Nagyvilág

2008.03.25. 18:50

A franciák nem zárták ki a bojkottot

<p>Nicolas Sarkozy francia államfő keddi nyilatkozatában nem zárta ki, hogy bojkottálja a pekingi olimpia nyitóünnepségét amiatt, ahogy Kína reagál a tibeti zavargásokra.</p>

Más országok vezetői a bojkott ellen vannak.

Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök ott lesz az ünnepségeken. A legtöbb állam ugyanakkor figyelmeztette Kínát, hogy fogja vissza magát a tüntetések kezelésében.

A száműzetésben élő tibeti kormány szerint 140 ember vesztette életét a március közepén kitört zavargásokban. A hivatalos kínai adatok szerint húsz halálos áldozata van az összecsapásoknak.

Nicolas Sarkozy francia elnök azt mondta, minden lehetőség nyitott a bojkottal kapcsolatban. Az államfő munkatársai elmagyarázták: azt nem zárták ki egyelőre, hogy a nyitóünnepségen nem jelennek meg, de a játékok teljes bojkottját továbbra is ellenzik.

A francia állami televízió-hálózat ugyanakkor felvetette, hogy nem közvetíti a kínai adást a sporteseményről, ha abból cenzúrázzák a tüntetéseket.

Alain Bernard, Franciaország új úszócsillaga támogatja a tiltakozást. A most is zajló Európa-bajnokságon háromszor világrekordot döntő sportoló szerint a nyitóünnepség bojkottja erős üzenetet közvetíthetne a politikusok felé.

Más államok erőteljesebben ellenzik a pekingi olimpia bojkottját. George W. Bush amerikai elnök ellátogat az olimpiára - mondta a Fehér Ház szóvivője.

A 2012-es játékoknak otthont adó Nagy-Britanniában néhány politikus tömegtüntetéseket szervez az olimpia láng londoni állomásának idejére, április 6-ra. Gordon Brown brit miniszterelnök ugyanakkor továbbra is azt tervezi, megjelenik az augusztus 24-i záróünnepélyen Pekingben.

Ausztrália, Németország és Japán kizárta, hogy bojkottálnák az olimpiát, de mindhárom ország felszólította Kínát, hogy tanúsítson önuralmat a tibeti tüntetőkkel szembeni fellépéskor.

Olaszország, Lengyelország, Spanyolország és Svájc bejelentése szerint nem tervezi, hogy távolmaradásával tüntetne Kína politikája ellen.

  • Az olimpia rendezése veszélyes lehet
  • OLIMPIA: A NOB még nem döntött Koszovóról
  • Olimpia: Károly herceg nem lesz ott a megnyitón
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!