Nagyvilág

2016.10.06. 08:32

A negyedik ipari forradalom zajlik

Budapest - A digitális átállás akár 10 millió új munkahelyet is teremthet Nyugat-Európában.

Budapest - A digitális átállás akár 10 millió új munkahelyet is teremthet Nyugat-Európában.

A negyedik ipari forradalom – a digitális átalakulás – korát éljük, amely paradigmaváltást jelent a gyártási stratégiákban. A Roland Berger cég azt vizsgálta, ez a paradigmaváltás mekkora megtérülést jelent majd az egyes iparágak és országok tekintetében.

Ne keverjük!

Nyugat-Európában 2035-re 28 százalékos lekötött tőke megtérülést kellene elérni. Jelenleg Németország tudta egyedül ezt a számot növelni 2000 és 2014 között 12-ről 30 százalékra. Az ipari vállalatoknak fel kell készülni azokra a változásokra, amelyeket a digitális átállás, azaz az Ipari 4.0 hoz magával. A negyedik ipari forradalom jóval több egy technológiai kérdésnél, ez paradigmaváltást jelent majd az ipari vállalatok gyártási stratégiájában. A változás nemcsak az egyes cégek stratégiáját fogja érinteni, de hatással lesz a nemzetek gazdasági és foglalkoztatotti politikájára is. A „Hogyan változtatja meg a negyedik ipari forradalom a gazdasági, társadalmi, és ipari modelleket” című tanulmány megmutatja, hogy a digitális átállás következtében hogyan nő a profitábilitás és a lekötött tőke megtérülése, s ennek milyen hatása lesz a vállalatokra, a nemzetekre, és a foglalkoztatásra nézve. A tanulmány szerint a negyedik ipari forradalom legfontosabb hatásai a következők lehetnek: virtuális gyárak, automatizált folyamatok, okos gépek, kiszámítható fenntarthatóság, cyber termelési rendszer. „Az Ipar 4.0-t nem szabad összekeverni az automatizálással. Bár az utóbbi a termelést is hatékonyabbá teszi, azt csak úgy lehet elérni, ha hatalmas tőkét fektetünk bele” – mondta el Schannen Frigyes ügyvezető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!