Nagyvilág

2008.06.28. 20:54

Politikai botrány az észt elnök beszéde körül

<p>Politikai botrány kerekedett szombaton a finnugor népek világkongresszusán az észt államfő beszéde miatt. <dia width="900" height="700" alt="Sólyom 06-28"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/S_lyom_06_28/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Sólyom 06-28" /></a></dia></p>

Toomas Hendrik Ilves ugyani olyan célzásokat tett, amelyeket úgy is lehetett érteni, hogy a szuverenitásuk kikiáltására hívta volna fel az Oroszországban élő finnugor népeket.Az észt államfő beszédére rögtön sajtóértekezleten reagált Konsztantyin Koszacsov, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke. Először is kifogásolta, hogy Ilves angolul mondta el beszédét, miközben a másik két finnugor államfő, Sólyom László magyar, és Tarja Hlonen finn elnök anyanyelvén szólalt fel.

De az orosz politikusnak az fájt jobban, hogy az észt államfő példának állította be saját népének a Szovjetuniótól való elszakadását más finnugor népek számára, amelyek ma is az orosz szövetségi államon belül élnek.

Ilves szimbolikus utalásokban bővelkedő beszédében taglalta, hogy az észtek egy ponton a szuverenités mellett döntöttek. Ekkor tett egy olyan megjegyzést, hogy "még sok finnugor népre vár ugyanez".

Az észt elnök megfigyelők szerint inkább csak az oroszok bosszantására tehette megjegyzéseit. Az oroszországi finnugorok ugyanis mindenütt olyan kisebbségben élnek, hogy a szuverenitás kikiáltása reálisan nem jöhet számukra szóba.

Az orosz szövetségi államban 5 finnugor népnek is saját köztársasága van ugyan, és a töbi finnugor nép is mind élvez valamilyen szintű autonómiát, de mindegyik finnugor nép a maga köztársaaágában vagy autonom közigazgatási egységében kisebbségben van, sőt legtöbbször elenyésző kisebbségben. Ráadásul a finnugorok oroszországi népességszáma drasztikusan csökken.

Mint megfigyelők emlékeztetnek rá, az orosz-észt viszony régóta feszült amiatt, hogy az észtek erősen megnehezítik az észt állampolgárság megszerzését azoknak az oroszoknak a számára, akik a szovjet idők óta élnek Észtország területén, és a lakoság 30 százalékát teszik ki.

Emiatt Tallinnt az Európa Tanácsban és az Európai Unióban is számos kritika érte.

A Finnugor Népek Világkongresszusa a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban nyilt meg szombaton.

Több mint 20 finnugor és néhány szamojéd nép társadalmi szervezeteinek képviselői arról tanácskoznak, hogyan lehetne megállítani az állammal nem rendelkező finnugorok eltűnését.

  • Gyurcsány Ferenc: nincs szükség sokkterápiára
  • Robbanás a balatonfûzfõi petárdagyárban
  • Megtalálták a Berettyóban eltûnt fiút
  • Fegyveres rablás Budapesten
  • Halálos gázolás Apagynál
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!