Nagyvilág

2016.07.16. 14:29

Török puccskísérlet - Al-Dzsazíra: Ankarában és Isztambulban nyugalom van

Ankara, Isztambul - Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába és Isztambulba az éjszakai puccskísérlet után - számoltak be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítói.

Ankara, Isztambul - Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába és Isztambulba az éjszakai puccskísérlet után - számoltak be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítói.

Az ankarai tudósító elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani.

Az Isztambul ázsiai részéről bejelentkező újságíró a dohai központú hírtévé honlapja szerint arról számolt be, hogy a török nagyváros utcái nagyon nyugodtak, a forgalom kisebb a szombaton megszokottnál. Különleges látványt csak a katonák által elhagyottan álló tankok nyújtanak. A harckocsikon rendőrök posztolnak.

A Boszporusz fölött átívelő két híd továbbra is zárva, ezért a tengerszoroson át közlekedő kompok nagyon zsúfoltak.

A dohai központú hírtévé délelőtt honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.

- MTI -


Ankara – Sikertelennek bizonyult puccskísérletet hajtottak végre Törökországban szombatra virradóra, egy zűrzavaros éjszaka után Recep Tayyip Erdogan államfő Isztambulban nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy a puccsistákat felelősségre vonják, de a kora reggeli órákban még nem csendesedtek el teljesen a harcok.


Budapest – Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan török elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre.


Budapest – Szinte kizárt, hogy a közeljövőben újabb puccsot kíséreljenek meg Törökországban, “ha volt biztonsági rés a falon”, az most felszínre került, a rést betömik, most a stabilizáció következik – nyilatkozta Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő szombaton az MTI-nek.


Brüsszel – Elismerését fejezte ki a török nép demokrácia melletti elkötelezettségéért Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a törökországi puccskísérlet meghiúsítása után, brüsszeli Twitter-üzenetében szombaton.


Budapest – Magyarország a leghatározottabban elítéli a törökországi puccskísérletet – jelentette ki a külügyi és külgazdasági miniszter szombaton Budapesten.


London – Londoni pénzügyi elemzők szerint hétfőn negatív piaci reakció várható a törökországi puccskísérlet miatt, bárhogy végződjék is. Citybeli vélemények szerint a NATO-szövetségesek bizonyára nem fogják támogatni a demokratikusan megválasztott török kormány erőszakos megdöntését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!