Nagyvilág

2017.08.21. 11:53

Üzenetet küldhetünk a Naprendszer peremvidékére

USA - Négy évtizede tartó útja óta a Voyager–1 már az összes ismert bolygót elhagyta.

USA - Négy évtizede tartó útja óta a Voyager–1 már az összes ismert bolygót elhagyta.

A legmesszebbre jutott űrszondák felbocsátásának 40. évfordulóján az amerikai űrügynökség lehetőséget biztosít bárkinek, hogy üzenetet küldjön a Voyager–1-nek, amely már az összes ismert bolygót elhagyta, több mint 19 milliárd kilométerre jár a Földtől. Ez már a Naprendszer peremvidéke, innen kezdődik a csillagközi tér.

Szavaznak a legjobbakról

A maximum hatvan karakterből álló üzeneteket keddig lehet elküldeni a NASA-nak, ezekből kiválogatják a legjobbakat, amelyeket aztán közönségszavazásra bocsátanak augusztus 23-ától. A Voyager–1 már most is visz magával üzenetet, egy aranyborítású, rézből készült lemezt, amelyen a fauna hangjai és az emberi üdvözlések (köztük magyar nyelvű) mellett Beatles és Mozart szerzemények is találhatóak, 115 kép a bolygónkról és lakóiról, illetve egy térkép a Föld helyzetével. Utóbbi azonban nem tűnik túl hasznosnak, hiszen a világűrben nincs mindenhonnan felismerhető, abszolút viszonyítási pont, amelyhez képest bármit el lehetne helyezni – írja a hvg.hu.

„Fénypostával”

A mostani küldési lehetőséghez is az eredeti üzenet adta az ötletet, így feltételezhető, hogy az új szövegek is inkább egy, az eszközt megtaláló, értelmes civilizációnak fognak szólni, mintsem a szondának magának. Pedig a Voyager–1 és a Voyager–2 az első űreszközök, amelyeket úgy terveztek és építettek, hogy felismerjék a hibáikat, majd meg is javítsák azokat. Eddig tökéletesen megy az öngyógyítás.

A megszavaztatott üzeneteket szeptember 5-én, a Voyager–1 fellövésének negyvenedik évfordulóján fénysebességgel sugározzák a Naprendszert elhagyó szonda után.

ÉKN


[related-post post_id="3570964"]

[related-post post_id="3565614"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!