Multimédia

2016.06.07. 18:51

Mára az idős embereket is „megfertőzte” a Facebook

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hiszékenyek, s gyakran az online vírusok áldozataivá is válnak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hiszékenyek, s gyakran az online vírusok áldozataivá is válnak.

A közösségi oldal hirdetéskezelőjének adatai szerint csaknem 600 ezer 50 feletti regisztrált hazánkban. A korcsoportból kiemelkednek az 55-64 év közöttiek (ők több mint 250 ezren vannak fenn az online felületen).

Klausz Melinda közösségimédia-specialista kérdésünkre elmondta, az említett generáció jellemzően azért kezdi el a Facebookot használni, mivel családtagjait egyre ritkábban látja, azonban a gyerekei, unokái a közösségi oldal tagjai, és – alkalmazkodva az új helyzethez – ezen keresztül nézegeti családja fényképeit. De egyre többet olvasnak híreket, információkat is ezen a felületen. – Az is megfigyelhető, hogy az 55-64 év közöttieknek igazán jó elfoglaltság is a Facebook, meglepően gyorsan tanulják meg a használatát és alkalmazását, bár még gyakran kattintanak vírusvideós tartalmakra – fűzte hozzá a szakember.

Véleménynyilvánítás

Klausz Melinda kifejtette, a statisztikák alapján az 50 felettiek ritkán osztanak magukról tartalmakat, inkább olvasgatnak, nézelődnek, s csak a továbbosztás jellemző, azaz ha látnak egy érdekes hírt, információt, akkor azt megosztják az üzenőfalukon. Megjegyezte: meglepő, hogy ezen korosztály 38 százaléka(!) mobiltelefonról és asztali gépről is használja a közösségi oldalt, 13 százalékuk pedig csak mobilról!

Ezt támasztja alá a 79 éves Mező Árpádné Éva is, aki az asztali gép mellett két okostelefonján chatelget, illetve a Twittert is előszeretettel használja. – Nagyon jónak tartom, hogy a közösségi oldalon véleményt nyilváníthatunk – akár közügyekben is. Nem kell keresztrejtvényt fejteni ahhoz, hogy ne rozsdásodjon be egy idősödő ember agya. Gondolkozni tanít, és valamilyen stílust is diktál – fogalmazott. Hangsúlyozta: szükség van egy belső megérzésre, hogy mi az, amit posztolhatok és hogyan válaszoljak mondjuk egy „arctalan” embernek. A net – és ezen belül a Facebook – világában egyébként az unokái a „konzulensek”.

A hatvanas éveiben járó Hudákné Lakatos Margit szerint az országban – és azon kívül – élő ismerőseivel a Facebookon keresztül a legegyszerűbb a kapcsolattartás, és itt rátalált olyanokra is, akikről hosszú évek óta nem hallott. A nyugdíjas nő tudatosan próbál védekezni a hekkerek ellen, akik, ha az ember nem figyel oda, minden adathoz, információhoz hozzáférhetnek a közösségi oldalon keresztül. Posztjait éppen ezért csak az ismerősei láthatják. Hudákné Lakatos Margit alapvetően otthonosan mozog a virtuális világban: rendszeresen skype-ol és chatel, illetve van két saját YouTube-csatornája, melyekre saját filmeket készít.

A 67 éves Sörlei Béla szerint a Facebook függőjévé válhat az ember, bár ő óvakodik a túlzásoktól. – Másrészt belekeveredhetünk nem kívánt vitába. Éppen ezért célszerű megválogatni a témákat, de aki bármit is kommentel, az számíthat arra, hogy megkapja a magáét, időnként bizony nehezen minősíthető hangnemben – mondta. Sörlei Béla a Facebookon „óvatosan politizál”, egyházi, vallási kérdésekben sem foglal állást, mint ahogy állatbarátokat sem illetne soha kritikával. Az úgynevezett „cukiságokat” viszont nem lájkolja.

Tudatosabb használat

Az idősebb korosztály tagjai, lévén ők a „Z” generációval ellentétben még nem digitális bennszülöttek, jóval több veszélynek vannak kitéve a virtuális világban. A közösségimédia-specialista szerint alapvetően sok olyan hírre, információra kattintanak, ami lájk- vagy kattintásvadász oldal, hír. Könnyen igaznak hisznek minden egyes tartalmat, és nagyon gyakran a vírusok áldozataivá is válnak. A szakember éppen ezért azt tanácsolja, próbálják megjegyezni, milyen oldalakra ne kattintsanak (például a „mindenegyben” elnevezésű blog is csak gyűjti a híreket válogatás és ellenőrzés nélkül, így sok valótlan tartalom kerül a felületre), de a videóknál is érdemes megnézni, hogy youtube.com szerepel-e a hivatkozási linkben, mert ha ehelyett valamilyen betűhibás, neadjisten sok x-et tartalmaz a link, inkább kerüljük el!

HBN–PÁTZ, KI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!