Nagyvilág

2016.03.20. 14:09

A kék és zöld keveréke különleges látványt nyújt

Seychelle-szigetek - Káprázatos színek, csodálatos növényzet, fehér homokos part, és természeti szépségek.

Seychelle-szigetek - Káprázatos színek, csodálatos növényzet, fehér homokos part, és természeti szépségek.

Az Indiai–óceánban, Madagaszkártól északkeletre találhatóak a Seychelle-szigetek. A belső szigetcsoportok a kontinentális lemezen helyezkednek el, hegységek tagolják és gránit az alapkőzetük, míg a külső szigetek sík korallzátonyok. Afrika önálló államai közül a Seychelle Köztársaság népessége a legkisebb. Nincsenek őslakók, a helyi lakosságot főleg francia, afrikai, indiai, és kínai bevándorlók utódai alkotják.

Seychelle luxusnyaralásra „berendezkedett” ország, a stratégiájuk az, hogy aki idejön, az érezze magát kiváltságosnak, exkluzív élmény részesének. Természetesen vannak megfizethető, a luxust nélkülöző szálláshelyek is, szerencsére a sétáink során a fehér homokos part, a káprázatos színek, csodás növények, természeti szépségek látványáért a természet „nem számol fel plusz költséget”. Ez az édenkerti szigetvilág elsősorban a turistákra vonatkozik, mert a helyieknek nem ideálisak az életkörülményei.

Bűvöletes látvány

Repülőgépünk a Budánál valamivel kisebb Mahé-szigeten landolt. Mahé felfedezésére jók a helyi buszok, de lehetőség van autót bérelni is. Baloldali a közlekedés, elég keskenyek, meredekek az utak, ezért akinek itt lenne kedve az első alkalom baloldalon vezetni, az kétszer gondolja meg, mivel a károkozásért kemény pénzeket kell fizetni. A szigetek sajátossága, hogy körülötte óceán mossa partjait, így lehetőséget adva a fürdőzésre. Nem csupán az óceán színe bűvölt el minket, hanem a parti homok fölé izgalmasan nagy dőlésszögben hajló pálmafák, és a szoborszerűen lecsiszolódott alakzataival méltóságteljes gránitsziklák. Mennyi sok helyen állítják a világon, hogy a strand homokja fehér. Számomra a seychelle-i utazás után a fehér szín meghatározásában ez a szigorú etalon. Sokszor meghatódva álltunk mezítláb a parton és sóhajtozva csodáltuk a bűvöletes látványt. A naplementés álomvilágot inkább nem próbálom leírni, mert biztos giccsesre sikeredne.



Színkombinációk

Rengeteg programlehetőség van, így például a szigettúrák, melynek során felfedezhetjük Mahe, Praslin, la Digue szigetét is. Nagy távolságok nincsenek. Mahéról átmenni, ezekre a szigetekre komppal lehet, vagy Praslinra repülővel az Air Seychelles belföldi járatával kis propelleres géppel, ami alig drágább, mint a komp, viszont csak 15 perc, és fantasztikus élmény fentről látni a szigetvilágot, a kristálytiszta vizet. A szigettúránk során először Digue szigetére hajóztunk, ahol nagy területen találkozhattunk kókusz és vanília ültetvényekkel.

A kókusz feldolgozó üzemben, a sajtoló gép működését egy szarvasmarha körbe-körbe, járása eredményezte. Az előkészítés is „kézi erővel” történik. Egy finom tipikus kreol ebéd után újra hajóra szálltunk, hogy meglátogassuk a másik különleges természeti csodával megáldott szigetet: Praslint. Szétszórtan öblök tarkítják a tájat a kék és a zöld szín keverékéből különleges színkombinációkat kevert a természet. Könnyű és mélybúvárkodási lehetőségekkel megláthatjuk, mit rejt az óceán mélysége. Itt található a világ legkisebb természetes UNESCO világöröksége: Vallée de Mai. Ez a figyelemreméltó ősi pálmaerdő egyedülálló, mely otthont ad mintegy hétezer Coco de Mer pálmának és a ritkaságszámnak számító Black Parrot pálmafajtának.

HBN–Becsi Etelka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!