Nagyvilág

2015.09.26. 08:20

Távozik tisztségéből az amerikai képviselőház elnöke

New York, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) - A pártján belüli konzervatívok nyomására október végén távozik hivatalából és kongresszusi mandátumáról is lemond John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke.

New York, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) - A pártján belüli konzervatívok nyomására október végén távozik hivatalából és kongresszusi mandátumáról is lemond John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke.

Boehner ezt helyi idő szerint péntek reggel váratlanul, zárt ajtók mögött jelentette be képviselőtársainak. A politikus elhatározását később közleményben is megerősítette.

A 65 éves, ohiói házelnök, akitől a republikánusok jobbszárnya konfrontatívabb magatartást követelt Barack Obama demokrata párti elnökkel és a képviselőház demokrata tagjaival szemben, közölte, hogy döntésével el akarta kerülni a párton belüli zűrzavart. Hivatali utódja a várakozások szerint Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánus többség vezetője (frakcióvezető) lesz.

Boehner a közleménye szerint már 2014-ben is mérlegelte a távozás lehetőségét, de szavai szerint a folyamatosság megőrzése érdekében a maradás mellett döntött. Magyarázatának hátterében az áll, hogy a kiszemelt örököse, Eric Cantor akkori többségi vezető tavaly júniusban váratlanul elbukott a Republikánus Párton belüli előválasztási küzdelemben az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom által támogatott riválisával szemben.

A házelnöknek az elmúlt hónapok során konzervatív párttársainak lázadásával kellett szembenéznie, akik azt követelik, hogy a költségvetésről a jövő héten megejtendő szavazás alkalmából bénítsák meg a szövetségi kormányzat működését, amely ragaszkodik a Planned Parenthood elnevezésű, egyebek között nőgyógyászattal foglalkozó és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet állami támogatásához. A szervezet vezetőit több - vitatott hitelességű - rejtett videofelvétel alapján magzati szervkereskedelemmel vádolják, mert orvosi kutatásra felhasználandó embriószövet eladásáról tárgyaltak.

A távozó képviselőházi elnök ellenezte a kormányzat fizetésképtelenné tételét. Jobboldali bírálói szerint ezzel a demokratákhoz kötötte magát. A hatályos költségvetés szeptember 30-ig érvényes.

Noha a republikánusok az amerikai törvényhozás mindkét házában többségben vannak, az akaratuk keresztülvitelének komoly akadálya - amellett, hogy az elnök demokrata -, hogy a 100 tagú szenátusban, ahol 60 voks szükséges az eljárásügyi obstrukció áthidalásához, csak 54 mandátumuk van.

A katolikus vallású John Boehner egy nappal azt követően jelentette be távozását, hogy a washingtoni Capitoliumon üdvözölte Ferenc pápát, aki felekezetének egyházfői közül elsőként kereste fel az amerikai kongresszust.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!