Tarolt a Trónok harca az Emmy-gálán

A Trónok Harcának szereplői és készítői: Sophie Turner (színésznő), Gwendoline Christie (színésznő), Maisie Williams (színésznő), Nikolaj Coster-Waldau (színész), Carice van Houten (színésznő), David Benioff (író/rendező), Peter Dinklage (színész), Conleth Hill (színész), D.B. Weiss (író/rendező), Lena Headey (színésznő), David Nutter (rendező), John Bradley (színész) és Alfie Allen (színész)
A Trónok Harcának szereplői és készítői: Sophie Turner (színésznő), Gwendoline Christie (színésznő), Maisie Williams (színésznő), Nikolaj Coster-Waldau (színész), Carice van Houten (színésznő), David Benioff (író/rendező), Peter Dinklage (színész), Conleth Hill (színész), D.B. Weiss (író/rendező), Lena Headey (színésznő), David Nutter (rendező), John Bradley (színész) és Alfie Allen (színész) - © Fotó: AFP
Debrecen, Los Angeles – A zseniális komika ismét begyűjtött egy Emmy-t, pályafutásának hetedik díját.

Hiszik vagy sem, a Nielsen júniusi felmérése szerint átlag 4,3 órát töltünk a tévékészülékek előtt (a nők kicsivel többet mint a férfiak). Ez idő alatt pedig rengeteg sorozatot nézünk, ami nem is csoda, hiszen ha belegondolunk, hogy több mint 150 magyar nyelvű csatorna áll(hat) rendelkezésünkre, s ezeknek csak egy kis töredéke az, amelyik folyamatosan híreket, vagy sport eseményeket, mozi filmeket sugároz, akkor nyilvánvaló, hogy csak a sorozatok teszik ki a műsoridő nagy részét. Nyilvánvaló, hogy ennyi sorozatot nem képes Magyarország színésztársadalma kipréselni magából, hiszen nemcsak ők vannak kevesen, de egy ilyen vállalkozás iszonyú költségekkel jár. Ezért a legegyszerűbb a szolgáltatók számára, ha már a külföldön leforgatott sorozatokat szinkronizáltatják magyarra (mert nálunk továbbra sem divat a feliratozás a televízióban, ami szakemberek szerint idegennyelv-tudásunk kárára is megy). E sorozatok egy része dél-amerikai vagy épp török szappanopera, de a többség továbbra is Amerikában forgatott. Az Emmy-díj pedig éppen ezeknek a produkcióknak az „értékelésére” hivatott, s immár 67. alkalommal osztották ki a legjobb sorozatoknak járó szobrokat szeptember 20-án Los Angelesben.

Rekordot döntött

„Az HBO mindenkit maga mögé utasított a hétfőre virradóra tartott díjátadó gálán, a csatornák között ugyanis 14 szoborral gazdagodott, míg a maradék 12 díj között a többi kábel- és network-adó, valamint az alternatív platformok osztoztak” – olvasható a csatorna honlapján. Mint írták, „a Trónok harcának sikerült az, ami még egyetlen sorozatnak sem a tévétörténelem során: ugyanabban az évben 12 Emmy-díjat gyűjtött be – megdöntve Az elnök emberei rekordját, melyet a politikai széria 9 díjjal tartott –, ezzel pedig csúcstartó lett a sorozatok között”. Ez a magyarok által is olyannyira kedvelt sorozat gyűjtötte be a legjobb rendezésért és forgatókönyvért járó díjat is, Peter Dinklage pedig 2011 után másodszor örülhetett Emmy-nek a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Fotó: AFP (galéria) Fotó: AFP (galéria) ©

A legjobb női mellékszereplő Uzo Aduba lett az Orange is the New Blackben nyújtott alakításáért.

Ismét csak Julia

„Az aktuális Emmy-n immár törvényszerű, hogy Julia Louis-Dreyfusnak bérelt helye van a színpadon. A zseniális komika Az alelnök indulása óta minden évben megkapta az Emmy-díjat, idén negyedszer, összesítésben pedig ez a 7. Emmy-díja a pályafutása során. Ezúttal azonban nem kellett egyedül örülnie kollégái közül, hiszen Tony Hale is elnyerte a legkiválóbb mellékszereplőnek járó elismerést, és az egész stáb is ünnepelhetett, mert a széria diadalmaskodott a vígjátékok között is” – számolt be a hbo.hu. Tudósításukból kiderült, Jon Hamm végre hazavihette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Don Draper megformálásáért, amelyre hét évadot kellett várnia a színésznek, míg az elismerés női párját Viola Davis nyerte a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?-ért. A vígjátékoknál a transznemű anyukát alakító Jeffrey Tambort díjazták a Transparentben hozott karakterért.

HBN​


A győztesek névsora

 • Legjobb női mellékszereplő, vígjáték: Allison Janney, Mom
 • Legjobb forgatókönyv, vígjáték: Az alelnök
 • Legjobb férfi mellékszereplő, vígjáték: Tony Hale, Az alelnök
 • Legjobb rendezés, vígjáték: Jill Soloway, Transparent
 • Legjobb férfi színész, vígjáték: Jeffrey Tambor, Transparent
 • Legjobb színésznő, vígjáték: Julia Louis-Dreyfus, Az alelnök Legjobb reality: The Voice
 • Legjobb forgatókönyv, minisorozat: Jane Anderson, Olive Kitteridge
 • Legjobb női mellékszereplő, minisorozat: Rachel King, American Crime
 • Legjobb rendező, minisorozat: Lisa Cholodenko, Olive Kitteridge
 • Legjobb férfi mellékszereplő, minisorozat: Bill Murray, Olive Kitteridge
 • Legjobb színész, minisorozat: Richard Jenkins, Olive Kitteridge
 • Legjobb színésznő, minisorozat: Frances McDormand, Olive Kitteridge
 • Legjobb minisorozat: Olive Kitteridge
 • Legjobb szkeccs: Inside Amy Schumer Legjobb talkshow: Daily Show
 • Legjobb forgatókönyv, dráma: Trónok harca
 • Legjobb női mellékszereplő, dráma: Uzo Aduba, Orange Is The New Black
 • Legjobb rendező, dráma: Trónok harca
 • Legjobb férfi mellékszereplő, dráma: Peter Dinklage, Trónok harca
 • Legjobb színész, dráma: Jon Hamm, Mad Men – Reklámőrültek
 • Legjobb színésznő, dráma: Viola Davis, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot
 • Legjobb vígjáték: Az alelnök
 • Legjobb dráma: Trónok harca

Történelmi pillanat, jelentőségteljes szavak

Szinte hihetetlen, de 2015-ig kellett várni arra, hogy az Emmy legjobb drámai színésznőnek járó díját először kaphassa meg egy színes bőrű színésznő. Viola Davist a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot című sorozatban játszott főszerepéért jutalmazták a díjjal, amit ő egy nagyon komoly és megindító beszéddel köszönt meg a Los Angeles-i gálaesten.

„A képzeletemben látok egy vonalat. Azon a vonalon túl zöld mezőt látok csodás virágokkal és gyönyörű fehér nőkkel, akik felém nyújtják a karjukat afelett a vonal felett, de nem látom hogyan juthatnék oda. Nem látom hogyan léphetek át azon a vonalon” – kezdett bele az elsőnek furcsán hangzó beszédbe, majd magyarázatképp csak ennyit fűzött hozzá: ezt az 1800-as években Harriet Tubman (az amerikai rabszolgaság eltörléséért harcoló afrikai származású asszony – a szerk.) mondta. „És hadd mondjak el nektek valamit, az egyetlen dolog ami elválasztja a színes bőrű nőket bárkitől, az a lehetőség. Hiszen nem lehet Emmy-t nyerni egy olyan szerepért, ami egyszerűen nem létezik” – folytatta, s szavaira óriási ováció tört ki a teremben. Ezt követően köszönetet mondott színes bőrű színésztársainak, akik keményen megküzdöttek szerepeikért. Megköszönte továbbá a sorozat íróinak és producerének, hogy újradefiniálták mit jelent a szépség…, mit jelent vezető nőnek lenni…, feketének lenni. Viola Davis évtizedek óta dolgozik színésznőként. Többször jelölték már Oscar-díjra, két Tony-díjat ugyan már nyert, de a mostani sorozatbeli szerepe volt az lehetőség, amit egy színes bőrű színésznő csak nagyon ritkán kap meg.


Mik is ezek az amerikai sorozatok, amik most Emmy-díjat nyertek?

Monk, Rex, Szomszédok, Barátök közt, Jóban rosszban – hány sorozatot tudna mondani kapásból? Tízet, húszat? S, ha azt mondjuk, több mint 1200 különböző létezik (ez még korántsem az összes, csak az elmúlt évek termése)? Szívesen keresne köztük új kedvenceket? Semmi akadálya, hiszen online mind elérhető. A gond(?) csak az, hogy ezek angol nyelvűek, szinkronos változat elvétve akad köztük, és csak a „sorozatfüggőkön” múlik, készítenek-e hozzá feliratot, hogy minél többen megismerhessék például a most Emmy-díjat nyert Transparent, Mom vagy az Orange Is The New Black című sorozatokat. S, hogy akkor miért is foglalkozunk ezekkel, illetve e műsorok díjazásával? Mert egyre több fiatal fordul a tévé helyett az interneten elérhető tartalmak felé. Jól mutatja ezt a Nielsen adataiból kiolvasható átlag tévézési idő, 13–17 évesek közt a legalacsonyabb (2,5 óra), míg a 60 felettiek átlag 6 órát töltenek a készülékek előtt… Nekik sem kell azonban lemondaniuk az új és izgalmas sorozatokról, hiszen az Emmy-díjaknak köszönhetően a hazai csatornák már biztosabb kézzel válogathatnak, melyeket érdemes szinkronizáltatni.