Nagyvilág

2016.09.19. 18:03

Külföldi sajtó Magyarországról - A Libération a Frontex szerb-magyar határőrizeti missziójáról

Párizs - A Frontex szerb-magyar határőrizeti missziójáról közölt helyszíni riportot hétfőn a Libération című francia baloldali lap, kiemelve, hogy a menekültekkel kapcsolatos nemzetközi és a nemzeti jog összehangolása fejtörést okoz a misszió tagjainak.

Párizs - A Frontex szerb-magyar határőrizeti missziójáról közölt helyszíni riportot hétfőn a Libération című francia baloldali lap, kiemelve, hogy a menekültekkel kapcsolatos nemzetközi és a nemzeti jog összehangolása fejtörést okoz a misszió tagjainak.

Az európai uniós határőrizeti ügynökség Flexible nevű missziójában a beszámoló szerint 16 ország 51 tisztje vesz részt, akik együtt járőröznek és ellenőriznek a nyolcezer magyar katonával a magyar-szerb határon.

A lap értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Frontex részt vesz abban "a magyar nyomorúságban, ahol a határellenőrzés leplezetlenül egyfajta migránsvadászatra hasonlít".

Idézte a lap Izabella Coopert, a Frontex szóvivőjét, aki szerint a határőröknek egyszerre kell a nagyon szigorú eljárási szabályokat betartaniuk és az alapjogokat is tiszteletben tartanuk, ugyanakkor a külföldi katonák a fogadó ország irányítása alatt állnak, amelynek nemzeti törvényeire is tekintettel kell lenniük.

Márpedig a nemzetközi és a nemzeti jog összehangolása a lap szerint "fejtörést" okoz Magyarországon, amit kiválóan példáz az Orbán-kormány legújabb "ötlete", amely szerint július 5. óta a határőrök visszaküldhetnek minden szabálytalan belépőt, akit a határ 8 kilométeres körzetében fognak el magyar területen. "Kér-e menedéket vagy sem, az illetőt azonnal visszatoloncolhatják Szerbiába anélkül, hogy közölnének vele bármilyen döntést" - írta a lap.

Izabella Cooper elmondta, hogy a Frontex köteles átadni a magyar hatóságoknak minden elfogott határsértőt, aki menedéket kér Magyarországon. A lap szerint az a probléma, hogy a 8 kilométeres körzetben a nemzeti hatóságok nem regisztrálják a kérelmet, hanem a menedékkérőt visszatoloncolják.

A lap kiküldött tudósítója szerint a magyar rendőrök által elkövetett bántalmazások és visszaküldések jól dokumentáltak, de a Frontex szóvivője világossá tette, hogy ez a Frontexet nem érinti, és az ügynökség "tisztjei soha nem vettek részt olyan akcióban, amelyek az emberi jogok csorbulásához vezettek volna Magyarországon".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!