Nagyvilág

2008.06.15. 10:19

Helyhatósági választások Romániában - Sepsiszentgyörgy a tét

<p>Románia - A helyhatósági választások második fordulója kezdődött Romániában vasárnap reggel hét órakor.</p>

Ismét az urnákhoz járulnak a választók azokon a településeken, ahol a két héttel korábbi első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a győzelemhez szükséges 50 százalék plusz egy voksot. A szavazók összesen 1474 településvezető mandátumáról döntenek.

A mai szavazás legnagyobb tétje az erdélyi magyarok számára Sepsiszentgyörgy polgármesteri tisztsége. Az RMDSZ Antal Árpád képviselőt, a Magyar Polgári Párt pedig Csinta Samut, a kolozsvári Krónika napilap volt főszerkesztőjét indította a versenyben. Ugyancsak a két szervezet jelöltjei között választ a lakosság Gyergyószentmiklóson is.

A választások második fordulójában az RMDSZ-nek 73, az MPP-nek pedig 13 jelöltje szállt versenybe Erdély-szerte. A polgári pártnak nem sikerült átütő sikert elérni a két héttel korábbi voksoláson, elvesztette az eddig Szász Jenő - az MPP elnöke - vezette Székelyudvarhelyt. Szász ráadásul alulmaradt az RMDSZ jelöltjével szemben a Hargita megyei tanácselnöki székért zajló küzdelemben is.

A romániai nagyvárosok többségében is vasárnap dől el a városvezető személye. Így van ez Bukarestben, ahol a közvéleménykutatások szerint szoros eredmény várható Vasile Blaga, a Basescu elnököt támogató Demokrata-Liberális Párt jelölte, és a Szociáldemokrata Pártból a választások előtt kilépett és függetlenként induló Sorin Oprescu között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!