Nagyvilág

2016.03.08. 12:39

Brazília küzd a Zika-vírus ellen

Brazília - Oltóanyag és a betegség elleni új terápiák kifejlesztésével próbálkoznak.

Brazília - Oltóanyag és a betegség elleni új terápiák kifejlesztésével próbálkoznak.

A brazil Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerték, hogy a Zika-vírus terjedése nemzetközi horderejű közegészségügyi vészhelyzet. Ezért, a már további 24 országot érintő rendkívüli esemény összehangolt válaszlépést igényel.

A brazil kormány 300 ezer egészségügyi szakembert és 200 ezer katonát mozgósított annak érdekében, hogy a helyi közösségek megkapják a megfelelő tájékoztatást, és hogy segítsék a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) szaporodási helyeinek felszámolását. A vírus elleni küzdelemben a korábban már hatékony, hagyományos rovar- és lárvaölő szereket, valamint szúnyogriasztókat vetnek be – tájékoztatott Valter Pecly Moreira Brazília nagykövete. Mint fogalmazott, a civil társadalom szereplői, a nem kormányzati szervezetek (NGO), iskolák, valamint egyéb állami és magánintézmények közösen vesznek részt a mozgósításban, hogy tájékoztassák a lakosságot és megakadályozzák a Zika-vírus terjedését. A már említett hagyományos stratégiákon túl, valamint az egészségügyi rendszer megerősítésén kívül, Brazília olyan új technológiákat és kutatásokat is támogat, amelyek elősegítik az oltóanyag és a betegség elleni új terápiák kifejlesztését.

Nemzetközi összefogás

Február 16-án, a brazil egészségügyi miniszter Brazíliavárosban megbeszélést tartott 24 európai uniós ország nagykövetével, hogy megvitassák az egyiptomi csípőszúnyog elleni védekezés nemzetközi intézkedéseit, valamint hogy ismertesse a brazíliai helyzetet és a kormány erőfeszítéseit. A találkozó alkalmával az Európai Unió képviselője bejelentette, hogy 10 millió eurós hitelkeretet nyitnak a Zika-vírussal kapcsolatos kutatások elvégzésére.

– A brazil kormány teljes mértékben elkötelezett annak érdekében, hogy a 2016-os riói olimpiai és paralimpiai játékokat minden szempontból biztonságosan és nyugodt körülmények között bonyolítsa le. Ami a Zika-vírust illeti, nem szabad elfelejteni, hogy az ötkarikás játékok időpontja a brazil tél idejére esik, amikor hagyományosan kevesebb a csapadék és alacsonyabb a szúnyogok száma. A Zika-vírus elleni harcot országunk prioritásként kezeli, a kormány és a lakosság teljes mértékben elkötelezett a küzdelemben, ami mindannyiunk kötelessége – hangsúlyozta a brazíliai nagykövet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!