Nagyvilág

2008.06.30. 12:57

Horogkereszttel pózoltak Szlovákiában magyarországi fiatalok

<p>Magyar állampolgárságú fiatalok ellen indított eljárás szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt a szlovák rendőrség. Különféle, a nácizmust és a revizionizmust propagáló tárgyat és más bizonyítékot talált náluk a hatóság.</p>

Erről a Nyitrai Kerületi rendőr-főkapitányság tájékoztatta a Független Hírügynökséget hétfőn.

A kilenc magyar állampolgárságú és ugyanennyi szlovákiai fiatal vasárnap magyar nemzeti lobogót és egy horogkeresztes zászlót feszített ki a szlovákiai Révkomáromban. A rendőrség járőrei vasárnap délután fél öt körül figyeltek fel a fiatalok csoportjára a városban, és szemmel tartották őket. Este hét óra tájban a Harcsás nevű városrészébe, a Duna partjára vonultak át, ahol egy magyar nemzeti lobogót, a bőrfejűek angol feliratú zászlaját függesztették ki, egy autó motorházán pedig egy horogkeresztes zászlót terítettek szét.

A hatósági ellenőrzés során kiderült, hogy több fiatal testén a szélsőséges mozgalmakat népszerűsítő tetoválás van. Az említett zászlókat lefoglalták, és egy fényképezőgép is előkerült, memóriakártyáján olyan feltételekkel, amelyeken az érintettek - röviddel az igazoltatás előtt a jellegzetes náci karlendítéses köszönést mutatják be. Lefoglalt a rendőrség egy kulcscsomót is, rajta három dísszel: egy náci vaskereszttel, Nagy-Magyarország térképével és egy náci kereszttel, amelyen Adolf Hitler arcképe van. Egyiküknél egy, a német Harmadik Birodalom vezérének képével díszített naptár is volt.

A fiatalokat bekísérték a révkomáromi rendőrkapitányságra, ahol szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt eljárás indult ellenük. Valamennyien szabadlábon védekezhetnek - tudta meg a Független Hirügynökség Renáta Čuhákovától, a Nyitrai Kerületi rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. A fiatalok életkorával és más személyi adataival kapcsolatban a szlovák rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást.

Korábban a magyar külügyi szóvivő azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy "a táborozók nem kértek konzuli segítséget a pozsonyi nagykövetségtől." Szelestey Lajos hozzá tette: így a diplomáciai képviseletnek nincs feladata az ügyben eljárni.

  • Fegyver és SS-jelképek egy osztrák autóban
  • "Halál a magyarokra" - gyűlölködő feliratok Kolozsváron
  • Őrizetbevétel az antiszemita és magyarellenes feliratok miatt
  • (Be)szólt a székelyeknek Szlovákia
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!