Nagyvilág

2012.07.27. 13:19

Megnézik, ki van Garibaldi sírjában

Róma, 2012. július 27., péntek (MTI) - Az olasz Caprera szigetén eltemetett Giuseppe Garibaldit exhumálják, az Itáliát egységesítő vörösingesek vezérének leszármazottja ugyanis nem biztos abban, hogy ükapja az eredeti sírban nyugszik.

Róma, 2012. július 27., péntek (MTI) - Az olasz Caprera szigetén eltemetett Giuseppe Garibaldit exhumálják, az Itáliát egységesítő vörösingesek vezérének leszármazottja ugyanis nem biztos abban, hogy ükapja az eredeti sírban nyugszik."Szeptemberben kinyitjuk a sírt és megtudjuk, ükapám földi maradványai vannak-e még benne" - nyilatkozta a sajtónak Anita Garibaldi, az önkéntes száműzetésbe Caprerára visszavonult és ott hetvenöt éves korában elhunyt Garibaldi leszármazottja. Anita két éve sürgeti a toszkán szigeten lévő, egyszerű gránitlappal fedett sír kinyitását és a holttest exhumálását, amelyért még aláírásgyűjtést is indított. A holttest azonosításához szükséges DNS-vizsgálathoz a másik még élő ükunoka, Claudio Garibaldi ad mintát. Anita azt állítja, hogy Garibaldit akarata ellenére temették el. A vörösingesek vezére ugyanis azt akarta, hogy égessék el és hamvait szórják szét Itália különböző részein. A sírt hivatalosan 1932-ben nyitották ki utoljára. "A jelen lévő apám szerint a sírban akkor még Garibaldi feküdt, de azóta a sírt többször kinyitották engedély nélkül" - hangoztatta az ükunoka. Itália egységesítésének tavalyi százötvenedik évfordulóján az exhumálást elhalasztották. Az illetékes olasz hatóság most szakértők bevonásával engedélyezte a sír ellenőrzését, hangsúlyozva, hogy Garibaldi azonosítását követően az olasz hőst a nemzeti mauzóleumnak számító római Pantheonban helyezhetnék el a másik olasz országegyesítő, II. Viktor Emánuel király közelében. Silvano Vinceti, az olasz nemzeti örökséget védő bizottság elnöke szerint "Garibaldit a vártnál rosszabb állapotban találhatnák meg, mivel halála után túl későn és rosszul balzsamozták be". Az 1807-ben Nizzában született Giuseppe Garibaldi Itália 1861-es egységesítése után Caprera szigetén élt, ahol a legenda szerint a neki hálátlan Itáliának hátat fordítva halt meg.

 

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!