Nagyvilág

2013.03.21. 15:28

Külföldi sajtó Magyarországról - A Le Monde Matolcsy György MNB-elnökké történő kinevezéséről

Párizs, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Matolcsy Györgynek a Magyar Nemzeti Bank élére történő kinevezésével foglalkozott a Le Monde.

Párizs, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Matolcsy Györgynek a Magyar Nemzeti Bank élére történő kinevezésével foglalkozott a Le Monde.

A mértékadó francia liberális napilap szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, a magyar üzleti körök és a pénzpiacok is megpróbálták Orbán Viktort lebeszélni arról, hogy vitatott nemzetgazdasági miniszterét nevezze ki az MNB élére. Ez volt az egyik olyan utolsó független intézmény, amely - a szerző, Joelle Stolz megjegyzése szerint - most a kormány befolyása alá került. A módszerei miatt a lap szerint Matmanként emlegetett Matolcsy, az unortodox politika feltalálójaként a bankok megadóztatásával és a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások államosításával feltöltötte ugyan az államkasszát, de ezekért a lépésekért az elmúlt három évben sok bírálat érte.

A Le Monde szerint a szakértők tartanak az MNB meggyengülésétől, s az Orbán-kormány "katasztrofális teljesítménye" az országot megbénító havazásban, amelynek leküzdéséhez osztrák segítségre is szükség volt, rossz jel arra, hogy mi történne Magyarországon egy európai szintű monetáris vihar esetén. A szerző megemlítette, hogy március eleje óta a forint folyamatosan gyengül, sokan viszont üdvözölték a rezsicsökkentést, ami miatt a többségében külföldi energiaszolgáltatók sikeresen fordultak a bírósághoz, amelynek döntését a miniszterelnök botrányosnak minősítette. A Le Monde szerint számos magyar vállalkozó üdvözölte a bankszektor részleges államosításának tervét és a kamatlábak alacsonyan tartására tett ígéretet, amely eszközöket Orbán a 2014-es választások megnyerése érdekében vet be.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!