Multimédia

2019.02.05. 08:03

Veszélyes lehet, ha nem vigyázunk

Debrecen - A szülők feladata, hogy megtanítsák a gyermeket a biztonságos internetezésre.

Debrecen - A szülők feladata, hogy megtanítsák a gyermeket a biztonságos internetezésre.

Egyre többször tapasztaljuk a környezetünkben, hogy olyan, mintha a gyerekek már telefonnal a kezükben születnének. Még olvasni sem tudnak a csöppségek, de könnyűszerrel oldják fel szüleik okostelefonjának kijelzőjét, s máris indítják a kedvenc meséjüket a készüléken. Egyszerre ámulatba ejtő és aggodalomra okot adó képesség ez, hiszen az arctalan, anonimitást lehetővé tevő internet világában megannyi veszély leselkedik a felhasználókra. A formálható, hiszékeny elme könnyen kijátszható és félrevezethető, a szülőre, a nevelőre hárul annak felelőssége, hogy megtanítsa gyermekét a biztonságos „szörfözésre”.

Az Európai Unió kezdeményezésére február második hetének második napját (idén február 5.) a Biztonságos Internet Napjává nyilvánították, melynek célja felhívni a figyelmet a tudatosabb és biztonságosabb mobiltelefon, illetve online technológia használatára. Arról, mit tehet a szülő azért, hogy ne érjék gyermekét az interneten olyan behatások, amelyek a személyiség fejlődését negatívan befolyásolhatják, Makay József etikus hackert, egy kiberbiztonsági vállalkozás vezetőjét kérdeztük.

– Fontos, hogy a szülők figyelemmel kísérjék, hogy a gyerekeik mit nézegetnek az interneten. Itt említhetünk mindenféle védelmi megoldásokat; antivírust, tűzfalat, a routeren beállított szülői felügyeletet, viszont ezek sok esetben nem szűrik ki azokat a káros tartalmakat, amik egy gyermek jellemének, gondolatvilágának fejlődésére negatív hatással lehetnek. Ahhoz, hogy a szülők biztonságban tudják a gyereküket az interneten, érdemes időközönként ránézni a böngészési előzményekre. Másrészről pedig beszélgetni velük az interneten található veszélyforrásokról, elmagyarázni nekik, mi igaz, mi nem – hívta fel a figyelmet Makay József.

Erős jelszó

A név, tartózkodási hely, bankszámla- és telefonszám nagyon értékes információ az online zaklatók, illetve a bűnözők számára, ezért ezen adatok óvása elengedhetetlen.

– A fiatal korosztályt leginkább fenyegető veszélyek közé tartozik az online zaklatás, magukat fiatalnak kiadó felnőttek, akik rossz szándékkal közelítik meg a gyerekeket, valamint a különböző „lehúzó” oldalak, ahol elkérik a szülők bankkártyáinak adatait azért, hogy a játékban extra dolgokat vásároljanak – mondta el az etikus hacker, aki hangsúlyozta, minden felületen erős jelszót kell beállítani, ha lehet SMS-es azonosítást kérni, kivédve ezzel a profilok feltörését.

Cyberbullying, online kihívások

A rendőrség is több ízben felhívta már a figyelmet az internet veszélyeire, káros tartalmaira. A gyerekeket érintően egyre gyakoribb az internetes kortárs-zaklatás, amely cyberbullying néven vált ismertté. Ennek egyfajta kiközösítés, megleckéztetés a célja; egy nem szimpatikus osztálytárs nevében például álprofilt hoznak létre, szervezetten pocskondiázzák a kiszemeltet egy közösségi oldalon, esetleg kellemetlen, ijesztő SMS-eket küldenek neki. A zaklató képek, üzenetek nagyon gyorsan, széles körben elterjednek, így a megaláztatás még nagyobb közönség előtt történik.

Az internet veszélyei közé tartoznak továbbá azok az online kihívások is, amelyek valamilyen őrült feladat végrehajtására biztatják a közösségi média felhasználóit. Ezek közül gyakran találunk olyanokat is, melyek akár a kihívott testi épségét is veszélyeztethetik.

KD


Hasznos tippek

Makay József néhány tanácsa a gyerekeknek az internetes veszélyforrások kivédésére:

  • Az interneten nem minden igaz és igazi!
  • Tiltsd le a szekálókat!
  • Hiába törölsz valamit, mások újból feltölthetik!
  • A megbízható baráttól is kikerülhetnek a titkaid!
  • Az internetes barát nem mindig igazi barát!
  • Ne adj meg lakcímet és bankkártya-számot!
  • Vannak veszélyes szoftverek!
  • Az ingyenes játékok nem mindig ingyenesek!

  • [related-post post_id="4131799"]

    [related-post post_id="4131789"]

    [related-post post_id="4124455"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!