Nagyvilág

2016.01.19. 15:28

Varga: a megnövekedett hiteligény élénkíti a gazdaságot is

Bécs - A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) által megnövekedett hiteligény élénkíti a gazdaságot is - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bécsi Euromoney gazdasági konferencián kedden.

Bécs - A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) által megnövekedett hiteligény élénkíti a gazdaságot is - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bécsi Euromoney gazdasági konferencián kedden.

A tárcavezető közölte továbbá, hogy a kormány a banki hitelkihelyezés felgyorsítását és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkentését is támogatja.

A nemzetgazdasági miniszter arra is kitért, hogy az EBRD-vel kötött megállapodás értelmében az állam 2016-ban megválna az MKB-ban és a Budapest Bankban szerzett részesedésétől, emellett "tető alá hozhatják" az Erste 15 százalékának megvásárlását.

A tárcavezető a konferenciát követően egyeztetett az Erste Bank vezetőivel. Ezzel kapcsolatban jelezte: a banki portfólió kiértékelése már megtörtént, jelenleg pedig a tranzakció vételáráról folynak az egyeztetések.

Varga Mihály az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött tavalyi megállapodást fontos mérföldkőnek nevezte, mivel a magyar pénzintézetek számára ezáltal kedvező módon 2016. január 1-jétől csökkent a bankadó mértéke. Kiemelte: így a magyar vállalkozásoknak több lehetőségük lesz arra, hogy forráshoz jussanak.

A miniszter szerint a hitelezési aktivitást növeli az is, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül újabb 10 ezer olyan lakást készül megvásárolni az állam, amelynek törlesztőrészleteit tulajdonosa nem tudta fizetni, ezzel 35 ezerre nő az ilyen ingatlanok száma. Hozzáfűzte, hogy ezek az ingatlanok - a fizetésképtelenség miatt - eddig a magyar bankrendszert terhelték.

Varga Mihály az Állami Adósságkezelő Központ vezérigazgatójának és a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának kínai látogatásával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva kifejtette: a renminbi-kötvények kibocsátásával a befektetői bázist kívánja bővíteni a kormány. Az időzítésről, valamint a pontos összegről a piaci körülmények alakulásának függvényében döntenek - jelentette ki a tárcavezető.

Magyarország kiszámítható és rendezett pályán kíván maradni továbbra is, fegyelmezett pénzügyi politikával, a növekedés ösztönzésével, a beruházások támogatásával kívánjuk fenntartani a növekedési ütemünket - mondta Varga Mihály az MTI-nek nyilatkozva.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország jó helyzetben van, hiszen nem a csőd elkerüléséről kell beszélnie, hanem arról, hogy milyen eszközök és lehetőségek állnak rendelkezésre a további növekedés elérésére.

A konferencián való részvételről a miniszter úgy nyilatkozott: a szervezők Magyarországot azért hívták meg az eseményre, mert az ország jó példa a kelet-közép-európai régióban. Az elmúlt években komoly teljesítményt tudott felmutatni a magyar gazdaság, ugyanis míg 2010-ben Görögországgal együtt, a tíz csőd előtt álló ország között emlegették, mára már mint stabil növekedési pályán lévő országról beszélnek Magyarországról - tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!