Nagyvilág

2018.05.10. 18:19

Culture Next: hét város a jövő kultúrájáért

Kolozsvár - 2018-ban már kapacitásbővítési programon dolgoznak a partnertelepülések számára.

Kolozsvár - 2018-ban már kapacitásbővítési programon dolgoznak a partnertelepülések számára.

Hogyan lehet hatást gyakorolni a kultúrán keresztül a gazdaságra és a társadalomra? Hogyan erősítheti a kultúra egy társadalom összetartó erejét? Hogyan újulhatnak meg elhagyott városi terek? Miként erősödhet egy város nemzetközi pozíciója? – ezekre a kérdésekre is kaptak választ azok a kulturális menedzserek és szakértők, akik korábban és jelenleg az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó városokat segítik.

Nemzetközi tudás

Kolozsváron rendezték meg – immár második alkalommal – a Culture Next nevű work­shop-ot május 4–5-én. Aveiro, Kolozsvár, Debrecen, Eléfszina, Klaipéda, Leeds és Plunge közösen alapította 2017-ben a szoros kooperációra épülő „Culture Next” hálózatot azzal a céllal, hogy támogassák a résztvevő városokat a kulturális fejlesztési programjaik megvalósításában.

A hálózat hozzájárul az EKF program örökségéhez azzal, hogy több pályázat végrehajtását segíti Európa-szerte, a rangos megmérettetés eredményétől függetlenül. A Culture Next workshop második kolozsvári állomásán Pier Luigi Sacco, a milánói IULM Egyetem kulturális gazdaság professzora is felszólalt. A nemzetközileg ismert szakértő vezető kutató és óraadó a Harvard Egyetemen, valamint az Európai Unió Kultúráért és Oktatásért Felelős Bizottságának különleges tanácsadója.

– Ezek a találkozók jó lehetőségek arra, hogy a városok megmutassák a saját kulturális programjaikat, európai partnerkapcsolatokat építsenek, és nemzetközi tudásra tegyenek szert. Debrecen is ezzel a céllal vett részt a tanácskozáson – fogalmazott a workshop egyik résztvevője, Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója. – 2018-ban a „Culture Next” egy kapacitásbővítési programon kezd el dolgozni a partnervárosok számára – tette hozzá.

Folytatás Portugáliában

Aveiró (PT), Kolozsvár (RO), Debrecen (HU), Eléfszina (GR), Klaipéda (LT), Leeds (UK) és Plunge (LT) felváltva lesznek a hálózat találkozóinak házigazdái. A „Culture Next” következő tanácskozása a portugál Aveiróban lesz 2018 szeptemberében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!