Nagyvilág

2008.04.26. 16:37

A dalai láma "komoly" tárgyalásokat akar Kínával

<p>A dalai láma szombaton üdvözölte Kína javaslatát, hogy kezdjenek tárgyalásokat.</p>

Az amerikai útjáról az indiai száműzetésébe hazatérő tibeti vallási vezető ugyanakkor leszögezte, hogy csakis "komoly" tárgyalásokra hajlandó. Mint fogalmazott: ha csak azért jönnek létre a tárgyalások, hogy lehűtsék a kedélyeket, akkor annak "semmi értelme."

Kína pénteken jelentette be, hogy kész tárgyalni a dalai lámával, a Tibetben kialakult helyzetről. A világ vezető hatalmai üdvözölték a javaslatot. Tibet-szakértők szerint azonban inkább pr-fogásról van szó, amellyel Peking a nyári olimpia előtt négy hónappal saját nemzetközi megítélésén akar javítani. Úgy vélik: nem várható igazi áttörés a tárgyalásoktól.

Kínára azóta nehezedik nemzetközi nyomás, hogy a tibeti fővárosban, Lhászában Kína-ellenes tüntetések törtek ki a múlt hónapban. A száműzetésben működő tibeti vezetők szerint 150-en haltak meg a tüntetések vérbefojtásakor, míg a hivatalos kínai álláspont az, hogy húszan vesztették életüket a tibeti "lázadók" támadásaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!