Nagyvilág

2017.04.29. 08:46

Kürtőskalács: végre akkor bejegyzik már?

Budapest - Elkezdődött a finom édesség magyar termékként való bejegyzési folyamata.

Budapest - Elkezdődött a finom édesség magyar termékként való bejegyzési folyamata.

A Magyar Eredetvédelmi Tanács elfogadta azt az indítványt, hogy Magyarország kezdeményezze a kürtőskalács magyar Hagyományos Különleges Termékként (HKT) való regisztrációját az Európai Uniónál, és hamarosan közzéteszi a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület által benyújtott termékleírás pontosított változatát. Ezt egy felszólalási eljárás, majd további nemzeti és unióbeli lépések fogják követni.

Göröngyös út vezetett idáig...

2012-ben a világ legismertebb magyar ételének népszerűsítése, megőrzése és nemzeti turisztikai célokra való kihasználása érdekében megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (NKSZ) öt kontinenst összefogva. Egy év múlva kezdeményezték a sütemény hungarikummá nyilvánítását. 2014-ben az NKSZ gondozásában megjelent a kürtőskalács kultúrtörténetéről szóló könyv, és rövid összefoglaló, továbbá beindul a többnyelvű www.kurtos.eu honlap.

Az egyik állami bizottság megállapította, hogy a kürtőskalács nem regisztrálható magyar termékként az Európai Unióban többek között azért, mert csak 25 éve jelent meg Magyarországon(!). A NKSZ felhívta a figyelmüket arra, hogy a sütemény a 17. századtól bizonyíthatóan jelen van a Kárpát-medencében. 2015-ben a Földművelésügyi Minisztérium a NKSZ-t megkerülve nyújtatta be a hungarikummá nyilvánításhoz szükséges dokumentációt, amely hibás, s az erdélyi közfelháborodás hatására helyesbíteni kellett. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület pert indított a Földművelésügyi Minisztérium ellen. Tavaly még az is szóba került, hogy román-magyar hagyományos termékként regisztrálják az ételt az Európai Unióban.

HBN


A kürtőskalácsot először Erdélyben egy román nemzetiségű nő készítette 1784-ben – jelentette ki kedden Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter.

Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!