Nagyvilág

2015.06.09. 15:21

Egy startup pénzt oszt a szegényeknek

Hát most erre mit mondjuk? Hogy jöhetnének ide is? A GiveDirectly forradalmasította az adakozást, megadta a milliomosoknak azt, amire mindig is vágytak: hogy tudják, kinek megy az adományuk.

Hát most erre mit mondjuk? Hogy jöhetnének ide is? A GiveDirectly forradalmasította az adakozást, megadta a milliomosoknak azt, amire mindig is vágytak: hogy tudják, kinek megy az adományuk. A Szilícium-völgyben csücsülő dollármilliomosok legnagyobb problémája az, hogy ha adakoznak (merthogy gyakran teszik - "Make the world a better place!"), akkor nem tudják, célba ér-e a pénzük és ha igen, akkor kihez. A GiveDirectly a többi hasonló szervezettel ellentétben teljesen transzparensen működik, személy szerint lehet adományozni.

A szegény afrikai családok mindebből csak annyit érzékelnek, hogy egyszer csak betoppan egy vadidegen, aki azt mondja, hogy mostantól kezdve 1 évig nem lesz gondjuk semmire, havonta utalnak nekik egy fix összeget. Nem kell érte cserébe semmi, nem kell visszafizetni, nem kell dolgozni érte, arra költik, amire akarják. Ez már több ezer családdal megtörtént és elsőre természetesen egyikük sem akarta elhinni, hogy ez ennyire egyszerű. Összegezve: a GiveDirectly egy transzparensen működő, adatok által vezérelt cég, ami forradalmasítja az adományozást és jelenleg úgy tűnik, ez a módszer tud a leghatékonyabban küzdeni a mélyszegénység ellen.

A szervezet a 2011-es indulása óta már több, mint 15 millió dollárt osztott szét. Egy családnak egy év alatt 1,000 dollárt (278,000 forint) utalnak át. Fő célterületük Kenya és Uganda. Nem ezek Afrika legszegényebb országai, de ide már eljutott a mobil bankolás, így nem jelent problémát a pénz digitális úton történő célba juttatása.

A hatékony működéshez az is hozzátartozik, hogy ne legyen magas a szervezet önköltsége. Ezt sikerült 9% alatt tartani, tehát minden befolyt 100 dollárból mindössze 9 az önköltség. Ennek megoszlása: 1,69 dollár megy el a szegény háztartások azonosítására, 2,79 a tranzakciós költség, 062 dollár a kapcsolattartás, 3,92 pedig az egyéb felmerülő költségek. Az utalás lehetővé teszi, hogy ilyen minimális költségeik legyenek és a bűnözés megakadályozásában is segít.

Felmerül a kérdés: mi van, ha az egészet elisszák, elszívják, hülyeségekre költik. A szabály szerint ugyebár megtehetnék, de kutatások igazolják, hogy 1-2 kivételtől eltekintve a pénz jó helyre megy, okosan osztják be. Hibák természetesen ebben a rendszerben is vannak. Egy libériai drogkereskedőt például már megtámogattak 200 dollárral.

Néhány számadat:

  • Az adományozottak 97 százaléka pontosan érti az adományozás menetét, a rendszer nagyon egyszerű.
  • 31 perc alatt hozzájuthatnak a pénzhez.
  • 66 nap telik el, mire egy auditálás után egy család pénzhez juthat.
  • Az adományozottak 0,3 százalékát zsarolták meg, hogy adja át a kapott összeget.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!