Nagyvilág

2015.09.14. 16:23

Itt vannak a nagy felbontású Plútó-fotók

A Pluto felszíne legalább olyan bonyolult, mint a Marsé.

A Pluto felszíne legalább olyan bonyolult, mint a Marsé.

Elképesztően sokszínű felszín tárul fel azokon a nagy felbontású felvételeken, amelyeket a New Horizons űrszonda a Plútóról készített. Az űreszköz az elmúlt napokban kezdte meg a júliusi keresztülrepülés során begyűjtött adatok javának hazasugárzását. Az összes információ Földre küldése összesen egy évig fog tartani. A New Horizons jelenleg már nagyjából 5 milliárd kilométerre van a Földtől, és minden rendszere kiválóan működik – tudatta az ipon.hu.

– A Plútó felszínén annyi változatos forma és komplex folyamat figyelhető meg, ami minden eddig felkeresett naprendszerbéli égitesten túltesz – mondja Alan Stern, a New Horizon program vezetője. – Ha egy művész a szonda odaérése előtt hasonlóan festette volna meg az égitestet, mindannyian túlzásnak éreztük volna az ábrázolást, pedig tényleg ilyen a Plútó – folytatja a kutató.

Az elmúlt héten hazasugárzott képek legjobbjain 400 méter/pixeles felbontásban figyelhető meg az égitest felszíne, és ez még csak a kezdet. A felvételeken többek közt dűnékre hasonlító felszíni formákat, a hegyekből a síkságokra ömlő nitrogén-

jégfolyamokat, és feltehetően folyékony anyag által kivájt völgyhálózatokat azonosítottak a szakértők. Még részletesebben láthatók továbbá azok a kaotikusan „összedobált”, óriási hegységek is, amelyek leginkább talán a Jupiter jeges holdja, az Európé hegységeire emlékeztetnek.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!