Nagyvilág

2015.11.18. 13:48

Vége a Saint-Denis-i rajtaütésnek, két halott, hét letartóztatott a "mérleg"

Párizs - Továbbra sem világos, hogy a pénteki terrortámadások kitervelőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaoudot sikerült-e elfogni a hétórás akció során.

Párizs - Továbbra sem világos, hogy a pénteki terrortámadások kitervelőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaoudot sikerült-e elfogni a hétórás akció során.

Robbanások és folyamatos fegyverropogás verte fel Párizs külvárosa Saint-Denis lakóit szerda hajnalban. Felfegyverzett rendőrök ütöttek rajta egy épületen, ahol informcáiók szerint a múlt pénteki támadássorozat gyanúsítottjai bujkáltak. A rajtaütés során két ember életét vesztette, köztük egy nő, aki egy övére erősített bombával robbantotta fel magát. Hét embert tartóztattak le - erősítette meg a helyi rendőrség. Arról már a kormányszóvivő számolt be, hogy az akció néhány órával ezelőtt hivatalosan is befejeződött.

A rajtaütés a pénteki, 129 halálos áldozatot követelő terrortámadás kitervelőjének elfogására irányult. A 27 éves marokkói származású, belga Abdelhamid Abaaoudról korábban azt hitték Szíriából irányította a merényletsorozatot - olvasható a BBC beszámolójában.

Lezárt utak, több teherautónyi katona

A helyi idő szerint hajnali 4 óra 20 perckor kezdődött akció során lezárták a Rue de la Republique környékét Saint Denis városrészben, ez ugyanaz a körzet - a nemzeti stadion (Stade de France) környéke -, ahol pénteken is robbantottak a terroristák. A műveletben több teherautónyi felfegyverzett katona és rendőr vett részt.



"Lövéseket hallottam, olyanok voltak, mint a tűzijáték. Lehet, hogy voltak szünetek, de számomra úgy hangzott, mintha folyamatosan lőttek volna" - mondta az egyik helyi lakos Benson Hoi a BBC-nek. Egy másik szemtanú, Amine Guizani az AP-nek azt mondta, gránátok és gépfegyverek hangját hallotta. Legalább egy órán keresztül folyamatosan tüzeltek. Voltak gránátrobbanások, némi szünet, majd újra a kalasnyikovokkal kezdtek rá - mondta.

A francia hírforrások szerint legalább öt ember tartózkodhatott a megtámadott épület harmadik emeletén. Egy nő még a támadás elején felrobbantotta magát - erősítette meg az értesüléseket a párizsi ügyészség.

Az ügyész később azt közölte, három férfit a lakásban, egy nőt és egy férfit pedig annak közelében tartóztattak le. A rendőrség azt mondta, a második gyanúsítottat megölték. A francia BFMTV tudósítása szerint egy mesterlövész végzett vele. A rajtaütés során öt rendőr sérült meg és egy rendőrkutyát lőttek agyon, miután az az épületbe lépett - közölték a rendfenntartók.

Az akció korai szakaszában Stephane Peu alpolgármester azt kérte a helyi lakosoktól, hogy ne hagyják el otthonaikat. "Ez nem egy újabb támadás, ez egy rendőrségi beavatkozás" - hangsúlyozta.

HAON-Összefoglaló


A helyszín

Saint-Denis Párizs egy multikulturális, kevert vallású és etnikumú körzete. Afrikaiak, algírok, indiaiak, kínaiak, törökök és még sok más etnikumú ember lakja. Az itt élők többségének nincsenek hivatalos okmányaik, ami azt jelenti, hogy még nem kaptak hivatalos státuszt, így személyi igazolványt sem, ami a munkavállaláshoz szükséges. Az ott élők a BBC tudósítója szerint magukat elkülönítik a párizsiaktól még a szófordulataikban is, sokat lehetett az ők és mi kifejezést hallani tőlük az események kapcsán.


Saint-Denis:

Jól hallható volt a fegyverropogás:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!