Multimédia

2016.07.24. 14:04

A kedves figurák árnyoldala

Debrecen - Nagy veszélyeket hordoz magában, ha az online játékok miatt valaki elveszti a kapcsolatát a valósággal.

Debrecen - Nagy veszélyeket hordoz magában, ha az online játékok miatt valaki elveszti a kapcsolatát a valósággal.

Megjelenése után villámgyorsan tarolt a Nintendo új mobiljátéka, a Pokémon Go, melynek lényege, hogy a játékos mobiltelefonjának segítségével minél több pokémont gyűjtsön be valóságos földrajzi helyeken, az úgynevezett kiterjesztett valóság segítségével. Az okostelefonokba épített különféle szenzorok – digitális iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp –segítségével válik a való világ a játék pályájává, hiszen az alapja a Google Térkép óriási térinformatikai adatbázisa. A játék telepítése után a pokémonok valós földrajzi helyek közelében jelennek meg az alkalmazás térképén.

Ha a mobilalkalmazás megjelenített lényt érzékel, azt vibrálással jelzi, ezt követően már csak a felhasználón múlik, hogy begyűjti-e a kis szörnyecskéket. A sikeres művelet után a megszerzett figurákkal a játékos más felhasználók lényeivel harcolhat a virtuális térben. A legfontosabb, hogy a felhasználók minél több és erősebb lénnyel rendelkezzenek, valamint a lehető legtöbb pontot gyűjtsék be a játék során.

Jutalom lesz

– Ezek a célok az addikció szempontjából azonban komoly veszélyeket is rejtenek magukban – véli Körmendi Attila, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Személyiség- és Klinikai Pszichológiai Tanszékének adjunktusa. A szakember megkeresésünkre elmondta, a személyiségen múlik, hogy ki válik függővé egy játéktól.

– Az összes függőségnek az alapja, hogy bizonyos funkciókat kielégít a személyiségen belül. Ebben az esetben a játék bizonyos részei segítenek a felhasználónak leküzdeni azokat a problémákat, amelyekkel magától nem tud megbirkózni. A játékokba épített funkciók kompenzálják a személyiség negatív aspektusait, és ha ez probléma az adott személynek, az hozzájárulhat a függőség kialakulásához. Az addikció hatására az egyén beszűkül a függőség tárgyára, emiatt a gondolkodása is az adott téma körül forog. Érzései és az érdeklődése a külvilág felé fokozatosan csökken, amely könnyen elszigetelődéshez vezethet. Az érzéseket a függőből ebben az esetben a Pokémon Go fogja kiváltani, ha nyer, vagy éppen megszerez egy új pokémont, az jutalom értékű lesz a számára. Az élet más területeiről érkező ingerekkel a függő nem fog törődni, mert abban a szűkösségi állapotban a dicsőséget kizárólag az addikció tárgyától –jelen esetben a játéktól – fogja várni, azok a jutalmak fognak neki számítani – hívta fel a figyelmet az adjunktus.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!