Nagyvilág

2007.12.12. 14:54

Határozatlansággal vádolják a brit miniszterelnököt

<p>Össztűz Gordon Brown brit miniszterelnökre: a kormányfőt általában támogató lapok is a miniszterelnököt támadták szerdán.</p>

Brown ugyanis nem vesz részt az európai reformszerződés csütörtök reggeli ünnepélyes aláírásán, mert erre az időpontra már elígérkezett egy brit parlamenti bizottság meghallgatására.

A kormányfő úgy döntött, hogy David Milliband külügyminiszter helyettesítheti őt az ünnepélyes alkalmon.

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Konzervatív Párt szerint Brown szégyelli aláírni a szerződést. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a The Times brit napilapnak úgy nyilatkozott: fontos, hogy minden nagyobb európai partner elkötelezett legyen a szerződés mellett.

Nicolas Sarkozy francia elnök kezdeményezéseire utalva azt mondta, örülne, ha az Egyesült Királyság is hasonlóképp viselkedne.

A The Guardian brit napilap általában támogatja Brown-t, de szerdán a kritikusok közé állt. Az újság szerint Brown döntése erősíti azt a róla kialakult képet, amely szerint nem tud dönteni. Ha a határozatlanságáról akart üzenni Európának, akkor most megtette - mondta a lapnak egy meg nem nevezett európai diplomata.

Gordon Brownt pénzügyminisztersége idején arról ismerték, hogy kevésbé Európa-párti, mint az akkori miniszterelnök, Tony Blair. Brown megvétózta például Blair terveit, hogy a szigetországban is bevezessék az eurót.

Brown továbbra is fenntartja, hogy nincs szükség népszavazásra a reformszerződésről, mivel a britek már bebiztosították magukat Brüsszel esetleges beavatkozásával szemben.

A kritikusok szerint a reformszerződés gyakorlatilag megegyezik az Európai Unió alkotmányával, amelyet 2005-ben a francia és holland voksolók népszavazáson elutasítottak.

Blair 2005-ös, általános választási ígéretei között pedig szerepel az uniós alkotmányról döntő népszavazás megrendezése. Ezt a brit Munkáspárt nevében ígérte, így a jelenlegi kormányra is vonatkozik.

A kérdéses szerződés ugyan már nem alkotmány, de a kritikusok szerint csak a nevében különbözik a két dokumentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!