Nagyvilág

2015.06.28. 09:24

Utazz el velünk a mindig vibráló Londonba!

London - A lenyűgöző atmoszférához a város történelme is nagyban hozzájárul.

London - A lenyűgöző atmoszférához a város történelme is nagyban hozzájárul.

Anglia fővárosa London, mely a legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságon és az Európai Unión belül. A városban sok népcsoport él együtt, mely első pillantásra furcsa, aztán elfogadjuk tapasztalatunkat, miszerint békességben élnek, nincs faji megkülönböztetés. Van régi és modern arca, nyüzsgő részei, főleg a bevásárló negyedek, terek, mint például a Trafalgar tér, a Covent Garden, a Picadilly, a Soho, de akadnak rendkívül csendes helyei is. Ezt a várost egyszerűen látni kell és látogatóként élni benne egy kicsit.

A nevezetességek nagyon szépek, izgalmasak, tartalmasak, és a fotókhoz képest monumentálisak. London verhetetlen. Itt éjjel nappal vibrál az élet.

Az emberek dolgoznak és mellette tudnak élni. Őszintén őrzik és ápolják a hagyományokat, ettől olyan összetéveszthetetlen ez a város. Bejártuk metróval, emeletes busszal és sétálva a filmekben is gyakran szereplő helyszíneket.

Big Ben

Debrecenből indulva kicsivel több, mint négy óra múlva már London utcáit „róttuk” a napfényes történelmi városrészben. A Westminster-palota, a londoni parlament alsó-és felsőházának épülete. Ezerkétszáz teremből áll, ezzel a világ egyik legnagyobb parlamentje. Óratornya, az 1843-ban elkezdett, 1858-ra befejezett, 96 méter magas Elizabeth Tower órája, és a Big Ben harang London egyik legnépszerűbb látványosságának számít, illetve a Westminster–palotával és a Westminster apátsággal együtt, az UNESCO Világörökség részét képezi. Történelmi városnézésünket, a Temze partján található középkori épületegyüttessel, a Tower Of London megtekintésével folytattuk. Látogatásunk során nem találkoztunk egyetlen itt kivégzett nemes szellemével sem, viszont az egyik terem vitrinjében 1303 óta tárolt brit koronaékszerek látványától elámultunk. Ennyi értékes követ és ily pazarul kivitelezett ötvösmunkát ritkán láthatunk. Az épület együttes története során több funkciót is betöltött: szolgált fegyverraktárként, királyi palotaként, erődítményként, levéltárként, csillagvizsgálóként, és börtönként is. Sok látnivaló van itt, megéri a sorbaállást. Érdemes nyitás előtt odaérni, vagy online megvenni a jegyet.

London szimbóluma

A Tower híd, mely az idők folyamán szimbólummá vált, a londoni Towerről kapta a nevét, de történelmileg semmi köze nincs hozzá. Fantasztikus élmény egy séta, a 2014-ben átadott 42 méter magasan elhelyezkedő üvegszintjén, ahonnan így felülnézetből láthatjuk a hídon elhaladó autókat, vagy azt, amikor a Temzén egy nagy hajó miatt felnyílik a híd. A panoráma látványa már csak hab a tortán.

A British Múzeum a világ egyik legnagyobb és legrégebbi történelmi gyűjteményével rendelkezik. A Louvre után a világ leglátogatottabb múzeuma, mely valószínű az ingyenes belépésnek is köszönhető. A több mint 8 millió kiállítási tárgyat számláló, a világ összes kontinenséről származó gyűjteménye bemutatja az emberiség történelmét, kultúráját a kezdetektől napjainkig.

Titokzatos kőoszlopok

Látogatásunk utolsó napján Anglia déli tájai felé haladt autóbuszunk. Már a messzi távolból feltűnt Stonehenge, a körkörösen elrendezett titokzatos neolitikus kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény. Az öt brit egyetem összefogásával készült legfrissebb álláspont szerint olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. A régészeti helyet és környékét az UNESCO 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe vette. E rejtélyek közeli szomszédságában található Oxford, Anglia legrégebbi egyetemvárosa, látványosságai – nagyrészt – az intézményhez köthető. Itt már a 12. században is folyt oktatás. Az egyetem 38 különálló karán mintegy 22 ezer hallgató tanul. Orbán Viktor 1989-ben a Soros Alapítvány ösztöndíjával lett az oxfordi Pembroke College hallgatója. A miniszterelnök, T.S. Eliot és Michael Palin mellett mai napig szerepel az oxfordi egyetem 20. századi leghíresebb hallgatói között.

HBN–Becsi Etelka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!