Magyarország

2018.02.18. 17:04

„Lájkcsere”-oldalakkal nyereményjátékot nyerni

Debrecen - A csalók adatlapja árulkodó lehet, ezért célszerű végiglapozni a gyanús profilokat.

Debrecen - A csalók adatlapja árulkodó lehet, ezért célszerű végiglapozni a gyanús profilokat.

A Facebookon szervezett lájkolós, megosztós játékokat hazánkban is elkezdték manipulálni. Mégpedig azok a csoportok, amelyek csak azért jöttek létre, hogy tagjaik egymásnak „ajándékozzák” a voksaikat. Természetesen az így szerzett szavazatokat a legtöbb játékszabályzat nem hagyja jóvá, így ez csalásnak minősül, ami a játékból való kizárással jár.

Lájkzuhatag

Nem újdonság, hogy a lájkok vírusszerűen tudnak terjedni az interneten, amit a legtöbb cég szeret kihasználni. A játék menete egyszerű, lájkolni kell egy adott bejegyzést, akár egy képet, vagy megosztani, netán a kettőt együtt. Vannak szabályzatok, amelyek a sorsolás mellett döntenek. Abból is sokat láthatunk a világhálón, hogy a legtöbb szavazatot kapott kép és gazdája lesz a nyertes.

Mindenki szeret nyerni, ajándékot kapni. Ezért is alakultak ki a közösségi oldalon olyan csoportok, akiknek tagjai egymásnak segítenek a dobogó legfelső fokára kerülni. A kölcsönös támogatás, mint tudjuk, nagyon szép gesztus, de vannak esetek, amikor ezek a cselekedetek a becsületes embereket taszíthatják le a trónról. A „lájkcsere” csoport pontosan ide tartozik, a zárt közösség tagjai ismeretlenül osztogatják egymásnak a voksokat, hogy idővel majd ők is élvezhessék a lájkzuhatagot. A nyereményjátékokat indító cégek érdeke sem azt kívánja, hogy olyan személyek vegyenek részt a sorsolásban, akiket nem a versenyszellem hozott a játékba, hanem a gyors nyerés, voltaképpen becsületesség hiányában. Éppen ezért megtesznek mindent annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat a jelentkezőket, akiknek a tetteik félrevezetők, azaz „fű alatt” gyűjtik a hamis szavazatokat.

Résen kell lenni

A világhálón több oldalon, fórumon is lehet olvasni, hogy sokakat foglalkoztat az, hogy miként is lehet rájönni a csalásra, melyek azok a jelek, amelyek árulkodók lehetnek. A szakértők szerint mindig figyelni kell az oldalunkon az aktivitást. Ha az interaktivitás a rajongószám növekedése ellenére is stagnál, vagy esetleg csökken, akkor ideje utánanézni, miért is történhet ez. Figyelni kell az összes többi bejegyzésünket is, megeshet, hogy olyan képeknél is láthatunk „lájkoltam”, „megosztottam” hozzászólást, ahova egyáltalán nem kértünk, nem feltétele a játékban való részvételnek. A csalók adatlapja árulkodó lehet, ezért célszerű végiglapozni azoknak a profilját, akiknek a voksukkal egyes játékosok a győzelem közelében vannak. Ha ezek az adatlapok egy időpontban lettek létrehozva, alig van az idővonalukon aktivitás, csupán egy kép és egy borítókép látható, valamint a megosztásaik tele vannak olyan posztokkal, amelyek nyereményjátékban való részvételre utalnak, akkor gyanakodhatunk. A játékszabályzat lehet a legnagyobb „fegyvere” azoknak, akik nyereményjátékot indítanak, ott érdemes levédeni mindenkinek magát. A szabályzatban kiköthető, hogy csak természetes személyek vehetnek részt, legyen szó akár a szavazókról, vagy magukról a fotók feltöltőiről. Lehet hivatkozni a közösségi oldalak alapszabályaira. A Facebook is előírja, hogy csak létező személyek rendelkezhetnek magánszemélyi regisztrációval.

- Nagy Emese -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!