Nagyvilág

2015.08.16. 19:59

Virágok és műemlékek Európa-szerte

Körutazás: minden nap más országban, városban ébredni egy újfajta érzést jelent az utazóknak.

Körutazás: minden nap más országban, városban ébredni egy újfajta érzést jelent az utazóknak.

Az Azúr-part kivételes természeti szépsége, vibráló, lüktető világa egyaránt vonz fiatalt, időst, művészt, szórakozni vagy csak pihenni vágyót. Európa legszebb részén, a francia Riviérán és a világ második legkisebb és legsűrűbben lakott államában, Monacóban jártunk, majd megnéztük hogyan élnek a legtehetősebbek Monte-Carlóban. Megcsodáltuk a korukat „meghazudtoló” műemlékeket. Sétáltunk, strandoltunk, felfedeztük a filmfesztiválok városát, Cannes-t, hajókiránduláson vettünk részt az égszínkék tengeren, élveztük a napsütést a Riviéra fővárosában, Nizzában, közben teljesen feltöltődtünk. Változatos „kalandozás” a Garda-tó és lenyűgöző látványt nyújtó Lombardia fővárosában – Milánóban.

Vörös szőnyegen

Nem éppen a megszokott módon indult a szerda reggel, egy buszon ébredtem, miközben balra lent az égszínkék tengert láttam. Majd áthaladtunk az olasz-francia határon. Reggeli kávénkat és szendvicseinket már valamelyik kis sikátoros utcácskákban fogyasztottuk el, élvezve a mediterrán hangulatot és a napsütéses időt. A nizzai tengerparton haladtunk végig, gyönyörködve a városban és a pálmafás sétányban. A Fesztiválpalota a város legmítikusabb helyszínének számít. A várost elhagyva megálltunk a híres Eze Parfümgyárban, ahol a legmárkásabb illatok gyártásába kaptunk bepillantást, majd lehetőség volt kedvenc illatunk vásárlására is. A világ második legkisebb és legsűrűbben lakott állama Monaco, és a legelegánsabb városa Monte-Carlo. Leírhatatlan élmény, ami ott van. Látnivalókban és múzeumokban nincs hiány. Nem kellett a víz alá merülnünk ahhoz, hogy megcsodálhassuk a tenger színes állatait, elég volt csak ellátogatni az Oceanográfiai Múzeumba, ahol a tenger megannyi élőlényét csodálhattuk meg „természetes” környezetükben. A jubileumi díszbe „öltöztetett” Hercegi palotát, csak kívülről tekinthettük meg. A Monte-Carlo státusszimbóluma a casino, ahol mi is szerencsét próbáltunk, csekélyke sikerrel. Továbbindultunk a vörös szőnyegen lejtő sztárok városába, Cannes-ba, a filmfesztiválok hazájába. A Cote d’Azurt elhagyva Provance-on keresztül haladva érkezünk Marseille-be. A város ékessége az öreg kikötő és a tengerparti sétány.

Világörökségek

Három olyan helyet is felkerestünk, mely a világörökségek listáján is szerepel. Van Gogh városában, Arlesban megnéztük az Amphiteatrumot, és az ókori színházat. Provence tartomány a levendulák hazája, minden jellegzetes megállónk alkalmából számos levendulát ábrázoló ajándékok közül válogathattunk. A világ leghíresebb vízvezetékét, a Pont du Gard-ot a legmelegebb déli időben látogattuk meg. Ez a monumentális építmény a római építészet remekműve, melyet ma hídként használnak. A pápaság volt központja, Avignon. A XIV. században hét pápa lakott a ma is jó állapotban lévő palotában. Mellette található a román és gótikus stílusú katedrális. Feltétlenül le kell fényképezzük a híres csonka hidat. A hegyek közt kanyarogva a híres Fréjus alagúton keresztül érkezünk Olaszországba.

Az olasz csizma „szárában”

A magyar turisták körében méltánytalanul kevés szerep jut Olaszország második legnagyobb városának, Milánónak, pedig a város látnivalók terén igencsak elkényezteti az ide látogatókat. A több mint kétmillió lakosú Milánó, az ország gazdasági fővárosának szerepében tetszeleg. No meg persze a divat fellegvára is egyben, aminek ékes bizonyítéka, hogy a világ leghíresebb tervezőinek szinte kivétel nélkül van áruháza. A nagyvárosok szerelmesei éppúgy, mint a művészeteket, kultúrát kedvelők megtalálhatják itt számításukat. Milánó nagy előnye, hogy minden nevezetesebb látnivaló a történelmi városközpontban koncentrálódik, így gyalogosan is kényelmesen „nyakunkba” vehetjük a várost. Körsétánk sorából semmiképpen se hagyjuk ki a központi téren (Piazza del Duomo) magasodó dómot, mely csodálatos gótikus, faragott szobraival, kőcsipkéivel még az építészet iránt kevésbé fogékonyak számára is lenyűgöző látványt nyújt.

Ha az épület belsejében látottak nem elégítik ki kulturális étvágyunkat, akkor irány a tető – végül is nem mindennap adatik lehetőségünk egy ekkora város felett „sétálgatni”. A Dómtól pár perc sétára található a híres milánói Skála. Az operaház külső megjelenésében ugyan nem vetekedhet saját operaházunkkal, de világhírnevén ez mit sem változtat.

Utunk vége fele kiruccantunk a Garda-tóhoz, mely a legnagyobb és legnépszerűbb olaszországi tónak számít. Ha az északi oldalról közelítjük meg, egy fjordra hasonlít, ahogy kikandikál a hegyek közül. Délről azonban egy belső tenger sziluettjét kelti. A Garda-tó gyöngyszemének nevezett, a mélyen benyúló félszigeten épült Sir­mione középkori hangulatot árasztó utcáinak szépségéről a római költő, Catullus is ódákat zengett.

HBN–Becsi Etelka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!