Nagyvilág

2008.04.25. 13:52

Rejtélyes várat tártak fel Ilosva közelében

<p>Kárpátalja – Egy eddig csak a legendákban szereplő vár romjait tárták fel régészek az ilosvai járási Király (Cár) hegyen.</p>

A helyi monda szerint a Király hegyen uralkodó várúr rendkívül kegyetlen volt. Az ördöggel cimborált, s lovának patáira fordítva volt felverve a patkó. A helyi lakosság végül megelégelte a kegyetlenkedéseket, s villákkal, kaszákkal felfegyverkezve elűzte a gyűlölt uraságot.

A várhegyen eddig már több ízben próbálták feltárni az eddig csak a legendákban szereplő vár romjait. Ez végül néhány hete sikerült egy bronyivszki archeológiai csoportnak: a feltételezett helyszínen falmaradványokra bukkantak. Ezek környékén pedig régészeti szempontból rendkívül értékes leletekre is bukkantak – többek között kerámiatöredékekre, fémeszközökre, sőt háziállatok csontjaira.

A legértékesebb leletként egy úgynevezett grafit kerámiából készült (akkori mércével mérve egyedien hőálló) étkészlet maradványait tartják számon, amelyhez hasonlókat a X. század első felében a  moráviai mesterek készítettek, s amelyeket rendkívüli nagy becsben tartottak – az ilyen készletek generációról generációra öröklődtek.

Az előzetes becslések szerint az eddig feltárt leletek a XIII. századból származnak.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!