után a labda a VIP-boxok felé szállt, és Ozersky kezébe pattant. A labdát több mint 3 millió dollárért árverezték el. A pénz egy részéből Ozersky házat vett édesapjának, és valamennyit jótékonykodott is.

Forrás: BrightSide


[related-post post_id="4008069"]

[related-post post_id="4007808"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!