Nagyvilág

2015.09.24. 13:12

Az Emmy-nyertes sorozatokról dióhéjban

Milliók rajonganak értük, ám itthon viszonylag kevesen ismerik azokat a sorozatokat, amik taroltak az idei Emmy-átadón. Egy párat most részletesebben is bemutatunk.

Milliók rajonganak értük, ám itthon viszonylag kevesen ismerik azokat a sorozatokat, amik taroltak az idei Emmy-átadón. Egy párat most részletesebben is bemutatunk.

Transparent

A legjobb vígjátéki színész díját Jeffrey Tambor hódította el a transzneműek világáról szóló Transparentért. A sztori középpontjában egy 63 éves, visszavonult professzor áll, aki úgy dönt, ideje felvállania transzneműségét a világ és rég elvált felesége, külön élő gyermekei előtt. A filmben Mortból Maura-vá váló Jeffrey Tambor 70 évesen is fantasztikus, ráadásul a sorozatban nemcak az ő átalakulása, de a családban emiatt lezajló lelki folyamatok is nagyon fontos szerepet kapnak.

Mom

A sorozat egy alkoholista anya által felnevelt, tinédzserként anyává váló nőről szól, akinek azóta lett még egy gyereke és ő maga is alkoholistává vált – egy ideje azonban lejött az italról és éli életét, amiben nagy hirtelen betoppan az anyja (Allison Janney ezért a szereplért kapta meg most a legjobb női vígjátéki mellékszereplőnek járó szobrot). Aki ugyancsak józan, csak jóval hosszabb ideje – olvashatjuk a sorozatjunkie.hu 2013-as összefoglalóját a Mom (Anya) indulásakor.

Orange Is The New Black

Legjobb női mellékszereplő díját Uzo Aduba, hódította el, aki az Orange Is The New Black (OITNB) című sorozatot erősíti. De miről is szól ez „A narancs az új fekete” címre fordítható, női börtönben játszódó sorozat. A főszereplő Piper Chapman – aki a többiekhez képes egy Hamupipőke –rég elkövetett ügye miatt kerül börtönbe. Az ő szemén keresztül pillanthatunk be a női börtönélet megpróbáltatásaiba, saját családi drámájába. Ráadásul minden rész egy elítélt rossz útra térését is bemutatja.

Olive Kitteridge

Ez egy különleges lélektani dráma, ami a kritikusok kedvence volt az idei Emmy-gálán. A minik és tévéfilmek kategóriájában a két főszereplő, Frances McDormand és Richard Jenkins is elismeréssel távozott, mellékszereplőként Bill Murray-t díjazták, és természetesen a minisorozatok között is az Olive Kitteridge lett a győztes. „A törénet főszereplőjnek, Henrynek gyógyszertára van a Maine állambeli kisvárosban, a neje, Olive matektanár. Olive tanártársa, Jim O’Casey olyan lépést tesz, ami nem tetszik a nő fiának, Christophernek. Később Henry elmegy egy vadászatra, ami tragédiával végződik” – foglalja össze a lényeget a port.hu.


Az atomot tartó múzsa bűvöletében

  • Az Emmy-díj az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott díj. A televíziós produkciók Oscar-díjának is szokták nevezni, rangját tekintve, a harmadik legfontosabb filmes kitüntetésnek számít.
  • Az első Emmy szobrokat 1949. január 25-én osztották ki a Los Angelesben található Hollywood Athletic Club-ban, és ekkor még a csak az amerikai nagyváros területén sugárzott műsorok kaphatták meg az elismeréseket.
  • Eredetileg csak egy Emmy-díjátadót terveztek megrendezni évente az USA-ban, azonban később mindez megváltozott, amikor is 1974-ben különvált az úgynevezett Daytime Emmy, amely kizárólag nappali műsorokra specializálódott. Hamarosan más terület-specifikus Emmy-gálák is alakultak. Az eredeti Emmy-díjátadó gálát (Primetime Emmy) néven szokták feltüntetni.
  • A díjat reprezentáló szobor egy atomot a kezében tartó szárnyas nőalakot formáz. A kézben tartott atom a televíziós tudományt, a szárnyak a női alakon a múzsát szimbolizálják.
  • Forrás: Wikipedia


    Debrecen, Los Angeles - A zseniális komika ismét begyűjtött egy Emmy-t, pályafutásának hetedik díját.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!