Nagyvilág

2014.09.18. 13:26

Nagy Apple iPhone 6 teszt

Az alábbiakban bemutatjuk az új almás készülék minden újdonságát.

Az alábbiakban bemutatjuk az új almás készülék minden újdonságát. Design és kijelző

Az Apple iPhone 6 csodálatos és ismerős. A két évvel ezelőtti iPod Touch-ra emlékeztet. Annak volt minden oldala lekerekítve és csak az 5 megapixeles kamera állt ki az alumínium hátsó borításból. Most is ez a helyzet. Tulajdonképpen az volt az iPad Air prototípusa és most már az iPhone 6-é is. Vannak azonban különbségek. 0,27 inch vastag és a kijelző 4,7 inch méretű, ami az új generációs iPhone-t nagyobbá teszi. A kijelző felbontása 1334x750 (Retina HD). Összességében azt lehet mondani, hogy a megnövekedett méret ellenére kényelmesen használható.

A sok újdonság nem ment a súly kárára, a készülék mindössze pár grammal nehezebb az iPhone 5S-nél. Kézben tartva masszív érzést kelt, viszont elég könnyen csúszik, szóval célszerű hozzá egy tokos is beszerezni.

A hangszórót egy sor nagy lyukká alakították és a hangerőszabályzó gombokat is áttervezték. Amit azonban mindenképp meg kell szokni, az a lezázó/feloldó gomb, amit a telefon tetejéről a jobb oldalára helyetek át. Néhány nap szükséges majd az átálláshoz. Ahogy említettük, a készülék teljesen sima hátulját a kamera kitüremkedése töri meg, ami azonban fel sem tűnik, ha valamilyen tokot használunk.

Új platform: iOS 8

Minden okostelefon az alábbi összetevőkből épül fel: design, az alkatrészek és természetesen az operációs rendszer. Az iPhone 6 és 6 Plus az elsők, melyeken már az új iOS rendszer fut. Sokkal letisztultabb lett az új verzió és felhasználóbarátabb is. Látszik, hogy a fejlesztéseket jól átgondolták.

Az egyik például, hogy a lezárt képernyőn is lehet üzenetekre reagálni. Egyszerűen csak balra kell "swipe"-olni és máris megjelenik a "Válasz" (Reply) gomb. Lehetőségünk van szöveges vagy hangüzenetet is küldeni a feladónak. Jól látszik, hogy swipeolást megpróbálták szokássá formálni az iOS 8-ban. Egy e-mailt is például nagyon gyorsan ki lehet törölni vele.

Billentyűzet

Ezt is átformálták, a hivatalos neve: QuickType, ami prediktív szövegbevitelt tesz lehetővé. A billentyűzet felett több helyes(ebb) megoldást is felkínál. Minél többet írunk vele, annál okosabb lesz és így annál jobb javaslatokat tud tenni.

A Health applikáció

Az iOS 8-ban egy sor olyan újdonság van, melyeket azok is élvezhetnek majd, akik a régi készüléküket frissítik, de van azonban egy app, ami az iPhone 6 új funkcióit használja ki, szóval használata az új kütyü tulajdonosainak kiváltsága lesz. Ennek használatához szükségesek ugyanis az új aktivitást mérő szenzorok. Ezek segítségével tudja mérni a távolságot, a lépcsőzést, de van benne még barométer és relatív magasságmérő is (meg tudja mondani, hogy milyen magasan tartózkodunk tengerszint felett). A Health app lényegében egy hub lesz, amibe a többi egészséggel kapcsolatos alkalmazás tud becsatlakozni. Ez lesz az egyik fontos pont, ahol az iPhone 6 kommunikálni fog az Apple órával.

Kamera

Megdöbbentő, hogy az Apple ragaszkodott a 8 MP-es iSight kamerához, annak ismeretében, hogy a többi készüléket már 13 vagy akár 20 MP-es kamerákkal szerelik fel. Persze maga a kamera nem teljesen ugyanaz, elég sok újdonsággal felszerelték. Itt van például a Focus Pixels, ami sokkal gyorsabban érzékeli a fényt és a kamera fókuszáló képességeit is felpörgeti.

Ha csinálunk egy olyan tesztet, hogy mind az iPhone 5S, mind az iPhone 6 kameráját letakajuk az ujjunkkal, majd elrántjuk, akkor a fókuszálás sebességében az utóbbi lesz a nyerő. Nagyjából egy időben képes ezt megtenni a Samsung S5-tel. További újítás, hogy feltuningolták a panorámakép funkciót. Az iPhone 5S még csak 28 megapixelben rögzítette ezeket, ami az iPhone 6 esetében már 43.

Az elől található (FaceTime) kamerát is frissítették, a szelfis korszaknak megfelelően. A home gombot nyomva tartva tetszőleges mennyiségű felvétel készíthető, utána csak a legjobbat kell kiválasztani. A FaceTime videók is élesebbek és fényesebbek, mint valaha. Építettek még bele timelapse funkciót is, amihez nem szükséges majd az új kütyü, bármely régit frissítve is elérhető lesz (tehát ez inkább az iOS8 újítása és nem a kameráé).

Technológia

Fontos ponthoz érkeztünk, nézzük meg, mi van a burkolat alatt. Benne van az új A8 chip, ami egy ARM alapú mobil processzor, 1,38 GHz-ra képes. Ezt 1 GB RAM segíti egy M8 mozgásérzékelővel. Ezek egyébként nem hangzanak túl meggyőzőnek, ha a Samsung S5 specifikációját vesszük alapul. A valóságban azonban az iPhone 6 egy nagyon erős készülék, az összes applikáció simán fut rajta. Az iPhone 6 14 órán át bírja a 3G-s beszélgetést, de inkább 10 órával érdemes számolni, főleg ha más használatot is figyelembe veszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!