Nagyvilág

2008.06.28. 17:30

Szélsőségesek zavarták meg a brnói meleg-parádét

<p>Brnóban a rohamrendőröknek kellett közbelépniük a szombati melegfelvonuláson, miután szélsőjobboldali tüntetők meg akarták zavarni a melegfelvonulást.</p>

A beszámolók szerint néhány tucat feketeruhás ember tojásokkal dobálta meg és tűzijátékokat lőtt a mintegy 500 fős csoportba.

A melegek és leszbikusok a város főterén gyülekeztek, hogy a központban vonuljanak végig.

Végül 200 rohamrendőr tett rendet. A felvonulás szervezői úgy döntöttek, hogy az incidens ellenére megtartják a parádét, igaz, rövidebb útvonalon mennek majd.

Csehország második legnagyobb városában a hét közepe óta éleződött a helyzet. Két szélsőjobboldali csoport ugyanis a melegfelvonulással egyidőben akart tüntetést tartani, ugyanazon a helyszíneken, ahol a homoszexuálisok is végigvonulnak. Ezt azonban megtiltotta a brnói vezetés.

A cseh társadalom egyébként toleráns a leszbikusokkal és melegekkel. Két éve Csehország volt az első kelet-közép-európai állam, ahol hivatalosan is elismerték az azonos nemű párok regisztrált élettársi viszonyát.

  • "Anyu, mi az a meleg?"
  • Esélyes a vámospércsi meleg fiú
  • A meleg párkapcsolat megosztja a pártokat
  • Meleg a Harry Potter egyik fõszereplõje
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!