Nagyvilág

2018.08.21. 15:22

Nagyváradon is felvonultak a debreceni virágkocsik

Nagyvárad - Augusztus 19. és 22. között ismét megszervezték a Nyitott Ablak Európára rendezvényt Nagyváradon és Diószegen is, a helyi és a megyei önkormányzatok együttműködésében. Kedd délután öt virágkocsi indult kísérő fellépőkkel a Decebal sugárúti parkolóból.

Nagyvárad - Augusztus 19. és 22. között ismét megszervezték a Nyitott Ablak Európára rendezvényt Nagyváradon és Diószegen is, a helyi és a megyei önkormányzatok együttműködésében. Kedd délután öt virágkocsi indult kísérő fellépőkkel a Decebal sugárúti parkolóból.

Idén augusztus 19. és 22. között zajlik a Nyitott Ablak Európára elnevezésű rendezvénysorozat, a Bihar Megyei Tanács, a Bihor-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, az APTOR, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város és Bihardiószeg Önkormányzata főszervezésében, partnerségben a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökséggel, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft-vel, a Szigligeti Színházzal, a Regina Maria Színházzal és a Francisc Hubic Művészeti Iskolával.

A Debrecenből érkezett öt virágkocsi augusztus 21-én a Decebal sugárúton lett közszemlére téve, ahonnan 14 óra körül indultak tovább Decebal sugárút – Körös utca – Szent László tér útvonalon, az előzetes program adatai szerint a Clevers – Margitta, a szalacsi mazsorettek, a szentjobbi huszárok, a Mystique és Angels mazsorettcsoportok – Nagyvárad, a Sunshine Dance – Nagyvárad, a Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekara, a Flamenco – Zenta, a Unique, a Mini Unique, a Unique Faith – Nagyvárad, a Dalma Dance – Szolnok, Mezőtúr, Kunszentmárton, a Sebes-Körös-menti Pacsirták Néptáncegyüttes, a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége és a Bihorul táncegyüttes asszisztenciájával.

Öt virágkocsi

A Szent Korona a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. virágkocsija. A Szent Korona a magyarok legfontosabb nemzeti ereklyéje, a magyar államiság jelképe. Szent István király intelmeinek bizonysága szerint jelenti az országot, a királyságot, a királyt, a hitet, az egyházat, az uralkodói tulajdonságokat és az erényeket. Fiának, Imre hercegnek azt írta, hogy „az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját”. A kompozíció a koronázási jelvényekkel – az országalmával és a jogarral – teljes.

A kultúra összeköt – ez volt a mottója Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsijának. A két város közös virágkocsija ez alkalommal Várad és a cívisváros legnagyobb jelentőséggel bíró épületeinek egyikét mutatta be: az 1899-1900-ban épített váradi színházat, valamint a 19. század derekára felépülő debreceni Csokonai Színházat. A kultúra ugyanis egyike azon értékeknek, amelyek két települést összekötnek, a két színház impozáns épülete pedig a művelődés szimbólumaként szolgál. Nagyvárad és Debrecen híresek változatos kulturális életükről, a két város kultúra területén mutatott együttműködése kiemelkedő.

Fotó: Bihari Napló

Ismét jelen volt a 10 éves FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont virágkocsija. A pláza mintegy 120 üzletében magyarországi és nemzetközi világmárkák széles kínálatából válogathatnak a vásárlók, a kiváló éttermek és kávézók pedig hozzájárulnak a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Az Aquaticum Debrecen virágkocsi vezérgondolata annak jegyében született, hogy „Csobbanj, lazulj az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben! 15 éve nonstop nyár Debrecenben!”

„Idén Összetartozunk” jeligével Bihar és Hajdú-Bihar megyék közös virágkocsiját is meg lehetett csodálni. Az alkotás az egykori Bihar vármegye területén élők összetartozását jelképezte. Bihar vármegye volt a régi Magyarország harmadik legnagyobb területű vármegyéje, ahol adott volt minden természeti kincs: a magasra törő Bihari-hegyek és az Alföld. Bár a határ lassan 100 éve szeli ketté ezt a történelmi régiót, mégsem tudta elvágni a sok évszázados múltra visszatekintő kapcsolatot az itt élő magyar és román közösségek tagjai közt. A közös virágkocsi az ő összetartozásukat szimbolizálta tehát. A kompozícióban nagy hangsúlyt kapott a bor, amely nem véletlen: az érmelléki a Hajdú-Biharhoz legközelebb eső borvidék, ezért is tartja a hagyomány ezt a térséget „Debrecen szőlőskertjének”. Hajdú-Bihar és Bihar megye vezetőinek egyébként célja, hogy ezen történelmi régió közösségeinek kapcsolata tovább erősödjön, és újabb, gyümölcsöző együttműködések valósuljanak meg a jövőben.

Túllépett határ

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke korábban azt nyilatkozta: az általa vezetett intézmény 130 ezer lejt különített el az eseményekre, a két megye közös virágkocsijára és a járulékos költségekre, míg Dacian Palladi városmenedzser azt mondta, hogy a váradi önkormányzat az APTOR-on keresztül 60 ezer eurót költött a Nyitott Ablak Európára rendezvényre.

– Augusztus 20-án egy nagyszerű napot töltöttünk Debrecenben, mely majdnem hajnalban ért véget, sőt az itt felvonuló kocsik vezetői reggelre értek Váradra. Azt gondoljuk, hogy ebben az évben túlléptünk minden eddigi határt, ami azt jelenti, hogy immár a részünkről három napos ez a rendezvénysorozat. Az első megvolt Debrecenben, hatalmas sikerrel, és ott voltunk mi, váradiak, bihariak is. A mai nap Nagyváradról szól, késő estig sok és jelentős rendezvénnyel, este a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjével a Szent László téren, illetve délután az itt felvonuló közel 300 személlyel, akiket a régió különböző sarkaiból hoztunk. A harmadik nap, szerdán pedig Nagyváradról Bihardiószegre mennek a kocsik, ahol folytatódik az összetartozást jelképző ünneplés, az Érmellék, illetve Bihar megye északi része számára- nyilatkozta Pásztor Sándor.

- Ciucur Losonczi Antonius -


[related-post post_id="3957814"]

[related-post post_id="3957702"]

[related-post post_id="3957561"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!