mozi

2018.10.25. 15:24

Friss hús kell nekik

Debrecen - Maga a film, A kiéhezettek (The Girl with All the Gifts) ugyan nem „friss hús” (2016), nem is értem, hogyan került az „étlapomra” most, két évvel a bemutatása után.

Debrecen - Maga a film, A kiéhezettek (The Girl with All the Gifts) ugyan nem „friss hús” (2016), nem is értem, hogyan került az „étlapomra” most, két évvel a bemutatása után.

Zombifilm ugyanis, s valljuk be, a rothadó valamik dühöngését rég meguntuk már. Ez valahogy más lett, s azt kell mondjam, végig lehet nézni, sőt, mondanivalója, története is van, azaz a leomló végtagok után új élet kezdődik, akár hiszik, akár nem. Sőt, Colm McCarthy rendező és Mike Carey forgatókönyvíró ötletét az egyik portál a 2016-os év legjobb 25 filmje közé sorolta.

Az emberiség utópiáját sokan elképzelték már. Ez a brit páros nem kevesebbet talált ki, mint azt, hogy zombigyerekek által mentődjön át az a világ, amit egyébként egy gomba által okozott, gyorsan pusztító fertőzés rontott meg. Szokás szerint adott egy bázis egy kutatócsoporttal, akik olyan gyerekeken „kísérleteznek”, akik ugyan hordozzák a fertőzést, de külsőre még „emberek”, bár átalakulhatnak… Azt, hogy ők miért ilyenek, nem áruljuk el, de dr. Caroline Caldwell (Glenn Close) már tudja, s szeretné átmenteni a majdani, gombamentes utókornak a belőlük származó „életesszenciát”. Egy zombikislány, Melanie tehát az, akit kedvelnünk kell, aki empátiát ébreszt bennünk, mert jó akar lenni, tanulni akar; de félünk is tőle, nem úgy, mint a kedvenc tanárnője, Helen Justineau (Gemma Arterton), aki végül különös feladatot kap – ezzel fenekestül felforgatja a világunkat.

Persze a szemfülesebbekben már a film legeslegelején felvetődhet: nem biztos, hogy egy megoldása lehet a műnek, vagyis a kiút talán nem minden esetben az, hogy megmenekülünk, s visszatérünk épületeinkbe. Illetve megmenekülhetünk, de talán a világunkat nem kapjuk már vissza teljes egészében, lehet, hogy mi válunk azzá, amit épp üldözünk. Néhány poént is megeresztenek a filmben, és ha van egy unalmas vasárnap délutánunk, érdemes elindulni a lakatlan utcákon, belesni az üres házakba, a zombi anya babakocsijába, de vigyázat! Csak csendben, szépen, mert észrevesznek, s a spóratokok kipattanhatnak…

Értékelés: 5/5

- Barak Beáta -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!