Nagyvilág

2016.09.08. 14:31

Az EKB nem változtatott az irányadó kamaton

Frankfurt - Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

Frankfurt - Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

Az EKB legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedéseket: 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra bővítette, mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétek kamatát. Kiterjesztette továbbá kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.

A mostani ülést megelőző kamatdöntő ülésen, júliusban a kormányzótanács megerősítette, hogy a havi 80 milliárd eurós eszközvásárlás a tervek szerint 2017 márciusának végéig, vagy szükség esetén azon túl is folytatódik, de addig mindenképp, ameddig nem érzékelhető, hogy az inflációs pálya tartósan közeledik az inflációs célhoz.

Mario Draghi EKB-elnök a júliusi bejelentést követő sajtótájékoztatón megismételte az euróövezeti tagállamoknak korábban címzett felszólítását, hogy a monetáris ösztönző intézkedéseket az EKB 2016-os országspecifikus ajánlásaival összhangban strukturális reformokkal, versenyképesség-javító intézkedésekkel, infrastrukturális beruházásokkal és munkaerőpiaci lazításokkal támogassák.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!