Nagyvilág

2008.05.15. 21:52

Engedélyezték a melegházasságokat Kaliforniában

<p>Kalifornia - Alkotmányellenes az azonos neműek házasságát tiltó kaliforniai törvény. - igy döntött csütörtökön a szövetségi amerikai állam legfelsőbb bírósága. Ezzel Massachusetts után a második amerikai államban vált legálissá melegházasság.<BR /></p>

A legnépesebb amerikai államban a hétfős bírói testület 4-3 arányban voksolt a tiltás ellen, vagyis az engedélyezés mellett. "A férfi és nő közösségeként meghatározott házasság alkotmányellenes" - fogalmazott írásos kommentárjában Ron George kaliforniai főbíró.

A döntés egy hosszú jogi harc végeredménye. A jogi csata 2000-ben kezdődött, amikor a kaliforniai lakosok megszavazták a "22-es javaslat" néven futó törvényt, amely szerint házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre.

2004 februárjában azonban az állam legfelső bírósága szembeszállt a döntéssel, és házassági engedélyt adott az azonos nemű pároknak, mondván, hogy az érvényben lévő jogszabály ellentétes az egyenlő jogokról szóló törvényekkel.

Egy bíróság azonban később megtiltotta az engedélyek kiadását, és érvénytelennek nyilvánította az ez idő alatt kötött házasságokat.

A város vezetése és emberjogi aktivisták ekkor jogi útra terelték az ügyet azzal az indokkal, hogy a házasság korlátozás a heteroszexuálisokra alkotmányellenes, ezért a törvényt el kell törölni.

2005-ben a legfelsőbb bíróság San Francisco-ban úgy döntött, hogy nincs létjogosultsága annak, hogy nemi alapon utasítsanak el házassági kérelmet.

A döntést azonban 2006-ban felülbírálta a kaliforniai fellebbviteli bíróság, amely úgy határozott, hogy az államnak végre kell hajtania "a többség határozott akaratát" és be kell tartania az érvényben lévő törvényt.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki döntése így nyolc év után tett pontot az ügy végére.

Korábban egyedül Massachusetts államban engedélyezték hivatalosan a melegházasságokat, bár Kaliforniában, New Jersey-ben és Vermontban már eddig is hasonló jogokat biztosítottak a homoszexuális pároknak, mint a heteroszexuálisoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!