Nagyvilág

2008.05.11. 19:01

Tagadják a titkos alkut a demokraták

<p>Tagadta vasárnap a Demokrata Párt elnökjelöltségért küzdő két politikusa, hogy titkos alkut kötöttek</p>

Az alkuról szóló pénteki híresztelés szerint Barack Obama 20 millió dollárt fizetne Hillary Clintonnak kampányadósságai visszafizetésére és alelnök-jelöltséget ajánlana fel neki, amennyiben a volt elnök felesége visszalép, és támogatja őt.

Clintonné szóvivője vasárnap úgy fogalmazott, hogy a szenátornő továbbra is biztosan hiszi, hogy ő fogja elnyerni a párt elnökjelöltségét. Barack Obama fő stratégája, David Axelrod azt mondta az amerikai Fox tévé hírműsorában, hogy ők nem ajánlottak semmit, és Hillary Clinton nem kért semmit.

A legutóbbi demokrata párti előválasztásokon Barack Obama fontos győzelmet szerzett Észak-Karolinában. Vetélytársa, Hillary Clinton kis többséggel ugyan, de nyerni tudott Indianaban. Még hat előválasztási forduló van hátra addig, hogy augusztus végén a Demokrata Párt elnökjelölő gyűlésén eldőljön, hogy ki lesz a republikánus John McCain kihívója novemberben az amerikai elnökválasztáson. A demokrata elnőválasztási szabályok és a hátralevő kevés forduló miatt a következő hetekben már sem Obamának, sem Hillary Clintonnak nincs esélye megszerezni a jelöltséghez szükséges számú delegátust, így az úgynevezett szuperdelegátusok, a párt vezető politikusai döntik majd el, hogy ki legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje. A jelenlegi helyzet szerint a szuperdelegátusok többsége Obama mögött áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!