Nagyvilág

2016.09.15. 19:31

Az új lengyel jelentés szerint meghamisították a szmolenszki gép hangfelvételeit

Varsó - Az eddigi lengyel és orosz vizsgálatok során "meghamisították" az oroszországi Szmolenszk mellett 2010-ben lezuhant lengyel elnöki repülőgép feketedobozaiból származó hangfelvételeket - közölték csütörtöki varsói sajtóértekezletükön az új lengyel vizsgálóbizottság tagjai. Az elhangzottakat bírálták az ellenzéki pártok képviselői.

Varsó - Az eddigi lengyel és orosz vizsgálatok során "meghamisították" az oroszországi Szmolenszk mellett 2010-ben lezuhant lengyel elnöki repülőgép feketedobozaiból származó hangfelvételeket - közölték csütörtöki varsói sajtóértekezletükön az új lengyel vizsgálóbizottság tagjai. Az elhangzottakat bírálták az ellenzéki pártok képviselői.

A tájékoztatón a lengyel nemzetvédelmi tárca mellett idén februárban, a Jog és Igazságosság (PiS) párti kormány által felállított új vizsgálóbizottság mutatta be időközi jelentését.

A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel hatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak, Oroszország a lengyel pilótákra hárította a teljes felelősséget, miközben a 2010-2011-ben működő, Jerzy Miller akkori belügyminiszter vezette lengyel bizottság szerint az orosz irányítótorony által megadott téves adatok is hozzájárultak a szerencsétlenséghez.

A csütörtöki sajtóértekezleten Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter megerősítette korábbi álláspontját, miszerint az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.

A konferencián a Miller-bizottság munkájára vonatkozó, eddig nem ismert 2010-es hangfelvételeket és hivatalos jegyzőkönyveket is közzétették, amelyek alapján a megszólalók úgy értékelték: az akkori lengyel testület hasonló módon akarta bemutatni a katasztrófa okait, mint az orosz hatóságok, a bizottsági munka felett pedig Donald Tusk akkori kormányfő gyakorolt "személyes felügyeletet".

Kazimierz Nowaczyk professzor, a jelenlegi vizsgálóbizottság elnökhelyettese elmondta: a feketedobozok felvételeit újból feldolgozták, és megállapították, hogy a korábbi jelentések készítői az anyagból néhány másodperces részeket kihagytak.

A professzor szerint a gép sokkal korábban esett szét, mint azt a Miller-bizottság megállapította, s mindezt az is bizonyítja, hogy a roncsokat 60 méternyi távolságban találták meg attól a nyírfától, amelyet a korábbi vizsgálatok a balesetet kiváltó ütközés tárgyaként jelöltek meg. A Miller-bizottság megállapításait bíráló szakértők korábban is lehetségesnek találták, hogy a repülőgép nem a földnek ütközve roncsolódott, hanem még a levegőben szenvedett károsodást, illetve robbant fel.

A sajtóértekezleten kilátásba helyezték: a katasztrófa okait tovább vizsgálják, és megerősítették a korábbi bejelentést, miszerint exhumálják az összes el nem hamvasztott áldozat földi maradványait, hogy megállapítsák a katasztrófa során elszenvedett sérülések mibenlétét és a halál okát, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is.

A konferencia után Macierewicz az orosz külügyi nyilatkozatra is reagált, miszerint Moszkva a katasztrófára vonatkozó minden új, bizonyító erejű anyagról "haladéktalan tájékoztatást kér". Az orosz fél követeléseinek akkor tesznek eleget - jelentette ki Macierewicz -, amennyiben az visszaszolgáltatja Lengyelországnak az általa korábban kért anyagot. Ezzel arra utalt, hogy Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti "orosz" feketedobozok és a repülőgép-roncs visszaadását Moszkvától.

A sajtókonferencián elhangzottakat a lengyel ellenzéki pártok képviselői bírálták. A legnagyobb ellenzéki párt, a - baleset idején kormányzó - Polgári Platform (PO) szerint az új bizottság "manipulációk sorát" mutatta be, többek között kontextusból ragadta ki Millernek a lengyel és az orosz jelentés "kívánt" egybecsengésére vonatkozó kijelentését.

A Miller-bizottság volt tagja, Maciej Lasek úgy értékelte, a konferencia "semmi újat nem hozott", a feketedobozok felvételeinek lerövidítéséről szóló állítás pedig a műszerek működésének "teljes félreértéséből" fakad. Lasek ugyanakkor bevallotta: az orosz vizsgálat eredménye azért tért el részben a Miller-bizottság jelentésétől, mert "az oroszok gondosan elkerülték az adatok egy részét".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!