Nagyvilág

2008.05.18. 11:04

PACE: Az éhhalál nem csak az ukránok tragédiája

<p>Ukrajna - Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) politikai állandó bizottságának állásfoglalása szerint nem állja meg a helyét az az ukrán állítás, hogy a 30-as évek éhínsége kizárólag az ukrán nép tragédiája lenne.</p>

A hírt szinte diadalként tolmácsolta a Vesztyi 24 orosz tévécsatornának Konsztantin Koszacsev, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése oroszországi küldöttségének elnöke.

– A bizottság a mi álláspontunkat támogatta, amikor úgy döntött, hogy ezt a témát csak öszszovjet szövegkörnyezetben lehet vizsgálni – szögezte le Koszacsev.

Az orosz delegáció vezetője elmondta továbbá, hogy hazája úgyszintén bűncselekményként értékeli a korabeli kormányintézkedéseket, ám etikátlannak tartja azt a beállítást, hogy azok valamely konkrét nemzet ellen irányultak, minthogy a 30-as évek Szovjetuniójában mesterségesen gerjesztett éhínségnek az ukránokon kívül rengeteg orosz, német és zsidó áldozata is volt.

Mint ismeretes, a hivatalos Kijev az ukrán nép ellen irányuló népirtásnak igyekszik feltüntetni az utóbbi időben a világ előtt az 1930-as évek Szovjetuniójának déli részén végigsöprő éhhalált (a Holodomor-t).

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!