Nagyvilág

2008.04.20. 09:33

Olimpiai láng: "futball-huliganizmustól" tart az ausztrál külügyminiszter

<p>Az ausztrál külügyminiszter vasárnap aggodalmának adott hangot, hogy az országba érkező olimpiai láng a futball-huliganizmushoz hasonló zavargásokat okozhat, ha kínai és tibeti tüntetők nem fogják vissza magukat.</p>

A hatóságok várakozása szerint több ezer, az Olimpiát éltető kínai vonul majd utcára, és attól tartanak, hogy összecsapások törhetnek ki a Tibet elnyomása ellen demonstráló tüntetők és a kínaiak között.

Stephen Smith ausztrál külügyminiszter önmérsékletre, és békés viselkedésre szólította fel mindkét oldalt. A miniszter jelezte: nagyon aggódik, hogy a demonstrálók nem fogják vissza magukat, és az Olimpiai Láng egyenlő lesz majd a futball-huliganizmussal.

A láng szerdán érkezik az ausztrál fővárosba, ahol húsz kilométeres utat tesznek meg vele. A canberrai tibeti közösség vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva elmondta: nem akarják, hogy erőszakba torkolljon a szerdai váltó. Tsering Deki ugyanakkor hozzátette, hogy csak a tibeti közösség nevében beszélhet, és mivel sok kínai diák is az utcákon lesz, csak remélni tudja, hogy nem lesznek összecsapások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!