Nagyvilág

2008.04.05. 16:28

Tizenöt évvel ezelőtti gyilkosság ügyében nyomoznak Újvidéken

<p>Másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosság ügyében indított nyomozást az újvidéki kerületi bíróság vizsgálóbírája.</p>

A 47 éves Zsivorad Rosuljt azzal gyanúsítják, hogy 1993. május 9-én a magyarországi Tompán meglőtte Tancsik Antal magyar állampolgárt, aki két héttel később belehalt sérülésébe.

A magyar nyomozószervek 1994-ben adták át a nyomozás eredményeit és a bizonyítékokat a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének. Miután semmilyen visszajelzés nem volt arról, hogy a szerbiai hatóságok az iratokat átvették volna, 2005 végén illetve 2006 elején elküldték a magyar hatóságok újra elküldték ezeket. A fordítás 2008 márciusára készült el, Rosuljt ezután tartóztatták le. Jelenleg vizsgálati fogságban várja, hogy vádat emelnek-e ellene.

Mivel a gyilkosság 15 évvel ezelőtt történt Magyarországon és itt élnek a tanúk is a szerb nyomozószerveknek hatékony együttműködést kell kialakítani az illetékes magyar bűnüldöző és igazságügyi szervekkel - közölte a kerületi bíróság. Ennek érdekében Szlobodan Nadrljanszki, az újvidéki kerületi bíróság elnöke a jövő héten hivatalosan is kérelemmel fordul a magyarországi Legfelsőbb Ügyészséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!